StoryEditor

Miliardár Tiňkov nazval šéfov cyklistiky hlupákmi. Zbaví sa Saganovho tímu

14.12.2015, 10:58
Autor:
TASRTASR
Ruský miliardár dáva ročne do cyklistiky 60 miliónov. Po kritike na šéfov tohto športu však skončí ako majiteľ tímu, v ktorom je lídrom elitný Slovák.

Ruský podnikateľ Oleg Tiňkov po sezóne 2016 odíde z profesionálnej cyklistiky. Majiteľ tímu Tinkoff, v ktorom pôsobí aj slovenský jazdec Peter Sagan, to prezradil v exkluzívnom rozhovore pre portál Cyclingnews. Jeho spoločnosť Tinkoff Bank po konci budúcoročnej sezóny prestane sponzorsky podporovať stajňu a predá ju inému záujemcovi.

Nahnevaný a sklamaný biznismen

Tiňkov vysvetlil, že toto rozhodnutie spravil z obchodných aj osobných dôvodov. Tinkoff Bank ako sponzor po piatich rokoch naplnila svoje marketingové ciele a ruský biznismen je nahnevaný a sklamaný, že nikto nepodporil jeho snahu zmeniť obchodný model profesionálnej cyklistiky a zredukovať závislosť tímov na sponzoroch.

Štyridsaťsedemročný Tiňkov je momentálne s tímom v tréningovom kempe na Kanárskych ostrovoch. Svoje rozhodnutie oznámil jazdcom a ostatným členom stajne ešte v piatok večer. Z cyklistov, ktorí v súčasnosti jazdia za Tinkoff, iba Sagan a Poliak Rafal Majka majú kontrakty aj na rok 2017.

Generálny manažér Stefano Feltrin už začal s hľadaním nového sponzora a majiteľa, ktorý by mu pomohol pri získaní trojročnej licencie WorldTour na roky 2017-2020. V prípade, že sa mu to nepodarí, tím zanikne.

"Na rok 2016 sú zabezpečené všetky kontrakty a sponzorské zmluvy, no bude to moja posledná sezóna v cyklistike," priznal Tiňkov v rozhovore pre Cyclingnews. "Dúfam, že ľudia pochopia moje dôvody a uvedomia si, že profesionálna cyklistika stratí chlapíka, ktorý do nej investoval vyše 60 miliónov eur a ktorý tento šport miluje."

Tiňkov: V UCI robia samí hlupáci

V tíme okrem úradujúceho majstra sveta Petra Sagana pôsobia aj ďalší traja Slováci - Juraj Sagan, Michael Kolář a Erik Baška. "Tinkoff Bank päť rokov sponzorovala tím a z marketingového hľadiska je to už dosť. Nie sme globálna banka, ekonomická situácia v Rusku nie je ružová a ľudia na obchodnom oddelení mi hovoria, že sme už dosiahli v cyklistike a športe všetko, čo je možné,“ hovorí Tiňkov.

„V roku 2017 plánujem investovať iba do priamej televíznej reklamy. To je logická, obchodná stránka môjho rozhodnutia. Druhá polovica je komplexnejšia a oveľa viac osobná. Začal som sa cítiť ako Don Quijote. Získal som dojem, že zápasím s veternými mlynmi. V UCI pracujú samí hlupáci. Nikoho nezaujíma budúcnosť cyklistiky, tak prečo by mala mňa?" dodal ruský miliardár.


 

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 01:37