StoryEditor

Šatan sa opäť predviedol. A Slováci zdolali favorita

26.04.2014, 19:28
Autor:
tasr, stltasr, stl
Naši hokejisti vyhrali nad Fínmi 2:1. Rozhodujúci gól dosiahol legendárny útočník a zariadil tak triumf nad týmto súpeom po desiatich rokoch.

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v sobotňajšom zápase v rámci prípravy na MS v Minsku nad Fínskom 2:1 a oplatili sa mu tak za štvrtkovú prehru v Košiciach 0:3.

Stretnutie v Poprade bolo 29. vzájomným duelom oboch krajín. Pre slovenských reprezentantov to bolo prvé víťazstvo nad Fínmi takmer po desiatich rokoch. Naposledy tohto súpera zdolali 28. apríla 2004 na MS v Česku. Po dvojzápase s majstrami sveta z roku 2011 sa slovenskí reprezentanti znovu stretnú v Bratislave, kde absolvujú Slovakia Cup.

Euro Hockey Challenge:

Slovensko - Fínsko 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Góly: 13. Švarný (Réway, Špirko), 32. Šatan (Švarný) - 21. Mäntylä (Immonen) Rozhodovali: Orolín, Jonák - Valach, Smrek, vylúčení: 5:9 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, 4468 divákov (vypredané)

Zostavy:

Slovensko: Laco - Sloboda, Ďaloga, Čerešňák, Marinčin, Štajnoch, Švarný, Deyl, Stehlík - Šatan, J. Mikúš, Nagy - Miklík, Šťastný, Tybor - Bartek, Špirko, Réway - Haščák, Lušňák, Skokan

Fínsko: Koskinen - Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Korpikari, Taimi, Lindell, Kivistö, Marttinen - Hytönen, Immonen, Tuppurainen - Pakarinen, Teräväinen, Keränen - Poysti, T. Sallinen, J. Sallinen - Wirtanen, Lahti, Savinainen

Na popradskom štadióne sa od začiatku hral svižný hokej, ktorému nechýbalo nasadenie ani šance. Prvú sľubnú príležitosť mal v 3. minúte Haščák, jeho strelu švihom však Koskinen zneškodnil. O tri minúty neskôr mohol zlú rozohrávku Fínov potrestať Skokan, ani on však úspešný nebol. O pár sekúnd neskôr sa na opačnej strane vyznamenal brankár Laco, ktorý nedoprial radosť Hytönenovi a gólu zabránil ľavým betónom.

Svižný hokej pokračoval aj naďalej a v 13. minúte sa slovenský tím dostal do vedenia. V presilovej hre nahodil puk od modrej čiary Réway a za brankára Koskinena ho tečoval Švarný - 1:0. Fíni okamžite zvýšili nasadenie a vypracovali si niekoľko šancí. Ján Laco však zmaril únik Hytönena a aj šancu Immonena o pár sekúnd neskôr. V poslednej minúte úvodnej časti si Fíni vytvorili tlak, no brankár Laco podržal svoj tím.

Druhá tretina začala pokračujúcou presilovou hrou Fínov a tí sa už po 48 sekundách dočkali vyrovnania, keď na strelu obrancu Mäntylu v presilovej hre Laco nestihol zareagovať - 1:1. V 23. minúte mali slovenskí reprezentanti výhodu presilovky štyroch proti trom, no fínsku obranu prekvapiť nedokázali. V druhej časti pribudlo vylúčení a pri presilovej hre Slovákov v 28. minúte smerovalo na Koskinena viacero pokusov, no bez gólového efektu.

V 31. minúte neuspel strelou bez prípravy Fín Teräväinen. O pár sekúnd neskôr nastrelil puk do útočného pásma Švarný a nedôrazne bránený Šatan poslal Slovákov do vedenia svojím 85. reprezentačným gólom. Zverenci Vladimíra Vůjteka naďalej pokračovali v koncentrovanej hre a viackrát donútili súpera faulovať. Do konca druhej časti však už gól nepadol.

V úvode tretej mali príležitosti Miklík, Haščák i Nagy, ale Koskinen si s ich pokusmi poradil. Slováci pozornou obranou nepúšťali rýchlych Fínov na dostrel Lacovej bránky. Severania si však v polovici tretej časti vytvorili šance, pokusy Sallinena ani Pakarinena však úspešné neboli. Brankár Laco si poradil aj s tvrdou strelou Mäntylu v 57. minúte. Hostia hrali v 60. minúte presilovú hru a počas nej skúsili aj hru bez brankára.

Hlasy po zápase:

Miroslav Šatan, kapitán SR: "Ľahšie sa hrá, keď si vyskúšame, akým štýlom hrá náš súper a zatiaľ sa to zopakovalo vo všetkých troch dvojzápasoch. Myslím si, že dnešný výkon bol asi najlepším spoločne s duelom proti Rusku, v ktorom sme zvíťazili 4:3."

Rastislav Špirko, útočník SR: "Zápas mal veľmi dobré tempo, diváci vytvorili fantastickú kulisu a pred takým publikom sa hrá lepšie, ženie vás dopredu. Pripravovali sme sa na tento duel a chceli sme podať ešte lepší výkon, vedeli sme, že užšie klzisko umožní hrať rýchly hokej a budeme zvádzať viac osobných súbojov."

01 - Modified: 2006-04-22 17:03:25 - Feat.: 0 - Title: České tenistky hrají v Thajsku nerozhodně
01 - Modified: 2024-04-18 13:23:44 - Feat.: - Title: Obranca Marinčin prišiel o šampionát. Má prasknutý stavec, sezóna sa preňho skončila 02 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň 03 - Modified: 2023-05-25 20:36:50 - Feat.: - Title: Kanada zdolala Fínsko 4:1, postúpila do semifinále mieri už ôsmy krát 04 - Modified: 2023-05-21 08:25:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Cehlárik a Grman nastúpia proti Slovinsku. Návrat oboch hráčov prinesie zmeny v zostave 05 - Modified: 2023-05-12 19:51:50 - Feat.: - Title: Grmana teší výkon proti Čechom. Môže nás posunúť, tvrdí po tesnej prehre
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 17:53