StoryEditor

Začína sa boj o Sagana, v hre sú milióny

29.07.2014, 00:00
Nová zmluva. Zaplatiť najlepšieho slovenského cyklistu budú môcť len najbohatšie kluby.

Slovenskému cyklistovi Petrovi Saganovi sa končí prvého augusta zmluva s jeho domovským tímom Cannondale Pro Cycling. HN vám prinášajú štyri možnosti, kde by po novom mohol najlepší špurtér pôsobiť.

1. Zostane „doma“

Taliansky tím Cannondale Pro Cycling je Saganovou domácou pôdou. Pôsobí v ňom už päť rokov a všetky veľké víťazstvá získal pod jeho patronátom. Aj napriek tomu, že sa mu tento rok v klube končí zmluva, je možné, že tímu zostane verný naďalej. „V tíme je od začiatku, pozná tam všetkých ľudí a sám tvrdí, že sa tam cíti dobre. Peter by stadiaľ ani neodchádzal, problémom je však finančná situácia Cannondale,“ hovorí Milan Novosad, prvý tréner Petra Sagana. Taliansky cyklistický tím totiž už minulý rok avizoval, že od neho odstúpil najväčší sponzor – spoločnosť Liquigas, ktorá distribuuje plyn. Práve od minulého roka sa tím borí s finančnými problémami. Tím síce nšaiel sponzora, stáloe to však na udržanie Sagana nestačí.

Odhad HN:5%

2. Volanie ruských peňazí

S budúcnosťou slovenského cyklistu sa čoraz viac spája meno ruského miliardára Olega Tinkova. Boháč, ktorého majetok sa odhaduje na 720 miliónov dolárov, je aj majiteľom klubu Tinkoff-Saxo. Ako sám Tinkov prezradil pre médiá, chce svoj klub zdokonaliť a rozšíriť o elitných hráčov. Chýba mu totiž niekto, kto by dokázal šprintovať aj preliezť hory. O tom, že Peter Sagan medzi elitu patrí, svedčí fakt, že na tohtoročnom Tour de France si získal titul najlepšieho špurtéra. O tom, že sa o Sagana medzi klubmi rozpútala bitka, potvrdil aj samotný Tinkov. „Každý ho chce. Neexistuje tím, ktorý by Petra Sagana nechcel,“ povedal majiteľ ruského cyklistického klubu. „Peter Sagan je aktuálne jedným z najlepších jazdcov v pelotóne, no nie je sám, je tu veľa skvelých jazdcov,“ dodal Tinkov.

Odhad HN:50%

3. F1 tím

Svoj vlastný tím si po novom zakladá aj pretekár F1 Fernando Alonso. Informáciu, že bývalá formulová jednotka má záujem o Petra Sagana, zverejnil na začiatku roka taliansky spravodajský portál o cyklistike Tuttobiciweb. V článku sa dokonca spomínal ročný plat v hodnote 3,3 milióna eur. V tom období však Sagan patril do stajne talianskeho tímu, a tak novú zmluvu podpísať nemohol. Medzi Alonsom a Saganom vládnu dobré vzťahy, o čom svedčí aj to, že minulý rok Sagan prijal jeho pozvanie do Maranella, kde mu Alonso ukázal továreň Ferarri. Už v tom období bolo jasné, že pretekár formuly má plány s cyklistikou a chce si založiť vlastný tím. „Bol som s ním na prehliadke v Maranelle. Aj ma povozil na okruhu. Ľudia nie sú slepí a chápu, že tam k nejakému stretnutiu došlo. Ale mám viac možností a viac otvorených ciest. Ponuku mám od viacerých tímov. Nielen od Fernanda,“ povedal slovenský cyklista.

Odhad HN:20%

4. Iné možnosti

Špekulácií, kde by Peter Sagan mohol odštartovať budúcoročnú sezónu, je viacero a podľa všetkého ešte dva týždne potrvá, kým sa dozvieme meno jeho nového tímu. Slovenský cyklista dostal viacero ponúk, a tak je z čoho si vyberať. Minulý rok dokonca prebehla v médiách informácia, že o neho prejavil záujem americký tím BMC, s ponukou štyri milióny eur ročne s platnosťou od roku 2015. Nič však nie je isté. „Všetko sa môže ešte úplne zmeniť, po Tour de France sa začal kolotoč prestupov a dojednávanie zmlúv, takže uvidíme, ako to nakoniec dopadne,“ uzatvára Milan Novosad.

Odhad HN:25%

01 - Modified: 2006-08-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na benzín míňa čoraz viac aj Čína
01 - Modified: 2021-07-13 08:45:35 - Feat.: - Title: Sagan na olympiádu v Tokiu nepôjde, nahradí ho tento cyklista 02 - Modified: 2021-07-08 12:21:23 - Feat.: - Title: Sagan končí. Tour už pokračuje bez neho 03 - Modified: 2021-06-20 13:56:32 - Feat.: - Title: Sagan potvrdil svoju dominanciu. Získal siedmy slovenský majstrovský titul 04 - Modified: 2019-07-18 15:26:41 - Feat.: - Title: Sagan potvrdzuje, že je špeciálny talent. Zelený dres môže získavať ešte niekoľko rokov 05 - Modified: 2019-04-21 16:49:16 - Feat.: - Title: Sagan na najlepších nestíhal. Amster Gold Race vyhral Van der Poel
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 08:10