StoryEditor

Šatan sa musel krotiť. Na hokejistov chcel do mikrofónu kričať

10.05.2015, 08:51
Autor:
TASRTASR


Pred rokom ukončil svoju bohatú hokejovú kariéru, no k milovanému športu sa vracia stále rád. Miroslav Šatan nechýba ani na 79. majstrovstvách sveta a v Ostrave sa posadil za komentátorský mikrofón. Nová pozícia ho baví, akurát sa musí krotiť, aby do éteru nezačal kričať.

Štyridsaťročný, už bývalý reprezentant sa divákom počas šampionátu predstavil prvýkrát v sobotňajšom zápase s Fínskom, ktorý slovenský tím prehral 0:3. "Obe mužstvá robili chyby, ale my sme spravili tie rozhodujúce. Hra bola, myslím si, dobrá. Treba si uvedomiť, že to bol kvalitný súper, ktorý neprehral štyri zápasy. Hrajú výborne v obrane a majú vynikajúcich brankárov. Nedostať gól v štyroch zápasoch, to som asi nevidel za 20 rokov na MS. Uvidíme, ako ďaleko tú sériu potiahnu," povedal o stretnutí.

Šatan až do konca základnej časti
"Tichý zabijak" nemal za mikrofónom trému, naopak komentovanie zápasu národného výberu si užíval: "Mám s tým už nejaké skúsenosti a mal som z toho dobrý pocit. Zostávam do konca základnej časti, budem komentovať posledné dva slovenské zápasy plus nejaké ďalšie tri neslovenské."


Čítajte aj:

Kde sa stratili kanonieri? Päť dôvodov, prečo sme s favoritom prehrali

Naši top strelci si nevedia ani prihrať. Nechápem to, kritizoval Vůjtek


Šatan povedal, že je to jednoduchšie, ako byť na ľade, pretože "si môže dovoliť urobiť chyby, hráči na ľade nie", ale na druhej strane sa musel aj poriadne ovládať, aby sa nenechal strhnúť emóciami. "Párkrát som pri tom skoro vykríkol 'strieľaj!', keď sa tam otvorila šanca. Musím si dať pozor. Moja úloha je skôr rozprávať, keď je prerušená hra a neskákať do zápasu. No niekedy som chcel skríknuť, 'vystreľ! alebo prihraj!', ako keď som ešte sedel na striedačke, či keď som pozeral zápasy doma."

Návrat si predstaviť nevie
Že nemôže byť na ľade so spoluhráčmi ho príliš nemrzí, i keď by si to vedel predstaviť. "Dá sa to, ale chcelo by to tvrdý niekoľkomesačný tréning a to sa mi predstavuje už ťažšie," zasmial sa.

Na Ostravu má dobré spomienky, pred jedenástimi rokmi nechýbal v centre Moravsko-sliezska pri slovenskom ťažení za medailou, ktoré sa nakoniec skončilo štvrtým miestom. "Vtedy sme hrali v pohode, na takej víťaznej vlne. Neprehrali sme ani jeden zápas až do boja o bronz." Momentálne to na boj o cenné kovy nevyzerá a Slováci budú mať čo robiť, aby sa dostali do štvrťfinále. Šatan však jednu paralelu s rokom 2004 našiel: "Teraz je herná situácia samozrejme iná, no atmosféra je rovnaká. Keď sa tá hala postavila a začala skákať, tak to možno teraz bolo ešte hlasnejšie ako vtedy."

Rusov môžeme prekvapiť
Svojim nasledovníkom v národnom drese odkázal, aby čo najrýchlejšie zabudli na sobotňajšiu prehru a pozerali sa na zostávajúce zápasy s Ruskom a USA. "Treba to skúšať ďalej, nenechať sa znechutiť. Na tej hre sa dá ďalej stavať, aj keď situácia je zlá a potrebujeme body. Rusi dnes vyhrali 7:0 a možno budú zajtra ešte v dobrej nálade. Takže by sme mohli dať rýchly gól a urobiť z toho fyzicky náročnejší zápas, ktorý im nebude vyhovovať," uviedol.

Šatan sa vyjadril aj ku prekvapujúcemu kroku trénera Vladimíra Vůjteka, ktorý vo štvrtom zápase posadil kapitána Tomáša Kopeckého na tribúnu. "Nikdy som o takej situácii nepočul. Bolo to prekvapujúce, Kopecký mohol mať aspoň nejakú menšiu rolu v tíme, keď už nebol center prvého útoku," uviedol.

Slováci v tom dueli prehrali s Nórskom 2:3, na čo reagoval ďalší bývalý reprezentant Žigmund Pálffy. Ten vyhlásil, že sa na to "ťažko pozeralo", keďže Slováci Nórov kedysi bez problémov zdolávali viacgólovým rozdielom: "To, čo povedal, je pravda. No na druhej strane treba uznať, že Nóri i ďalšie krajiny spravili veľký krok dopredu a už nie je také jednoznačné zdolávať ich rozdielom triedy alebo dvoch, ako to bolo povedzme pred desiatimi rokmi. Iné krajiny napredujú rýchlejšie a dobiehajú nás."

01 - Modified: 2007-05-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TIP DŇA
01 - Modified: 2024-04-12 11:49:23 - Feat.: - Title: Hráči z KHL nepôjdu na hokejový šampionát do Česka. Zväz tvrdí, že nie sú k dispozícii 02 - Modified: 2023-10-22 09:13:08 - Feat.: - Title: Slováci dúfajú pred MS v historickú medailu. Bez vysokých ambícií tam ani nemusíme cestovať, burcuje kapitán 03 - Modified: 2023-09-08 21:28:06 - Feat.: - Title: Snaživý výkon, frustrovaný Ronaldo i náznaky moderny od Calzonovho výberu. Čo ukázal duel proti Portugalsku? 04 - Modified: 2023-07-27 13:22:11 - Feat.: - Title: Martikán ako cudzinec? Mojou hlavnou motiváciou je, že chcem ešte jazdiť, tvrdí olympijský šampión 05 - Modified: 2023-06-23 12:50:06 - Feat.: - Title: Šéftréner SAZ Radoslav Dubovský hodnotí vystúpenie slovenskej výpravy v II. divízii ME družstiev v Chorzówe v rámci Európskych hier
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 02:50