StoryEditor

Ramadán? Nevadí. Alžirsko chystá pomstu topfavoritovi

30.06.2014, 13:59

„Zostreliť“ favorita. Tak ako sa to ich predchodcom podarilo pri majstrovstvách sveta v Španielsku v roku 1982 (2:1). Vtedy však futbalisti Alžírska zo skupiny nepostúpili, potopil ich kontroverzný výsledok NSR - Rakúsko 1:0. Pred ich pondelkovým historickým osemfinále s Nemcami sa tak hovorí o pomste, do všetkého navyše zasahuje víkendový začiatok ramadánu.

V sobotu začali na šampionáte v Brazílii osemfinálové bitky, moslimskí hráči však majú 28. jún označený aj ako začiatok mesiaca, počas ktorého sa musia od svitania postiť.

A alžírskeho tímu sa ramadán na šampionáte dotýka najviac. "Je to súkromná vec a keď sa na to pýtate, ukazujete nedostatok rešpektu a etiky," hneval sa Vahid Halilhodžič, bosniansky kouč Alžírčanov. "Hráči sa zariadia podľa toho, ako to cítia," dodal.

Ramadán je pre moslimov povinný a je jedným z piatich pilierov islamu. Nie je každý rok v rovnakom období, preto je jeho kolízia s majstrovstvami sveta skôr výnimočná. Od rannej modlitby až po tú večernú nesmú moslimovia jesť, piť, fajčiť alebo sa venovať sexuálnym radovánkam.

Tréner pohrozil odchodom

Halilhodžič, bývalý reprezentant Juhoslávie a najlepší hráč krajiny v roku 1978, odpovedal na otázky týkajúce sa ramadánu s nepríliš veľkou chuťou.

"Sám som moslim a nie je to prvýkrát, čo mám v tíme moslimov. Vždy som nechal na nich, ako sa počas ramadánu zachovajú. Je to vec osobnej slobody a názoru," povedal niekdajší útočník Velez Mostar a FC Nantes, ktorý v minulosti ako tréner trénoval okrem iných tímov Paris St. Germain, Trabzonspor a reprezentáciu Pobrežia Slonoviny.

"V nejakých alžírskych novinách som kvôli tomuto svojmu postoju čítal veľa kritiky, čo je mi ľúto. Už sa ma na to ale nepýtajte, lebo sa zdvihnem a odídem," povedal na tlačovej konferencii.

Ramadán pozná aj výnimky, ktorými sú tehotné ženy, chorí a starí ľudia. Môžu sa mu vyhnúť tiež tí, ktorí sú na cestách. A tento dôvod si vyberajú aj športovci, ktorí si moslimský príkaz posúvajú na vhodnejšie obdobie.

Medzi hráčmi, ktorých sa pôstny mesiac dotýka, sú napríklad Francúz Karim Benzema, Švajčiar Xherdan Shaqiri alebo Nemec Mesut Özil. Ten ale dopredu povedal, že po dobu šampionátu ramadán dodržiavať nebude. "Som v práci a ešte tu pracovať budem, takže nie," bol stručný.

Alžírsky kapitán Madjid Bougherra zase oznámil, že celý mesačný pôst dodrží, akokoľvek jediný priestor pre obohatenie organizmu a potrebné živiny a hydratáciu je v noci. "Najhoršia je dehydratácia, ale inak to ide. Niektorí posúvajú ramadán na dobu po skončení majstrovstiev sveta, ale ja to s ohľadom na svoju fyzickú kondíciu podstúpim."

Viacerí hráči ho nedodržia

Naopak rovnako ako Özil sa zachová aj francúzsky obranca Bacary Sagna. "Ako moslim viem, že sú isté pravidlá, ktoré nám dovoľujú sa tomu vyhnúť," povedal Sagna, ktorý tento rok prestúpil z Arsenalu do Manchestru City. "Postiť sa teda nebudem, ale rešpektujem každého, kto to robí," doplnil.

Halilhodžičov tím má v Brazílii špecialistu na športovú medicínu Hakima Chalabiho, ktorý je zároveň jednou z najväčších kapacít Medzinárodnej futbalovej federácie ohľadom pôstu futbalistov.

"Je to delikátna otázka, pretože dehydratáciou riskujete zranenia. Ale na druhej strane sú hráči, ktorí môžu mať počas ramadánu lepšie výsledky – môže to pre nich byť duchovné a môže slúžiť ako psychologická podpora. Takým odporúčame zmenu štýlu stravovania a predĺženie popoludňajšie siesty," uviedol.

Osemfinálový zápas Nemecko - Alžírsko sa hrá od 22.00 hod. v Porto Alegre.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-07-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Časť Slovákov vojne neutiekla
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 04:35