StoryEditor

Keď vybuchne, stojí to za to. Príbeh nášho trénera, ktorý nedostal doma šancu

05.05.2015, 12:12

Vladimír Vůjtek patrí už dlhé roky k najlepším českým hokejovým trénerom. Muž s veľkou charizmou a až nákazlivo pokojnou povahou zbieral úspechy v Rusku, veľké renomé má aj na Slovensku, kde práve vedie náš tím na štvrtom šampionáte za sebou. Pri českej hokejovej reprezentácii však šancu nikdy nedostal.

Keď bol slovenský hokej na dne, siahol po Vůjtkovi a on ho hneď doviedol k senzačnému striebru na MS 2012. Teraz si užíva posledné majstrovstvá sveta doma v Ostrave, teda v meste, kde ho zbožňujú. Ľudia ho však majú radi po celej republike. Veľa z nich ľutuje, že nikdy nemohol viesť český národný tím.

Veľmi blízko k tomu mal pred 10 rokmi. Vtedy po zlatom turnaji vo Viedni končil Vladimír Růžička a bolo už takmer jasné, že jeho nástupcom bude Vůjtek.

Lenže nebol, miesto zaujal nečakane a za rozporuplných okolností iný ostravský tréner Alois Hadamczik. "Niekto mal väčšie šťastie. Ale nejako extra sklamaný z toho Vláďa nebol. On tušil, že to dopadne tak, ako to dopadlo. A keď prišla ponuka zo Slovenska, vôbec neváhal," rozpráva Vůjtkova manželka Magdaléna.


Tréner hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek. Snímka: TASR/M. Svítok

Sympatická pani je pôvodom Slovenka, Vůjtek ju stretol počas vojenskej služby v Trenčíne. Lenže keby to človek nevedel, vôbec by to nepoznal. Takú perfektnú má češtinu. "Tiež už tu žijem 48 rokov, celkom mi to ide," usmieva sa Vůjtková polichotene.

Je tesne pred druhým vystúpením Slovákov na turnaji a pani Vůjtková má na sebe slovenský dres s menovkou svojho muža na chrbte. Najprv sa jej do rozprávania nechce, je nervózna, ale syn Vladimír, bývalý skvelý hokejista, ktorý s ňou prišiel z neďalekých Klimkoviec, ju upokojuje. "Veľmi to prežívam. Som šťastná a nadšená, že tu môžem byť. Zároveň som v hľadisku počas zápasov emotívna: skáčem, kričím. Proste fandím."

Tréner, psychológ, osobnosť

V čom tkvie čaro kouča Vůjtka? Nechajme hovoriť syna Vladimíra: "Otec si dokáže nájsť cestu k hráčovi. Má charizmu a je to veľký psychológ. Dokáže z hráčov dostať maximum a tiež si ich získať. A to je dôležité. Je taký kľuďas, ale keď vybuchne, tak to potom stojí za to."

Človeku sa nechce veriť, že niečo také dokáže. Ale vraj áno. "Zažil som to párkrát osobne, keď ešte mňa trénoval. O tom si chlapci v šatni rozprávali veľmi dlho."

Vůjtek bol na svojho syna prísny, nikdy nechválil, malého „Vladíka“ utešovala mamička. Len od nej sa dozvedel, že o ňom otec hovoril pekne. Ale spomienky to nie sú zlé, nebol to žiadny despota. "Som mu vďačný za to, kam som to dotiahol. Hokej som žral a nič iné ma nezaujímalo."

Na mladom Vůjtkovi je vidieť, že má svojho otca rád. Podobne ako celý zvyšok rodiny, ktorý do Vítkovíc jazdí na zápasy. Slovenský dres a šál má na sebe aj dcéra Šárka, ktorá na Slovensku dokonca žije, pretože sa vydala za bývalého slovenského reprezentačného útočníka Róberta Petrovického.


Tréner hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek. Snímka: TASR/M. Svítok

Vůjtek je obľúbený vďaka svojej povahe. Je to dobrák, ktorý sa k slovenskej reprezentácii hodí – dokáže na Slovensku schladiť temperament a emócie, ktoré mnohokrát stáli za množstvom neúspechov. Ako veľmi ho u východných susedov uznávajú, o tom svedčí rešpekt, s akým k nemu pristupujú napríklad slovenskí novinári.

