StoryEditor

Peking bude znovu olympijský

03.08.2015, 00:00

Praha-Peking – Almaty 44:40. Až nečakane tesný bol boj o zimnú olympiádu 2022, napriek tomu favorit v hlasovaní členov MOV zvíťazil. Peking ako prvé mesto v histórii privíta po letných hrách aj zimné. Voda v hale Vodná kocka, kde Michael Phelps ôsmimi zlatými prepísal olympijskú históriu, sa premení z tekutého skupenstva do tuhého a curleri na nej hodia svoje kamene.

Pri Veľkom čínskom múre, kde pretekali na bicykloch Alberto Contador či Roman Kreuziger, sa stretnú sánkari, bobisti či lyžiari.

Gigantické a takmer dokonalé

Tak ako rozpočet posledných zimných hier v Soči 2014 narástol z pôvodných 12 na 51 miliárd dolárov, som presvedčený, že ani Peking 2022 nezostane pri dnes avizovaných troch miliardách. Jedinečnú príležitosť na reklamu aj propagáciu krajiny, akú olympiáda ponúka, neprepasie Čína ani tentoraz.

Vnútri „vtáčieho hniezda“ som v auguste 2008 sledoval otvárací ceremoniál hier za 100 miliónov dolárov, s 29 tisíckami delobuchov a 15153 rôznych typov kostýmov. Program bol výsledkom trinásťmesačných nácvikov, z ktorých najdlhší trval 48 hodín nepretržite. Futuristická veža vedľa štadióna pri tom menila farby a ožiarovala okolité umelé jazierka i umelý les. Viem si predstaviť, ako vo februári 2022 budú tie isté jazierka štýlovo zamrznuté a okolité bulváre pokryje žiarivo biely sneh. Pravda, i ten bude najskôr umelý, veď v Pekingu ho vo februári napadne priemerne šesť milimetrov mesačne.

Čína nasadí takmer neobmedzené ľudské zdroje

Vybavujem si z pekinských letných hier lovičov lístia z potôčikov v novinárskej dedinke či mladíka, povereného utierať ceduľky na dverách k toaletám v tlačovom stredisku. Prípadne armádu záhradníkov, ktorí na trávniku pri vodáckom kanáli vysekávali sekačkami písmená, tvoriace z diaľky motto hier: One World, One Dream. Jeden svet, jeden sen.

Už po pristátí na ultramodernom letisku ma pred hrami v roku 2008 zaskočili dvaja vyberači kupónov od kufrov. jeden nevedel o druhom, zato každý chcel kupóny. Tu budú všetky funkcie zdvojené, usúdili sme najskôr. Mýlili sme sa. keby len zdvojené... Pochopil som to, keď som prišiel do novinárskej dedinky. Prvá hosteska ma doviedla k dverám recepcie, druhí od dverí k pultu a tretia mi dala kľúč. ďalšie čakali pri vchode do domu. Všetky sa usmievali a chceli mi pomáhať. Ale.. nenolo ich priveľa?

Olympijská bublina

Vtedy v hirúcom auguste 2008 som v jednej z reportáži stvoril výraz, ktorý mezi českými novinármi zľudovel: olympijská bublina. V nej sme sa pohybovali, v uzavretom umelom svete. Zvykli jsme si na tú armádu vojakov rozostavaných po sto metroch okolo oplotených ciest na športovická, na ich nezaintersované výrazy i strojový krok. Asi by som si pripadal nesvoj, keby som každé ráno nevidel „nášho“ vojaka, vartujúceho v novinárskej dedinke upřeně pozorujícího krajinu za bublinou, aby zabránil prípadnému útoku na našu komunitu. Čína pojala bezpečnosť aktérov hier vo veľkom.

Nad ulicouk Olympijskému parku ma denně uputaval nápis „Smiling Beijing Police“. Smejúca sa pekingská policia. A naozaj, policajti na prechode pre chodcov ma vítali úsmevmi. Mali to v popise práce. Ovšem akonáhle som opustil naši bublinu, tento „chráněný olympijský priestor“, a vkročil na obyčajnú cestu pro 15 milionů obyčajných pekingských smrtelníkov, policajt pri rade taxíkov mieriacich do centra se už nesmial. „Dodržujte frontu,“ prísně nakázal, chytil moju akreditáciu a chcel vedieť, kam sa s taxíkem chystám.

Peking alebo bezpečnejšia volba

Aj bublina pre zimnú olympiádu bude najskôr podobná, len objemnějšia. Veď najvzdialenějšie areály lyžiarov v Čang-ťia-kchou sa nacházají viac než 200 kilometrov od centra hier. Do dejín olympizmu vstúpi Peking 2022 ako zimné hry najvätších vzdáleností. Napadá vás, prečo ich teda Čína dostala? Pretože ponúkla zázemie ekonomicky i politicky stabilnej krajiny, mocnú riku marketingových agentur, ktoré má pod palcom, i prísľub nového obrieho trhu pre sponzorov, lebo sa stamilióny obyvateľov chystá poblázniť zimními športami, bez záruky, že sa to podarí.

01 - Modified: 2007-08-09 20:31:38 - Feat.: 0 - Title: Najväčšia spartakiáda sveta pre "večne živého" vodcu
01 - Modified: 2024-04-05 05:25:34 - Feat.: - Title: Toto je dôkaz, ako si sféry vplyvu vo svete delí Amerika s Čínou​ 02 - Modified: 2024-04-01 11:10:00 - Feat.: - Title: Aktivita v čínskom výrobnom sektore pokračovala v marci v raste 03 - Modified: 2024-01-27 19:31:20 - Feat.: - Title: Krajine tisícich pagod hrozí rozpad. Junta panikári a popravuje svojich generálov 04 - Modified: 2024-01-18 20:53:35 - Feat.: - Title: Andrej Danko potvrdil prezidentskú kandidatúru, rozhodol sa po "mediálnom lynči" 05 - Modified: 2024-01-15 18:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Taiwanská facka Číne. Pre Si Ťin-pchinga je to veľký rébus
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 03:42