StoryEditor

Atletická chobotnica. Hľadá sa vinník, ktorý kryl ruský doping

11.12.2014, 12:01

Rozbuška už tlie. Dôjde čoskoro k výbuchu? Dokument o systematickom dopingu ruských atlétov, odvysielaný nemeckou televíziou ARD, spustil lavínu vyšetrovania. A podozrivých pribúda.

Medzinárodný olympijský výbor sa chcel na zasadnutí v Monaku chváliť svojimi 40 bodmi na ozdravenie olympijského hnutia. Lenže ako sa má chváliť, keď zároveň opäť "vyliezajú" z prítmia prízraky dopingu a korupcia?

Do ruskej aféry sú zapletení prední olympionici, tréneri, lekári, politici aj dopingoví komisári. Ba čo viac, s krytím dopingu pomáhal podľa ARD za státisícové úplatky Papa Masse Diack, syn senegalského prezidenta Medzinárodnej atletickej federácie IAAF.

Bol zapletený aj do kauzy ruskej maratónskej hviezdy Lilie Šobuchovovej. Tá zaplatila svojmu trénerovi Melnikovovi 450-tisíc eur za ututlanie pozitívneho mimosúťažného dopingového testu z roku 2009, aby mohla štartovať na olympiáde v Londýne.

Prostredníkom medzi Melnikovom a Diackom mal byť Valentin Balachničev, šéf Ruskej atletickej asociácie - a pokladník IAAF.
Z jeho účtu boli peniaze prevedené na konto singapurskej firmy Black Tidings, s ktorou spolupracoval Diack, medzitým už zklividované.

"Ruská aféra je obrovský problém. Tentoraz nejde len o špekulácie, ale o dobre dokumentované obvinenia,“ hovorí Richard Pound, člen MOV a zakladateľ Svetovej antidopingovej agentúry WADA.

Existujú údajne dôkazy o dopingu celého množstva poprednýc;h ruských atlétov. Priznali sa k nemu už Marija Savinovová (na snímke), olympijská šampiónka na 800 metrov, ale aj Julija Stepanovová, ďalšia elitná bežkyňa na tejto trati.

Rozprávala, ako ruskí funkcionári zariadili, že pred prepadovými mimosúťažnými testami vždy dostala avizo po telefóne. Komisári ju navyše ani nesprevádzali na toaletu, kde odovzdávala vzorky moču. "Bol to život v ustavičnom strachu," povedala.

Podľa jej manžela Vitalija Stepanova, bývalého funkcionára Ruského antidopingového výboru, dostali vysoko postavení funkcionári čierne peniaze za krytie podvodov ruských atlétov, plavcov, cyklistov, biatlonistov, bežcov na lyžiach a vzpieračov. "Bol som prítomný, keď istý ruský funkcionár dojednával, že určití ruskí atléti nebudú v prípravnom období vôbec testovaní."

Sám Lamine Diack, 81letý prezident Medzinárodnej atletickej federácie a čestný člen MOV, bol už v roku 2011 po interných protikorupčných vyšetrovaniach MOV varovaný. Jeho syn mal ako poradca IAAF inkasovať úplatky od firiem, ktorým "uplietol" cestičku k IAAF, vrátane banky VTB, blízkej ruskému štátu. Tiež denník L'Equipe písal o jeho prepojení s Balachničevom aj so singapurským finančným úradom.

"Sme veľmi šokovaní. Musíme rýchlo reagovať. Táto aféra má najvyššiu prioritu," vyhlásil Nick Davies, tlačový šéf IAAF. Prípadom sa okamžite začali zaoberať etická aj antidopingová komisia IAAF. Pokladník asociácie Balachničev ale tvrdí: "Všetko sú to falošné obvinenia."

Olympijský šéf Thomas Bach ešte minulý týždeň označil aféru za "problém minulosti", teraz už tvrdia: "Berieme tieto podozrenia veľmi vážne."

Jeho kolega, prezident lyžiarskej federácie FIS Gianfranco Kasper, si uľavil: "Som rád, že už predvlani sme množstvo ruských funkcionárov z vedenia FIS uvoľnili. "

Sebastian Coe, kandidát na budúceho šéfa IAAF, pripúšťa prerozdelenie množstva medailí, ktoré vlastnili prední ruskí atléti. Zarobiť by na tom možno mohli aj Zuzana Hejnová (bronzová na OH 2012 za víťaznou Ruskou Anťuchovovou) či Barbora Špotáková (strieborná na MS 2011 za Ruskou Abakumovovou). Podľa britského denníka The Guardian navyše môže byť trestom aj vylúčenie ruských atlétov zo všetkých súťaží!

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-01-21 16:06:00 - Feat.: 0 - Title: Demonštranti v Bruseli vyzývali EÚ, aby zasiahla v Dárfúre
01 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 02 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-15 06:18:13 - Feat.: - Title: Pokoril takmer 38-ročné maximum. Mykolas Alekna vytvoril nový svetový rekord v hode diskom 05 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 04:54