StoryEditor

Český hokej má problém. Prepláca hráčov a pritom na nich nemá

28.04.2014, 14:48

V českom hokeji, ktorý v piatok ukončil po víťazstve Zlína nad Brnom extraligovú sezónu, nie sú peniaze, napriek tomu majú extraligoví hráči vyššie platy, než si môžu kluby dovoliť . Ako je to možné?

Aj mierne nadpriemerní hráči berú státisíce českých korún mesačne, hoci tomu príjmy klubov nezodpovedajú. Napríklad:
za dvojmetrovú reklamu na mantineli inkasujete v extralige 100 až 200 tisíc korún ročne, čo zodpovedá mesačnému platu jedného hráča. O moc viac nezískate ani za propagáciu na ľade, kde sa ceny pohybujú od dvoch stoviek tisíc do milióna ročne.

700-tisíc pre najlepších hráčov

Nemusíte byť matematik, aby ste si spočítali, že len z peňazí od sponzorov sa hokej v Česku robiť nedá. Veď najlepší hokejisti berú až 700-tisíc českých korún mesačne, a to sa klub musí postarať aj o vybavenie a výstroj, čo nie je zanedbateľná suma.

"Nie som ten, ktorý by peniaze hráčom neprial. Veľmi dobre viem, že sa chalani musia zabezpečiť, pretože nič iné nevedia, ale jednoznačne súhlasím s tým, že niektorí hráči sú preplatení," hovorí reprezentačný kouč Vladimír Růžička.

Kapitán hokejistov českého šampióna Zlína Petr Čajánek. 

Tým slovám viacmenej pritakáva viac ako polovica tímov extraligy, tak kde je problém? "V lige sa vždy nájdu dva či tri tímy, ktoré sú hore a ponúknu hráčom viac. Preto sa platy nedarí držať nízko," tvrdí pardubický manažér Ondřej Šebek .

A jeho karlovarský kolega Miroslav Vaněk dodáva: „Mzdy hráčov tvoria 50 až 70 percent rozpočtov a kluby sú pod obrovským tlakom dosiahnutých výsledkov. Preto im nezostáva než hokejistu preplácať." Lenže tým vzniká špirála, ktorá logicky vedie až k vážnym finančným problémom.

Nedávno sa o tom presvedčili v Pardubiciach, kde klub zachránila až štedrá pomoc zastupiteľov mesta, ktorá pokryla mnohomiliónovú stratu. Celkovo nebyť miest, viacero tímov by vôbec nemohla existovať. Svoje o tom vedia fanúšikovia Českých Budějovíc, odkiaľ sa liga vlani v lete sťahovala do Hradca Králové práve kvôli odlišnému prístupu oboch radníc. Bez dotácií by ťažko fungovali v Zlíne, Brne, Kladne a ďalších tímoch. A tam, kde nie sú, majú situáciu sťaženú.

Menšie či väčšie problémy má v extralige takmer každý klub. Výnimkou je snáď len Třinec , ktorý sa môže spoľahnúť na podporu bohatých železiarní, a Sparta, za ktorou stojí silný holding, vlastniaci aj Lev Praha.

Kluby uvažujú o platových stropoch či zúženie ligy

Hoci sa viacero klubov snaží hokejistom zmluvy znižovať, zatiaľ to výraznejší výsledok neprinieslo. Platy hráčov stále zostávajú nad ekonomickou realitou. Aj preto sa opakovane hovorí o opatreniach, ktoré by tomu mala zamedziť.

Jedným z nich je platový strop. "Riešením by určite mohol byť, ale zásadný problém je kontrola jeho dodržiavania. Zatiaľ nie je možné vytvoriť mechanizmus, ktorý by zabránil, aby boli platové limity," opisuje liberecký manažér Ctibor Jech.

Podobné obavy majú aj ďalšie kluby, preto sa objavujú iné nápady. Karlovy Vary by napríklad radi uzavreli extraligu. "Podobne ako v Nemecku alebo ruskej KHL, minimálne na trojročné obdobie, aby sa kluby boli schopné finančne reštartovať a vyriešiť si dlhy," želá si manažér Vaněk.

Petr Bříza zo Sparty Praha zase navrhuje zúženie extraligy, čo vyzerá ako rozumný nápad. "Okrem iného by vznikla väčšia konkurencia hráčov na trhu, ktorá by priniesla zlacnenie nákladov pre kluby na platy. Diskutovať sa dá aj o ďalších možnostiach, napríklad o nastavení miezd iba na obdobie deviatich mesiacov."

Všetko to sú však zatiaľ len reči a priania a ďalej platí, že hráči dostávajú len to, čo im ponúknu kluby, ktoré nie sú schopné sa dohodnúť. A tak sa môže stať, že z extraligy čoskoro zmiznú ďalšie kluby. Zle je na tom pražská Slavia, o silného sponzora prišli v Brne, neistota ohľadom generálneho partnera panuje vo Vítkoviciach...

Mimochodom, možno by stálo za to zrušiť tzv. tabuľkovú cenu hráča, ktorú platí pri prestupe nový klub jeho predchádzajúcemu českému klubu, aj keď bol medzitým napríklad desať rokov v NHL. Výrazne sa totiž premieta do jeho ceny a pritom ju nikde inde v Európe nepoznajú.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-04-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bývalí siskári zaútočili na SMK
01 - Modified: 2024-03-26 14:11:36 - Feat.: - Title: České kluby zacielili na hviezdne mená z našej extraligy. Slovenské tímy tak môžu prísť o kľúčových hráčov 02 - Modified: 2024-03-13 13:46:44 - Feat.: - Title: V klube si ho nevedia vynachváliť. Brankárom v Česku vládne nenápadný Slovák 03 - Modified: 2023-11-27 14:55:44 - Feat.: - Title: V Česku vládne strelcom húževnatý Slovák, čo neznáša prehry. Má šancu na NHL, hovorí český expert 04 - Modified: 2023-07-02 13:37:00 - Feat.: - Title: Pánik sa po štrnástich rokoch vrátil do Třinca, podpísal ročnú zmluvu 05 - Modified: 2023-05-07 12:48:46 - Feat.: - Title: Okuliar pre HN: Facka od Rakúšanov môže byť vlastne prospešná. Na šampionáte už ale musíme byť stopercentní
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 23:41