StoryEditor

Tour končí až zajtra, no Sagan už prepisuje históriu

25.07.2015, 16:59
Autor:
TASRTASR

Brit Chris Froome sa stane celkovým víťazom 102. ročníka najslávnejších cyklistický pretekov sveta Tour de France a zopakuje tak svoj triumf z roku 2013. V sobotu v predposlednej 20. etape ho nedokázal pripraviť o žlté tričko nikto z jeho najväčších konkurentov. Zelený dres získa opäť Slovák Peter Sagan, pre ktorého to je už štvrtý triumf v rade v bodovacej súťaži a posunie sa na druhé miesto historických tabuliek hneď za legendárneho Nemca Erika Zabela. Obom pretekárom na potvrdenie víťazstva stačí prísť do cieľa v Paríži v nedeľňajšej záverečnej exhibičnej etape.

"Je to neuveriteľné, je to fantastický úspech. Boli to týždne tréningu a týždne bez mojej rodiny. Ani nemôžem povedať, aké to bolo ťažké. Lomcujú so mnou emócie. Vedel som, že dnes ma môžu ohroziť, ale mal som za sebou skvelý tím a až do konca bol pri mne Richie Porte. V poslednom stúpaní som strašne trpel, ale našiel som v sebe nejakú energiu a dokázal som to prežiť. Etapa mala iba 110 km, ale bola veľmi tvrdá," povedal v cieli Froome.

Etapu vyhral domáci
V sobotu sa tešil z triumfu v náročnej alpskej etape domáci Thibaut Pinot. Jazdec stajne FDJ zvládol 110,5-kilometrov dlhú trať z Modane Valfréjus na vrchol legendárneho Alpe d'Huez za 3:17:21 h. Na druhom mieste skončil Nairo Quintana, ktorý sa po výbornom finiši dokázal odpútať od Froomea, ale jeho veľký náskok skresal iba o niečo vyše minútu a tak v celkovom hodnotení opäť skončil za svojím rivalom, rovnako ako pred dvoma rokmi. Tretiu priečku v etape obsadil Kanaďan Ryder Hesjedal. Jediný Slovák v pelotóne Sagan zaostal a do cieľa prišiel na 98. mieste so stratou takmer 22 minút.

"Pre Francúzov je Alpe d'Huez stúpanie číslo jedna. Je to najkrajšia etapa, ktorú môžete na Tour de France vyhrať. Je to pre mňa obrovský úspech. Túto Tour Francúzi nezvládli zle. My sme dnes išli víťazstvu naproti," povedal Pinot.

Predposledná etapa vyšla aj Quintanovmu kolegovi zo stajne Movistar Alejandrovi Valverdemu, ktorý prišiel do cieľa na štvrtom mieste, vďaka čomu si v celkovej klasifikácii udržal bronzovú priečku.

Froome sa odel do žltého dresu najprv v 3. etape, na ďalšie tri ho stratil, ale v siedmej si ho obliekol opäť a odvtedy ho už z rúk nepustil. Hlavný krok k celkovému triumfu spravil v 10., prvej horskej etape v záverečnom stúpaní na La Pierre Saint-Martin, kde deklasoval svojich najväčších súperov, vypracoval si takmer trojminútový náskok a ten v ďalšom priebehu už len kontroloval.

Po sobote má náskok 1:12 minúty na druhého Quintanu, tretí Valverde stratil 5:25 minút. Štvrtý skončil obhajca trofeje Vincenzo Nibali a na piatej priečke ďalší veľký favorit Alberto Contador zo Španielska. Najlepší domáci jazdec je deviaty Romain Bardet z AG2R.

Nedostihuteľný Sagan
Sagan má v bodovacej súťaži pred druhým Nemcom Andrem Greipelom 104-bodový náskok, pričom v poslednej etape sa jazdci pobijú dokopy už len o 70 bodov. Ak sa nestane nič neočakávané a dvadsaťpäťročný Slovák dorazí v nedeľu do cieľa v Paríži, získa "maillot vert" už štvrtýkrát v rade. V historických tabuľkách sa tak dostane na druhé miesto spolu s Írom Seanom Kellym. Pred nimi je už len legendárny Zabel. Ten sa tešil z triumfu v tejto súťaži dokopy šesťkrát. Celkovo figuruje na 46. mieste s vyše dvojhodinovou stratou.

