StoryEditor

Kostarika vyradila Grécko. Po penaltovom rozstrele

30.06.2014, 07:10
Autor:
tasr, stltasr, stl

Futbalisti Kostariky postúpili do štvrťfinále 20. MS v Brazílii. V druhom nedeľňajšom osemfinále v Recife po remíze 1:1 v riadnom hracom čase a predĺžení zvíťazili nad Gréckom až po rozstrele z 11 m 5:3. V boji o účasť v najlepšej štvorke sa stretnú v sobotu 5. júla o 22.00 SELČ s Holandskom. Stredoameričania sa prebojovali medzi najlepšiu osmičku šampionátu prvýkrát v histórii.

Po bezgólovom prvom polčase išli do vedenia v 52. minúte Kostaričania vďaka gólu kapitána Bryana Ruiza, ktorý tak zaskočil aktívnejších súperov. V 66. minúte však Duarte videl druhú žltú kartu a musel predčasne pod sprchy. Gréci početnú výhodu využili až v 90.+1 minúte, keď sa z dorážky presadil obranca Sokratis Papastathopoulos a poslal duel do predĺženia. V ňom gól nepadol a o triumfe Kostariky nakoniec rozhodli až jedenástky.

Tréner Grécka Fernando Santos vsadil pred duelom na štadióne Arena Pernambuco v Recife na ofenzívnejšiu taktiku, keď vymenil rozostavenie 4-1-4-1 z posledného zápasu s Pobrežím Slonoviny za formáciu s troma stredopoliarmi a troma útočníkmi. Vpredu sa popri Georgiosovi Samarasovi predstavili aj Lazaros Christodoulopoulos a Dimitris Salpingidis. Od začiatku nastúpil aj stredopoliar Andreas Samaris. Kouč Kostariky Jorge Louis Pinto postavil identickú zostavu ako v prvých dvoch skupinových zápasoch, v ktorých jeho zverenci zdolali Uruguaj 3:1 a Taliansko 1:0. Do päťčlennej obrany sa tak vrátil Michael Umana, na hrote operoval Joel Campbell.

 

osemfinále:

Kostarika - Grécko 1:1 po predĺžení (1:1, 0:0) 5:3 rozstrel z 11 m

Góly: 52. Ruiz - 90.+1 Papastathopoulos, ŽK: Duarte, Tejeda, Granados (z lavičky), Ruiz, Navas - Samaris, Manolas, ČK: 66. Duarte (po druhej žltej). Rozhodcovia: Williams - Cream, Anaz (všetci Aus.), 40.000 divákov.

Kostarika: Navas - Gamboa (77. Acosta), Duarte, Gonzalez, Umana, Diaz - Ruiz, Borges, Tejeda (66. Cubero), Bolanos (83. Brenes) - Campbell

Grécko: Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Holebas - Maniatis (78. Katsouranis), Karagounis, Samaris (58. Mitroglu) - Salpingidis (69. Gekas), Samaras, Christodoulopoulos

 

Duel dvoch tímov, ktoré sa postupom do osemfinále postarali o veľké prekvapenie, odštartovala tvrdá strela Christodoulopoulosa, no brankárovi Navasovi problémy nenarobila. Prvá vážnejšia šanca prišla v 8. minúte, keď Kostarike vyšiel rýchly prechod do útoku, ale Bolanosova strela zvnútra šestnástky letela nad. Zápas mal v úvode dobré tempo, no to postupne upadlo a na trávniku sa začalo taktizovať. Smerom dopredu boli nebezpečnejší Gréci, ktorí sa snažili využiť najmä krídelné priestory, kde operovali Salpingidis s Christodoulopoulos. Jedna z takýchto akcii vyústila v 15. minúte na roh, po ktorom zakončil hlavou vedľa Papastathopoulos. V ďalšom priebehu si ani jedno z mužstiev nedokázalo vypracovať vážnejšie šance. Hluchú dvadsaťminútovku prerušila až pekná akcia Grécka z 37. minúty. Holebas poslal center z ľavej strany do šestnástky, ale Salpingidis v "tutovej" pozícii neskóroval. Síce zakončil do protipohybu brankára Navasa, no ten stihol vyraziť jeho pokus nohou.

Gréci boli nebezpečnejší aj v úvode druhého polčasu, no do vedenia išli ich súperi. Kostaričanom vyšila v 52. minúte akcia, keď Bolanos z ľavej strany necentroval, ale prihral po zemi na šestnástkový oblúk Ruizovi a ten z prvej nie príliš rýchlou, no presnou strelou trafil k tyčke - 1:0. Brankár Karnezis sa pri jeho pokuse ani nepohol. Rozhodcovia si následne nevšimli jasnú ruku Torosidisa vo vlastnej šestnástke a obrali Kostariku o pokutový kop. V 66. minúte svitla Grékom nádej, keď Duarte fauloval Holebasa a po druhej žltej karte musel predčasne pod sprchy. Gréci sa snažili využiť početnú výhodu a neustále sa tlačili pred bránku, no chýbali im kvalitné finálne prihrávky a tak i gólové šance. Kostaričania zatiaľ kúskovali hru a postupne ukrajovali sekundy a minúty zo zápasu. V 88. prenikol po pravej strane do šestnástky Christodoulopoulos, ale Mitroglu nedokázal dopraviť do siete jeho dobrý center. V prvej minúte nadstaveného času sa to však podarilo obrancovi Papastathopoulos, ktorý vyrovnal na 1:1 a poslal duel do predĺženia.

Aj v ňom pokračoval grécky tlak, ich súperi už len odkopávali lopty čo najďalej od svojej bránky. Šance Gekasa, Papastathopoulosa a Katsouranisa sa však gólom neskončili. V závere predĺženia mala pri rohu príležitosť skórovať aj Kostarika, no z následného protiútoku mohli rozhodnúť Gréci. Christodoulopoulos sa však ulakomil na strelu a trafil rovno do Navasa. V 120. minúte spálil tutovku Mitroglu. O víťazovi tak musel rozhodnúť až jedenástkový rozstrel, rozhodca ešte pred ním vykázal z lavičky trénera Grécka Santosa. V penaltovej lotérii triumfovala Kostarika 5:3.

 

program štvrťfinále:

piatok 4. júla:

Francúzsko/Nigéria - Nemecko/Alžírsko (18.00 SELČ, Rio de Janeiro)

Brazília - Kolumbia (22.00, Fortaleza)

sobota 5. júla:

Argentína/Švajčiarsko - Belgicko/USA (18.00, Brasilia)

Holandsko - Kostarika (22.00, Salvador)

 

 

01 - Modified: 2006-07-17 12:01:00 - Feat.: 0 - Title: Veľmoci čakajú na prvé víťazstvo na Tour de France
01 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 02 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 03 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 04 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 05 - Modified: 2024-04-06 15:42:24 - Feat.: - Title: Pred rímskym derby zasahovala polícia, pobilo sa tristo fanúšikov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 12:02