StoryEditor

Bolt spečatil unikátny príbeh. Miliónovou zmluvou

25.09.2013, 00:38
Postavil sa na atletickú dráhu v jeho rodnej krajine. Hneď bolo na ňom vidieť, že je veľký talent atletiky.

Vtedy mal iba šestnásť rokov. Fenomenálneho šprintéra Usaina Bolta si vtedy všimli manažéri zo spoločnosti Puma a podpísali s ním zmluvu. Netušili však, či z neho vyrastie atletická superstar. Tento sponzor pri ňom zostal aj o pár rokov neskôr, keď nikto nevedel, či Bolt vôbec pri tomto športe zostane. A teraz sa tento príbeh spečatil.

Najlepší šprintér sveta totiž s Pumou podpísal novú miliónovú zmluvu. Už ako jeden z najpopulárnejších športovcov planéty. Kým podľa posledného kontraktu dostal od tejto spoločnosti ročne deväť miliónov dolárov, podľa britských médií to teraz bude približne raz toľko. „Bolt už má teraz viacero lukratívnych sponzorov, ale partnerstvo s Pumou nesie veľký príbeh. Pretože Puma je jeho vôbec prvý sponzor. Od začiatku ho podporovali a verili mu. Pritom nevedeli, čo z tohto Jamajčana môže vyrásť,“ hovorí pre HN známy atletický manažér Alfons Juck.

Puma na neho stavila

Túto miliónovú zmluvu pritom Bolt uzavrel len pár dní po tom, ako vyhlásil, že bude v kariére pokračovať aj po olympiáde v Riu v roku 2016.„Kvôli sponzorom som sa rozhodol, že si predĺžim kariéru,“ skonštatoval pre britské médiá hviezdny Jamajčan. A začal Pumou. Novým kontraktom prekonal sám seba. Pretože je zmluva na spomínaných deväť miliónov dolárov ročne, bola najlukratívnejšia v histórii atletiky. „Bolt je kľúčovým mužom pre rozširovanie našej značky vo svete, sme veľmi radi, že bude pokračovať aj po olympiáde,“ povedal pre stránku spoločnosti Puma jej generálny riaditeľ Bjoern Gulden.

Pre Bolta to znamená jediné: zarobí najviac v doterajšej kariére. Podľa posledného rebríčka Forbes dostal za posledných dvanásť mesiacov 24 miliónov dolárov. Teraz by mohol prekonať ako prvý atlét v histórii magickú hranicu ročného zárobku tridsať miliónov dolárov. Okrem Pumy sa Bolt spolieha na lukratívne zmluvy so spoločnosťami Samsung, Hublot či výrobcu energetických nápojov Gatorade. „Na pomery atletiky je to príliš veľa. Bolt zlomil všetky biznis rekordy v tomto športe. A myslím si, že tak skoro jeho príjmy klesať nezačnú,“ doplnil Juck.

Zarobí ešte viac

Ani nie je dôvod. Bolt sa v budúcom roku totiž predstaví na Hrách Commonwealthu v Británii.

Tam sú hlavným sponzorom spoločnosti jedného z najbohatších Britov, miliardára Richarda Bransona. Jeho firma Virgin Media je aj jedným z hlavných sponzorov jamajského šprintéra. „Predpokladám, že toto podujatie budú podporovať práve cez Bolta, ktorý im bude robiť kampaň. A to má ďalšie príjmy navyše,“ hovorí Juck.

Podľa neho už Jamajčan nezarobí viac peňazí na zlatých medailách či triumfoch na pretekoch Diamantovej ligy. Ešte má šancu zinkasovať viac vďaka vlastným svetovým rekordom na sto aj dvestometrovej trati. Tie v tomto roku neprekonal. „Túto vidím možnosť. Pretože by zase ukázal svoju výnimočnosť,“ doplnil náš atletický manažér.

01 - Modified: 2005-06-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Agassi sa po zranení vracia na kurty
01 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 05 - Modified: 2024-04-15 06:18:13 - Feat.: - Title: Pokoril takmer 38-ročné maximum. Mykolas Alekna vytvoril nový svetový rekord v hode diskom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 14:03