"Som spokojný a veľmi sa teším, že som opäť získal zelený dres. Počas celej Tour som sa pracoval, ako najlepšie viem. Jazdil som agresívne, spravil som množstvo únikov, no nepodarilo sa mi vyhrať etapu, teda aspoň doteraz. Ale ešte som nepovedal svoje posledné slovo. V Paríži je ďalšia šanca, opäť skúsim šťastie. Počul som, že by mohlo pršať, v takom prípade sa hlavne musím vyhnúť pádu," povedal Sagan, ktorý na tohtoročnej Tour nazbieral päť druhých, dve tretie a dve štvrté a jedno piate miesto. Navyše sa prezentoval ako veľmi aktívny jazdec. V druhej polovici Tour bol štyrikrát po sebe v dlhých únikoch, ktoré sám vypracoval, a vyhlásili ho za najbojovnejšieho pretekára 15. a 16. etapy.

Najlepším vrchárom sa stal Froome, ktorý nazbieral 119 bodov, druhý Quintana ich mal o deväť menej. Pre Kolumbijčana môže byť cenou útechy aspoň biely dres pre najlepšieho mladého pretekára do 25 rokov. Medzi tímami dominoval Španielsky Movistar s takmer hodinovým náskokom pred britskou stajňou Sky, tretí je Saganov Tikoff-Saxo.

Pelotón musel v sobotu absolvovať krátku (110,5 km), no o to náročnejšiu trať s dvoma vrchárskymi prémiami najvyššej kategórie. Organizátori si pre pretekárov pripravili najprv, rovnako ako v piatok Col de la Croix de Fer, no z opačnej strany. Po stúpaní s dĺžkou 29 kilometrov a priemerným sklonom 5,2% prišiel na rad svetoznámy Alpe d'Huez. Záverečný výstup mal dĺžku 13,8 kilometrov a priemerný sklon až 8,1 percent.

Krátko po štarte sa od pelotónu odtrhol Francúz Alexandre Geniez z tímu FDJ, ku ktorému sa postupne pridala trojica Nicolas Edet, Lars Bak a Ramunas Navardauskas. Štvorica využila mierne klesanie na začiatku etapy a po 20 kilometroch si vypracovali takmer päťminútový náskok. Ten sa postupne zvýšil až na osem. Na stúpaní na Col de la Croix de Fer udával v pelotóne tempo tím lídra celkového poradia Sky, po ňom prešli na čelo jazdci AG2R a Movistaru a náskok vedúcej skupiny začal výrazne klesať. Krátko pred vrcholom kopca zaútočil Geniez a odtrhol sa od zvyšnej trojice unikajúcich pretekárov. Jazdilo sa aj v skupine favoritov. O prvý útok sa postaral Alejandro Valverde, krátko na to ušiel Froomeovi aj Nairo Quintana. Dvojica z Movistaru však mala len malý náskok, keďže s Froomeom ťahal vo výbornom tempe Richie Porte. Horskú prémiu na Col de la Croix de Fer vyhral Geniez a favoriti prišli na vrchol už v podstate pokope. Slovák Peter Sagan, ktorý už mal istý zisk zeleného dresu, jazdil v pohode v grupette.

Froomeova skupina išla v zjazde pomalšie a tak sa od nej odtrhli Rolland, Pinot, Anacona, Plaza Molina, Serpa a Hesjedal, ktorí si vypracovali asi 45-sekundový náskok. Pred nimi jazdila trojica z pôvodného úniku Edet, Bak a Navardauskas a na čele stále Geniez. Ten vyhral aj jedinú rýchlostnú prémiu. Po nej prišlo už stúpanie na Alpe d'Huez, 13,8 kilometrov s priemerným sklonom 8,1%, pričom začiatok bol veľmi prudký a miernejšie to bolo až na posledných troch kilometroch. To už v hlavnej skupine išlo o všetko. Quintana na nič nečakal a od začiatku kopca sa snažil odpútať od Froomea. Mladému Kolumbijčanovi vyšiel útok asi deväť kilometrov pred koncom, lídrovi odskočil na 20 sekúnd a náskok stále narastal. Britský víťaz z roku 2013 sa viditeľne trápil, no pred etapou mal na druhého muža celkového poradia veľmi veľký náskok 2:38 minúty.

