StoryEditor

Kanada ponížila Rusko. Získala zlato a milión frankov k tomu

17.05.2015, 21:03
Autor:
redred
Je rozhodnuté. Kanada na čele so svojim kapitánom Sidneym Crosbym deklasovala ruský tím.

- Kanada to zvládla. Získala zlatú medailu na MS v Českej republike.

- Mužstvo, ktoré prejde majstrovstvami sveta bez zaváhania a teda zvíťazí v riadnom hracom čase vo všetkých desiatich dueloch dostáva prémiu od Medzinárodnej hokejovej federácie - IIHF, prémie vo výške milión švajčiarskych frankov (v prepočte 951-tisíc eur).

- Kapitán Kanady Sidney Crosby sa stal 26. členom tzv. Triple Gold Clubu. Čiže elitného klubu hráčov, ktorí počas kariéry vybojovali triumf v Stanleyho pohári, olympijské zlato a titul hokejových majstrov sveta. Crosby najskôr doviedol Pittsburgh v roku 2009 k Stanleyho poháru. V rokoch 2010 a 2014 bol kapitánom zlatých olympijských tímov Kanady. A teraz získal ako kapitán javorových listov aj titul majstra sveta.

Kanadskí hokejoví reprezentanti získali na 79. majstrovstvách sveta v Česku zlaté medaily. V nedeľňajšom finále rozdrvili v pražskej O2 Aréne obhajcov titulu z Ruska 6:1 a po ôsmich rokoch sa tešili na MS zo zisku najcennejšieho kovu.

Súboj dvoch hokejových gigantov a odvekých rivalov zvládli lepšie Kanaďania, ktorí sa od úvodu zahryzli do súpera a v závere prvej tretiny sa ujali vedenia po tom, čo Eakin tečoval korčuľou strelu Ennisa. Rusi absolútne nestačili zachytávať súperove ofenzívne výpady, vzadu kopili chyby a výsledkom boli v druhej dvadsaťminútovke ďalšie tri góly v ich sieti. Kanaďania podčiarkli svoju dominanciu ešte gólmi Girouxa a MacKinnona, Rusi v závere už iba zmiernili prehru zásluhou Malkina.

Hráči z krajiny "javorového listu" triumfovali na uplynulých dvoch zimných olympiádach, ale na MS vybojovali svoj prvý titul od Moskvy 2007, kde vo finále zvíťazili nad Fínskom. Do šampionátovej zbierky pridali celkovo 47. medailu, z toho 25. zlato. Kanaďania predviedli v Prahe ódu na hokej, v desiatich zápasoch nenašli ani raz premožiteľa, pričom súperom nasúkali úctyhodných 66 gólov. Za to, že turnajom prešli bez prehry, získali špeciálnu prémiu jeden milión švajčiarskych frankov.

Kanaďania tak odplatili zbornej finálové prehry z rokov 2008 a 2009. Rusi sa museli uspokojiť s kovom strieborného lesku, do historickej bilancie na MS, kde sa započítava aj éra ZSSR či SNŠ, pridali 44. medailu.

Kanada - Rusko 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)

Góly: 19. Eakin (Ennis, Muzzin), 22. Ennis (Eakin, Couturier), 28. Crosby (Eberle, Hamhuis), 29. Seguin (Giroux, Barrie), 49. Giroux (Crosby, O'Reilly), 50. MacKinnon (Savard) - 54. Malkin (Mozjakin, Kulikov). Rozhodovali: Šindler (ČR), Wehrli (Švajč.) – Carnathan (USA), Lhotský (ČR), vylúčení: 2:5 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 17.383 divákov (vypredané).

Kanada: Smith - Hamhuis, Burns, Muzzin, Barrie, Ekblad, Savard, Wiercioch - Seguin, Giroux, O'Reilly - Eberle, Crosby, Hall - Spezza, Duchene, MacKinnon - Toffoli, Couturier, Ennis - Eakin

Rusko: Bobrovskij – Belov, Jakovlev, Kulikov, Antipin, Čudinov, Mironov - Plotnikov, Tichonov, Ovečkin - Mozjakin, Malkin, Kuľjomin - Dadonov, Šipačov, Panarin - Tarasenko, Anisimov, Kovaľčuk - Širokov

