StoryEditor

Padol najkrajší gól MS. A Kolumbia vyzve Brazíliu

29.06.2014, 00:03
Autor:
tasr, stltasr, stl

Futbalisti Kolumbie postúpili do štvrťfinále 20. MS v Brazílii. V sobotňajšom druhom osemfinále zvíťazili na Maracane nad Uruguajom 2:0 a v boji o elitné kvarteto sa stretnú v piatok 4. júla s domácou Brazíliou vo Fortaleze (22.00 SELČ).

Skóre sobotňajšieho duelu na Maracane v Rio de Janeiro otvoril prekrásnou strelou James Rodriguez a strelil už jeho štvrtý gól na turnaji. Po skvelej kombinácii v 50. minúte James Rodriguez strelil druhý gól v stretnutí, na turnaji piaty, dostal sa na čelo listiny strelcov a rozhodol o postupe "Los Cafeteros" medzi osem najlepších tímov sveta prvýkrát v ich histórii. Uruguaj, ktorý v skupine zdolal Angličanov aj Talianov, teda nenapodobní semifinále z MS 2010 v JAR.

Tréner dvojnásobných majstrov sveta z Uruguaja Oscar Tabarez nasadil za suspendovaného Luisa Suareza podľa očakávania Diega Forlana. Do základu sa vrátil aj Maximiliano Pereira, ktorý v prvom súboji na turnaji proti Kostarike videl červenú kartu. Argentínsky kouč Kolumbie Jose Pekerman poslal od začiatku útočníka Jacksona Martineza.

osemfinále:

Kolumbia - Uruguaj 2:0 (1:0)

Góly: 28. a 50. Rodriguez, ŽK: Armero - Gimenez, Lugano (zo striedačky). Rozhodovali: Kuipers - van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), 75.000 divákov.

Kolumbia: Ospina - Zuniga, Zapata, Yepes, Armero - Cuadrado (81. Guarin), Sanchez, Aguilar, J. Rodriguez (85. Ramos) - Gutierrez (68. Mejia), Martinez

Uruguaj: Muslera - M. Pereira, Gimenez, Godin, Caceres, A. Pereira (53. Ramirez) - Gonzalez (67. Hernandez), Arevalo Rios, C. Rodriguez - Forlan (53. Stuani), Cavani

Začalo sa obojstranne opatrnejšie, ale postupom času sa tempo zvyšovalo. Juhoamerickí rivali sa dobre kontrolovali, no opticky bola na tom lepšie Kolumbia. Čisté šance sa nerodili, no Kolumbijčania lepšie a ucelenejšie kombinovali i presnejšie prihrávali. Skóre zápasu otvoril v 28. minúte štvrtým gólom vo štvrtom zápase na MS James Rodriguez. A bola to prenádherná strela a jeden z najkrajších gólov turnaja. J. Rodriguez si nechal loptu po hlavičkovom priťuknutí od Aguilara prebrať na prsiach a v otočke volejom od brvna vystavil Musleru do pozície zúfalého štatistu. "Urus" pôsobili bez Suareza vpredu bezradne, hrali o čosi pasívnejšie v poli a nevedeli si vytvoriť šancu.

Aj v druhom polčase dominovali "Los Cafeteros". A v 50. minúte predviedli jednu z najkrajších gólových kombinácií na šampionáte. Akcia z pravej strany prešla prihrávkami okolo celej šestnástky súpera, center Armera na zadnú žrď priťukol hlavou do ohňa Cuadrado a tam bol neudržateľný a strelecky disponovaný Rodriguez - 2:0. Kolumbia hrala uvoľnene, so sebadôverou podnikala rýchle útoky, dobre jej fungoval prechod do útoku aj organizácia hry. Uruguaj bol zaskočený a často bezradný. V 64. minúte mohol zdvihnúť jeho vlajku C. Rodriguez, ktorý pekne prenikol stredom a jeho štipľavú strelu výborne vyrazil brankár Ospina. Ten istý hráč sa o štyri minúty opäť dostal do sľubného zakončenia, ale obrana jeho pokus zblokovala a po rohu sa neujala ani hlavička Cavaniho. Kolumbia sa zhruba po hodine hry pri náskoku výrazne zatiahla, Uruguaj prebral opraty a pustil sa do rizika vo väčšom počte hráčov dobýjať jej hradby. Jeho snaha ale nebola korunovaná úspechom, ani M. Pereirovi sa nepodarilo v 79. minúte prestreliť pohotového Ospinu. A rovnako pochodil aj Cavani v 84. minúte, opäť sa vytiahol Ospina. Kolumbia si triumf a postup už ustrážila.

 

01 - Modified: 2006-07-15 12:16:29 - Feat.: 0 - Title: Ozbrojenci v Iráku unesli šéfa olympijského výboru
01 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 02 - Modified: 2024-03-27 22:49:04 - Feat.: - Title: Kolumbijská armáda zadržala loď s rekordným množstvom kokaínu 03 - Modified: 2024-03-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Toto je najviac preľudnené miesto na svete. Na preplnenom ostrove nemajú žiadne autá ani toalety 04 - Modified: 2024-03-16 07:58:15 - Feat.: - Title: Kolumbijský prezident chce zmeniť ústavu, aby presadil reformy bez Kongresu 05 - Modified: 2024-02-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Ukrajina potrebuje viac vojakov na boj s Ruskom, na pomoc prichádzajú profesionáli z Kolumbie
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 04:56