Vpredu ostal už osamotený Thibaut Pinot a mieril za veľkým triumfom, no neúnavne ho stíhali Ryder Hesjedal a hlavne Quintana, ktorý každým šliapnutím zvyšoval náskok na Froomeovu skupinu. Ten bol tri kilometre pred vrcholom už minútový. Líder však mal stále pri sebe tímového kolegu Porteho a boli s nimi aj Rolland a Valverde. O ďalšiu minútu zaostávali ďalší favoriti Nibali a Contador. Quintana napriek enormnému výkonu dokázal 2 km pred cieľom ešte zrýchliť a zanedlho nechal za sebou aj Hesjedala. Pinota však nedobehol a tak dvadsaťpäťročný Francúz dosiahol životné víťazstvo na legendárnom Alpe d'Huez ako 29. pretekár v histórii Tour de France. Pár sekúnd za ním prišiel do cieľa Quintana, tretí bol Hesjedal. Froome finišoval so stratou 1:38 minúty a okrem druhého žltého dresu v kariére získal aj ten bodkovaný pre najlepšieho vrchára.

"Mali sme stratégiu. Rozmýšlali sme nad útokom na Col de la Croix-de-Fer, no nevyšlo to. Plán B bol skúsiť to opäť na Alpe d'Huez a podarilo sa mi stiahnuť nejaký čas na Froomea, no nie dosť. Videl som, že žlté tričko je ďaleko za mnou, no bojoval dokonca a udržal si vedenie. On i jeho tím bránili náskok veľmi dobre. Pozeral som sa iba na celkové víťazstvo, nie na etapové. V posledných dvoch etapách som do toho dal všetko, ale aj tak to nestačilo. No som spokojný, pretože sme sa nevzdali snahy vyhrať Tour. Stále mám svoj žltý sen," povedal Quintana.

Froomeovi pomáhal v sobotu najmä Austrálčan Richie Porte, ktorý ho doviedol až pod vrchol Alpe d'Huez a veľkou mierou sa zaslúžil o to, že si udržal žltý dres. "Bolo to neuveriteľne ťažké. Chris dnes nemal svoj najlepší deň. Je pekné, že vyhral Thibaut, je to skvelý deň pre Francúzsku cyklistiku. Tieto tri týždne boli veľmi náročné, žlté tričko sme hájili 18 dní. Movistar dnes skúsil všetko, ale zvládli sme to a je to fantastické. Chris je môj dobrý priateľ, bojoval som zaňho tvrdo. Som hrdý na to, že som bol posledný muž po jeho boku," povedal.

Sklamaním bol výkon Alberta Contadora, ktorý nenaplnil úlohu jedného z topfavoritov na celkové víťazstvo. "Dnes som bol unavený, bol to ďalší ťažký deň. Nie je nemožné vyhrať Giro i Tour, ale je to veľmi náročné, pretože s tým nemáme skúsenosti. No som rád, že som sa o to pokúsil. Tour sú najkrajšie preteky, najdôležitejšie. No sú aj ďalšie, na ktoré som hrdý, že som ich vyhral," povedal. "El pistolero" chcel napodobniť slávneho Taliana Marca Pantaniho, ktorému sa ako poslednému podarilo vyhrať Giro i Tour v roku 1998.

