StoryEditor

Slováci už musia iba vyhrávať. Štvorhru s Poľskom nezvládli

19.09.2015, 16:21
Autor:
TASRTASR

Slovenskí tenisti prehrávajú po druhom dni barážového stretnutia o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára v Gdyni s domácim Poľskom 1:2. O druhý bod pre domácich sa v sobotňajšej štvorhre postarali Marcin Matkowski s Lukaszom Kubotom, ktorí zdolali pár Igor Zelenay, Andrej Martin za 1:42 h v troch setoch 6:3, 6:4, 6:4. Nedeľňajší program otvorí o 12.00 h duel tímových jednotiek Jerzyho Janowicza s Martinom Kližanom, v záverečnom singli by sa mali predstaviť Michal Przysiezny s Norbetom Gombosom.

Matkowski s Kubotom od začiatku zápasu potvrdzovali svoje deblové kvality, výborne podávali i returnovali, dobre sa dopĺňali na sieti. Za stavu 3:2 po Kubotovom returne pod nohy prelomili podanie Zelenaya a výhodu brejku pretavili v zisk prvého setu. O osude druhého dejstva rozhodol piaty gem, v ktorom Martin za stavu 15:40 odvrátil dva brejkbaly, Poliaci však následne predviedli dva úspešné voleje. Najmä Matkowski na harde v Gdyňa aréne exceloval, po jeho prvom podaní nemali Slováci prakticky žiadnu šancu. Na začiatku tretieho setu sa poľský tandem po rýchlom brejku pri podaní Zelenaya ujal vedenia 2:0 a duel už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 4:3 odvrátili Matkowski s Kubotom štyri brejkbaly a v desiatom geme premenili hneď prvý mečbal.

Martin priznal, že Poliaci boli príliš veľkým sústom. "Vedeli sme, že to bude ťažký zápas, obaja sú špičkovými deblistami a v rebríčku figurujú vysoko. Chceli sme prekvapiť rovnako ako v Rumunsku proti páru Horia Tecau, Florin Mergea, no dnes to nevyšlo. Súperi veľmi dobre podávali a na returne nás dostávali pod tlak. V každom sete nás raz brejkli a to im stačilo. Keby sme zachytili začiatok zápasu, mohlo sa to predsa len vyvíjať ináč. " Zelenaya mrzeli nevyužité šance za stavu 3:4 v treťom sete. "Škoda, že sme nepremenili ani jeden zo štyroch brejkbalov, mohli sme zápas ešte zdramatizovať. Poliaci zahrali výborne, obaja kvalitne servovali a Matkowski bol skvelý na returne. Po prehre 0:3 pochopiteľne nemôžem byť spokojný s našim výkonom."

Slovenský kapitán Miloslav Mečíř zvažoval pred štvorhrou tri možnosti. "Do úvahy prichádzal aj pár Zelenay, Kližan alebo Kližan, Martin. Napokon som sa však rozhodol ponechať úspešnú dvojicu z Rumunska aj pre to, že Kližana čaká v nedeľu ťažký zápas proti Janowiczovi. Na antuke v Konstanci sa chalani dobre dopĺňali a prebehovali na sieti. Dúfal som, že dnes by to mohli zopakovať, narazili však na veľmi zdatných súperov. Pri ich podaní sa nedostávali do hry, zle sa im returnovalo. Klobúk dolu pred výkonom Matkowskeho, ktorý výborne podával i returnoval. Škoda, že sa chalani uvoľnili až na konci tretieho setu, no poľský tandem im dával málo priestoru. Po štvorhre majú väčšie šance Poliaci, no tenis je nevyspytateľný. Martin Kližan s Norom Gombosom budú určite bojovať do poslednej loptičky."

V daviscupovej histórii ide o druhý vzájomný zápas, v tom úvodnom uspeli Slováci v septembri 1996 na koberci v Trnave 4:1. Mečířovci v júli zvíťazili v dueli 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davis Cupu na antuke v Konstanci nad domácim Rumunskom 3:2. Po druhý raz za sebou tak budú bojovať o návrat medzi najlepšiu svetovú šestnástku. Vlani v baráži prehrali v Chicagu s favorizovaným tímom USA hladko 0:5. Vo svetovej skupine hrali naposledy v roku 2006. V 1. kole v pozícii finalistov z roku 2005 prehrali v Rancague s Čile a v septembrovej baráži nestačili v bratislavskom NTC na Belgicko. Odvtedy sa márne pokúšajú o návrat medzi elitu.

Poliaci doteraz ešte nikdy nehrali vo svetovej skupine prestížnej súťaže a iba druhýkrát v histórii sa prebojovali do baráže o elitu. V roku 2013 v play off podľahli Austrálii. V tomto roku zdolali v euro-africkej zóne Litvu 3:2 a Ukrajinu 3:1 a vybojovali si tak účasť v baráži. V najlepšej stovke svetového rebríčka majú aktuálne jediného hráča - Janowicza (61.). V deblovom rebríčku patrí k špičke Matkowski, aktuálne 9. na svete.

baráž o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára

Poľsko - SLOVENSKO 2:1 po druhom dni

Michal Przysiezny - Martin Kližan 4:6, 4:6, 4:6

Jerzy Janowicz - Norbert Gombos 7:6 (1), 6:4, 6:7 (5), 6:2

Marcin Matkowski, Lukasz Kubot - Igor Zelenay, Andrej Martin 6:4, 6:3, 6:4

nedeľa: 12.00 Janowicz - Kližan, Przysiezny - Gombss

01 - Modified: 2007-09-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruhrgas zvýši investície
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-05 11:28:36 - Feat.: - Title: Slováci chcú hrať skupinovú fázu finále Davisovho pohára doma. Bola by to bomba, tvrdí Molčan
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 15:21