StoryEditor

Slováci majú za sebou úspešný rok. Z deviatich zápasov v tomto roku osem vyhrali

18.11.2014, 18:16
Autor:
TASRTASR

Slovenská futbalová reprezentácia sa s rokom 2014 rozlúčila víťazstvom 2:1 v utorňajšom prípravnom zápase s Fínskom.

Skóre stretnutia v Žiline otvoril už v 36. sekunde Filip Hološko, v siedmej minúte zvýšil náskok domáceho tímu Marek Hamšík. Tesne pred odchodom do šatní si strelil vlastný gól Tomáš Hubočan, no Slováci si po zmene strán ustrážili tesný triumf. Debut v A-tíme si proti "Suomi" odkrútili stredopoliari Ondrej Duda a Patrik Hrošovský.

Slováci v roku 2014 odohrali deväť zápasov so skvelou bilanciou 8-0-1. Premožiteľa našli len v májovom prípravnom súboji v Rusku (0:1). Na jeseň zverenci trénera Jána Kozáka príjemne prekvapili suverénnym vystúpením v C-skupine kvalifikácie EURO 2016, keď postupne zdolali Ukrajinu (1:0), Španielsko (2:1), Bielorusko (3:1) a Macedónsko (2:0). S 12 bodmi sú lídrami skupiny pred Španielskom a Ukrajinou.

Prvý zápas v novom roku odohrá slovenská reprezentácia 27. marca v Žiline proti outsiderovi C-skupiny kvalifikácie Luxembursku.

prípravný zápas (Žilina):

SR - Fínsko 2:1 (2:1)

Góly: 1. Hološko, 7. Hamšík - 45.+1 Hubočan (vl.). Rozhodovali: Hameter - Braunschmidt, Riedel (všetci Rak.), ŽK: Kiss, 3998 divákov.

zostavy a striedania:

SR: Mucha - Hubočan, Škrtel, Ďurica, Švento - Pečovský, Hrošovský (59. Kiss) - Šesták (80. Stoch), Hamšík (59. Duda), Mak (25. Weiss) - Hološko (59. Ďuriš)

Fínsko: Hradecký - Arkivuo (86. Lampi), Halsti, N. Moisander, Uronen - Kauko (73. Mattila), Sparv, Hetemaj (73. Hämäläinen) - Riski, Pohjanpalo (46. Pukki), Jeremenko

Slováci mali raketový vstup do zápasu a už v 36. sekunde sa ujali vedenia zásluhou Hološka. Výbornú prácu pred prvým gólom odviedol Hamšík, ktorý svojím napádaním donútil fínskych obrancov k chybe v rozohrávke, lopta sa dostala až k Hološkovi a ten prízemnou strelou k žrdi otvoril skóre - 1:0. Slováci pokračovali v aktívnom trende a v 7. minúte Šestákov lahôdkový center z pravej strany upratal hlavou do brány Hamšík - 2:0. Z domáceho tímu sálala po úspešnej jesennej kvalifikačnej "jazde" pohoda, hráči si verili a ukázali veľa z ich umenia. V 22. minúte prvýkrát pohrozili aj hostia, volej Riskeho však Mucha vyrazil na roh. Pri následnej akcii na druhej strane ihriska "zaspala" ľavá strana fínskej defenzívy, cez ktorú pohodlne prenikol Mak, no Hradecký proti nemu vytiahol bravúrny zákrok. Fínsky brankár, ktorý vlastní aj slovenský pas, si vyslúžil sympatický skandovaný pokrik od domáceho publika. Mak si pri šprinte pravdepodobne obnovil svalové zranenie a musel striedať, jeho miesto zaujal Weiss. Fíni sa s pribúdajúcimi minútami skonsolidovali. Domáci už nemali v poli jasnú prevahu, ale hrial ich dvojgólový náskok. V 40. minúte vymyslel peknú akciu Weiss, uvoľnil do šance Hamšíka, jeho pokus o "jasličky" však Hradecký prečítal a skóre sa nezmenilo. Lenže Slovákom sa dvojgólový náskok nepodarilo udržať. Arkivuo vyslal nádhernú strelu spoza šestnástky, ktorá opečiatkovala pravú tyč a odrazenú loptu si Hubočan nešťastne zrazil do vlastnej brány - 2:1.

V 50. minúte mohli Fíni po rohu vyrovnať, keď sa spoza šestnástky oprel do lopty Hetemaj, ale nemal presnú mušku. V 57. minúte Švento "nabil" Hubočanovi a jeho tvrdá rana len tesne minula pravú žrď. Fíni predviedli v 58. minúte peknú kombinačnú akciu, ktorú zakončil gólom Pukki, ale pre ofsajd ho rozhodca neuznal. Po prestriedaní tempo hry slovenského tímu mierne upadlo, kombinácie nahradila bojovnosť, šance sa rodili čoraz ťažšie. V 76. minúte sa vo vlastnej šestnástke zle zorientoval Švento, ktorý nechtiac prihral do tutovky Pukkimu, no Mucha mu dobre zmenšil strelecký uhol a jeho pokus zmaril. Fíni vycítili šancu a pri troche šťastia mohli vyrovnať, zradila ich však koncovka a tak zo Žiliny odišli s tesnou prehrou.

Ján Kozák, tréner SR: (zdroj TV Dajto): "Zostavu som urobil tak, aby ľudia videli na vlastné oči Škrtela, Hamšíka, Ďuricu. Bolo vidieť, že chceme vyhrať, hoci chlapci boli po dueli v Macedónsku unavení. Začiatok nám vyšiel fantasticky, škoda, že sme nedali tretí gól. Robo Mak a Marek Hamšík mali veľké šance, no nezlomili sme súpera a dostali sme gól do šatne. Fíni majú svoju kvalitu, vycítili šancu. V druhom polčase sme mali slabší pohyb a pri súperových šanciach sme mali trochu šťastie, streli minuli bránku. Mne tento zápas dosť ukázal. Každé víťazstvo veľmi teší. Tento rok bol fantastický, veď z deviatich zápasov sme osem vyhrali a prehrali sme nešťastne iba v Rusku, ktoré sa pripravovalo na MS."

01 - Modified: 2006-12-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Strela Bulava zlyhala
01 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 02 - Modified: 2023-10-22 09:13:08 - Feat.: - Title: Slováci dúfajú pred MS v historickú medailu. Bez vysokých ambícií tam ani nemusíme cestovať, burcuje kapitán 03 - Modified: 2023-09-08 21:28:06 - Feat.: - Title: Snaživý výkon, frustrovaný Ronaldo i náznaky moderny od Calzonovho výberu. Čo ukázal duel proti Portugalsku? 04 - Modified: 2023-07-27 13:22:11 - Feat.: - Title: Martikán ako cudzinec? Mojou hlavnou motiváciou je, že chcem ešte jazdiť, tvrdí olympijský šampión 05 - Modified: 2023-06-23 12:50:06 - Feat.: - Title: Šéftréner SAZ Radoslav Dubovský hodnotí vystúpenie slovenskej výpravy v II. divízii ME družstiev v Chorzówe v rámci Európskych hier
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 23:41