V nedeľu čaká na pretekárov záverečná 20. etapa. Rovinatá trať dlhá 109,5 kilometrov zo Sevres - Grand Paris Seine Ouest s cieľom na slávnych Elyzejských poliach v Paríži má už tradične exhibičný charakter a už sa v nej nebojuje o celkové poradie. Je však významná pre špurtérov, ktorí sa pobijú o veľmi cenený triumf pod víťazným oblúkom.

výsledky 20. etapy (Modane - Alpe d'Huez, 110,5 km):

1. Thibaut Pinot (Fr./FDJ) 3:17:21 h, 2. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +18 s, 3. Ryder Hesjedal (Kan./Cannondale) +41, 4. Alejandro Valverde (Šp./ Movistar) +1:38, 5. Chris Froome (V.Brit./Sky) rovnaký čas, 6. Pierre Rolland (Fr./Europcar) +1:41, 7. Richie Porte (Aus./Sky) +2:11, 8. Winner Anacona (Kol./Movistar) +2:32, 9. Wout Poels (Hol./Sky) +2:50, 10. Ruben Plaza (Šp./Lampre) rovnaký čas, ... 98. Peter SAGAN (SR/Tinkoff-Saxo) +21:19

celkové poradie:

1. Froome 81:56:33 h, 2. Quintana +1:12 min, 3. Valverde +5:25, 4. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) +8:36, 5. Alberto Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) +9:48, 6. Robert Gesink (Hol./LottoNL) +10:47, 7. Bauke Mollema (Hol./Trek) +15:14, 8. Mathias Frank (Švaj./IAM Cycling) +15:39, 9. Romain Bardet (Fr./AG2R) +16:00, 10. Pierre Rolland (Fr./Europcar) +17:30, ... SAGAN +2:14:55

bodovacia súťaž: 1. SAGAN 420 b, 2. Andre Greipel (Nem./Lotto) 316, 3. John Degenkolb (Nem./Giant) 281, 4. Mark Cavendish (V.Brit./Etixx-Quick-Step) 192, 5. Froome 139, 6. Bryan Coquard (Fr./Europcar) 122, 7. Pinot 113, 8. Valverde 103, 9. Thomas De Gendt (Belg./Lotto) 90, 10. Ruben Plaza (Šp./Lampre) 86

súťaž vrchárov: 1. Froome 119 b, 2. Quintana 108, 3. Bardet 90, 4. Pinot 82, 5. Joaquim Rodriguez (Šp./Kaťuša) 78, 6. Rolland 74, 7. Valverde 72, 8. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) 64, 9. Porte 58, 10. Serge Pauwels (Belg./Team MTN) 55

súťaž mladých pretekárov: 1. Quintana 81:57:45 h, 2. Bardet +14:48 min, 3. Warren Barguil (Fr./Giant) +30:03, 4. Pinot +37:40, 5. Bob Jungels (Hol./Trek) +1:32:09, 6. SAGAN +2:13:43, 7. Adam Yates (V.Brit./Orica) +2:15:24, 8. Wilco Kelderman (Hol./Lotto) +3:02:55, 9. Emanuel Buchmann (Nem.(Bora) +3:07:35, 10. Merhawi Kudus Ghebremedhin (Eri./MTN-Qhubeka) +3:09:24

poradie tímov: 1. Movistar (Šp.) 246:55:21 h, 2. Sky (V.Brit.) +57:23 min, 3. Tinkoff-Saxo (Rus.) 1:00:12, 4. Astana (Kaz.) +1:12:09, 5. MTN-Qhubeka (JAR) +1:14:32

01 - Modified: 2007-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Infobox k mobilite
01 - Modified: 2023-07-23 18:14:12 - Feat.: - Title: Sagan zhodnotil poslednú Tour: Som šťastný, ale už mám toho dosť. Je koniec, život však ide ďalej 02 - Modified: 2023-07-23 17:49:44 - Feat.: - Title: Vingegaard spečatil obhajobu triumfu na Tour de France. Sagan skončil v Paríži jedenásty 03 - Modified: 2023-07-22 15:28:55 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard si v nedeľu príde po druhý žltý dres z Tour de France v kariére 04 - Modified: 2023-07-18 16:34:48 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard triumfoval v časovke na Tour de France. Zvýšil náskok na čele 05 - Modified: 2023-07-15 16:54:47 - Feat.: - Title: Náročná a s ostrým stúpaním. 14. etapa Tour de France patrí víťazovi Rodriguezovi
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 02:52