StoryEditor

Štát zvýšil dotáciu atletike o 150-tisíc

12.08.2013, 00:00
Autor:
vtrvtr
Slovenský atletický zväz dostal na tento rok vyše 828-tisíc eur.

Po prvýkrát za posledné desaťročie sa atletika dostala do päťky najlepšie štátom dotovaných športov na Slovensku.

Podľa údajov z portálu minedu.sk dostal Slovenský atletický zväz na tento rok vyše 828-tisíc eur, čo je zhruba o 150-tisíc viac ako v minulom roku. „Je to vďaka novému systému financovania a vzorcu, kde sa zohľadňuje okrem úspechov aj popularita daného športu. A práve tá najviac pomohla zvýšeniu,“ povedal HN generálny sekretár zväzu Pavol Swiec.

Najvyššiu nákladovú položku tak, ako pri väčšine našich športových federácií, tvoria peniaze na športovú prípravu reprezentácie. No vďaka zvýšenej dotácii mohol zväz prvýkrát priamo podporiť aj jednotlivé atletické kluby, ktorých je na Slovensku takmer sto. „Rozdelili sme 30-tisíc ako príspevky na činnosť klubov. Nemôžeme to posunúť priamo ako dotáciu, ale vieme im preplatiť výdavky na prípravu svojich atlétov,“ hovorí Swiec.

Z rebríčka atletického zväzu a poskytnutých peňazí vyplýva, že najúspešnejším klubom na Slovensku je Spartak Dubnica nad Váhom – ten si prilepšil o viac než tri tisícky. No takéto príspevky len minimálne pomáhajú na pokrytie našich najväčších klubov. To pre náš denník potvrdil predseda Stavbára Nitra Tibor Danáč. „Náš ročný rozpočet sa pohybuje na úrovni 200-tisíc eur, mesto nám pomáha sumou asi pättisíc. Takže zvyšok riešime sponzorskými peniazmi, osobnými kontaktmi a niečo aj vlastnou činnosťou,“ hovorí Danáč.

Práve klub, ktorému šéfuje, vychoval našu najväčšiu nádej súčasných majstrovstiev sveta, kladivára Marcela Lomnického. Danáča teší jeho úspech o to viac, že môže pritiahnuť ešte väčší záujem sponzorov o nitriansku atletiku. „My sme šťastní, že mu to hádže ďaleko a budeme veľmi radi, ak to pomôže aj k zlepšeniu podmienok v našom klube,“ dodal Tibor Danáč.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
03. máj 2024 22:43