"Vláďa je autorita, chlapci ho berú. Je skromný a taký psychológ-učiteľ. Jednoducho to v ňom je. A hlavne dáva pocit pokoja. Žiadne nervy. Nie je to typ trénera, ktorý by na striedačke kričal a rozčuľoval sa. Hráči vedia, že urobili chybu a že si to potom vydiskutujú cez prestávku," približuje pani Vůjtková, ktorá s manželom veľa prežila.

Úžasný život plný zážitkov

Keď o svojom mužovi rozpráva, je vidieť, aká je pyšná a ako ho miluje. "Život s ním je úžasný a bezproblémový. A tiež zážitkový, pretože sme veľa cestovali, spoznali sme rôzne krajiny. Užívala som si to. Fantastické to bolo v Rusku aj v Tatarstane. Ľudia sú tam ústretoví a vedia ohodnotiť prácu človeka. Tej Vladovej si tam vážili viac ako v Česku. Čo dokázal v Rusku, kde bol za boha, to sa mu doma nepodarilo. Nemal možnosť."

To sa pomaly vraciame na začiatok a k nesplnenému angažmánu pri českej hokejovej reprezentácii. Tento sen sa už pravdepodobne nikdy nesplní, ale Vůjtek sa tým už dávno netrápi. Po majstrovstvách končí pri slovenskom tíme, ale kariéru ešte neuzavrie. Aj keď bude mať 17. mája - teda v deň, keď sa hrá finále majstrovstiev sveta - 68 rokov.

"Neviem si predstaviť, že by otec zostal sedieť doma. Hokej je celý jeho život, a ak mu bude slúžiť zdravie, tak ho ťažko opustí. Aj keď to môže byť v inej forme ako trénovanie," tvrdí Vůjtek junior a jeho mama dodáva: "Po majstrovstvách si musí oddýchnuť, pretože je na neho teraz veľký tlak. Je to flegmatik, ale viem, že to v ňom vrie. Nedáva to najavo, ale vnútorne to cítim."

Ak je to pravda, potom Vůjtek výborne kamufluje. Je každopádne isté, že po šampionáte prídu chvíle na tenis a záhradkárčenie. To sú Vůjtkove obľúbené činnosti, pri ktorých sa dokáže odreagovať. "A tiež veľmi rád lúšti krížovky, to je jeho hobby."

Istá je ešte jedna vec: ak Vůjtek skutočne oficiálne neoznámi, že končí, o ponuky nebude mať iste núdzu. Hoci už nemá záujem o celoročnú prácu v klube, do úvahy pripadá množstvo ďalších možností: úloha poradcu, šéftrénera mládeže či nárazová výpomoc napríklad ku koncu sezóny.

"Ale nikdy nehovor nikdy. Už raz tvrdil, že trénovať nebude. Bolo to v čase, keď sme sa vrátili z Ruska, a vidíte to: mal toľko ponúk, že si mohol vyberať. A nič nerobiť, to on nevie."

Ktovie, či predsa len nakoniec jedna z nich nebude od českého národného tímu. Ich súčasný kouč Vladimír Růžička síce pred majstrovstvami sveta podpísal so zväzom nový kontrakt, ale vzhľadom ku korupčnej afére, ktorá sa okolo neho strhla, sa môže stať všetko.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-05-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo sa stalo v Kongrese
01 - Modified: 2022-12-27 21:54:02 - Feat.: - Title: Slováci nezvládli vstup do šampionátu. Prehrali s favorizovanými Fínmi 02 - Modified: 2022-10-30 18:04:34 - Feat.: - Title: Obrovský úspech. Majster sveta v hre Dota 2 je Slovák, jeho tím si odniesol výhru 8,5 milióna eur 03 - Modified: 2022-05-27 08:50:06 - Feat.: - Title: Ideme dobrým smerom. Bojovnosť tímu bola fantastická, hodnotia naši hokejisti šampionát 04 - Modified: 2021-12-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Ukradli šampionát, koronavírus zabil hokej. Médiá reagujú na zrušený hokejový šampionát 05 - Modified: 2021-08-24 21:13:58 - Feat.: - Title: Naše volejbalistky sa na šampionáte dočkali prvej výhry. Udržali si šancu na postup
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 21:59