Od úvodu sa hrala v O2 Aréne strhujúca hokejová bitka, v ktorej lepšie začali Kanaďania. Už v 58. sekunde zostal pred bránkou zbornej voľný Hall a Bryzgalov vytiahol prvý veľký zákrok. Rusi pod vysokým forčekingom súpera kopili chyby, prepadali vzadu a rýchlonohí zámorskí hráči to využívali na nebezpečné výpady. V 4. minúte neuspel Eberle pri dorážkovej príležitosti, po ďalšom zaváhaní ruskej obrany našiel Crosby bekhendovým pasom Barrieho, ktorý ale vystrelil priamo do hrude Bobrovského. Rusi kontrovali šancou Šipačova v 10. minúte, Smith bol na mieste. "Javorový list" pokračoval v aktívnej hre, po Toffoliho nastrelení a teči Couturiera mal Bobrovskij šťastie, následne po ďalšej skvostnej Crosbyho krížnej prihrávke Eberle v sľubnej šanci netrafil bránku. Potom prišlo prvé prečíslenie Znarokovho tímu, Mozjakin však mieril iba do stredu bránky. Vzápätí opäť horelo pred ruskou bránkou, nepokrytý Couturier na dvakrát dorážal z bezprostrednej blízkosti, pričom druhá strela pohladila hornú žŕdku. Kanaďanom to vyšlo až v 19. minúte, keď Ennis z otočky vystrelil a puk sa od korčule Eakina odrazil za Bobrovského chrbát - 1:0.

V rovnakom duchu sa začalo aj druhé dejstvo. Eakin v 21. minúte ešte zahodil veľkú šancu, no vzápätí sa vrútil po ľavom krídle do útoku Ennis a spoza bránky elegantne zasunul puk za čiaru, Bobrovskij sa nestihol premiestniť k žrdi - 2:0. Zborná chcela okamžite odpovedať, najprv sa na chvíľu ocitol Plotnikov sám pred Smithom, no neuspel a následne Mironov vyzval k delovke z kruhu na buly Mozjakina, kanadský brankár ale jeho pokus zneškodnil. Hra sa otvorila a na oboch stranách sa začali rodiť prečíslenia. V 27. minúte mieril v situácii 2 na 1 Malkin nad, na opačnom konci v rovnakom brejku stihol Bobrovskij zaklapnúť betóny pri nájazde Seguina. Kanaďania v týchto chvíľach definitívne zlomili duel vo svoj prospech. V 28. minúte po prihrávke Eberleho od zadného mantinelu trafil osamotený Crosby parádne do ľavého horného rohu súperovej bránky a zámorský tím viedol už 3:0. Rusi boli zrelí na uterák, štvrtý klinec pridal Seguin po krásnej otočke Girouxa. Tréner Znarok reagoval na vývoj oddychovým časom. Kanadský kolotoč tým ale nezastavil, po Seguinovej strele v presilovke zachránila Rusov pravá žŕdka. Zborná sa iba ťažko hľadala na ľade, v 36. minúte v ojedinelej príležitosti Tarasenko po obkrúžení bránky nechal vyniknúť Smitha, ktorý pokryl aj dorážku Anisimova.

V tretej tretine sa už Kanaďania vedomí suverénneho náskoku nehrnuli vo vysokom počte hráčov dopredu, využívali však každú chybičku súpera na prípadnú kontru. V 44. minúte bol v hre 4 na 4 blízko ku gólu Toffoli, jeho strela iba rozozvučala pravú žŕdku Bobrovského bránky. Rusi sa pokúšali streliť aspoň čestný úspech, ich snahy ale zabrzdil vylúčením Tichonov. Kanaďania presilovku okamžite využili, keď Crosby nabil na strelu z prvej Girouxovi a ten zvýšil na 5:0. Totálnu demontáž ruského tímu zavŕšil MacKinnon, keď Bobrovskému prepadla za chrbát ľahká strela. Brankár zbornej však stále zostával medzi žrďami. Ruskí reprezentanti sa snažili aspoň o zmiernenie výsledku. V 53. minúte sa to podarilo Malkinovi, ktorý pred bránkou tečoval strelu Mozjakina od modrej čiary. Záver ešte priniesol šancu Spezzu, ktorého strelu ukryl Bobrovskij do lapačky. To už bolo však z hokejového diania definitívne všetko a po záverečnej siréne vystryskol na ľade gejzír kanadskej radosti.

Hlasy po zápase (zdroj: RTVS, iihf.com):

Jason Spezza, útočník Kanady a najproduktívnejší hráč MS: "Rozhodla naša rýchlosť, lepšie korčuľovanie a šírka kádra. Boli sme hladní po úspechu a dokázali sme premieňať šance na góly. Brankár Mike Smith bol počas celého turnaja úžasný, škoda, že dostal v závere gól a nepridal ďalší shutout. Titul určite poriadne oslávime, čaká nás sladké leto."

Claude Giroux, útočník Kanady: "Vedeli sme, že Rusi majú silný tím a že sú v útoku nesmierne nebezpeční. Chceli sme preto hrať najmä dobre v obrane. Neviem posúdiť, či to bol najlepší kanadský výber v histórii svetových šampionátov. Určite sme mali dobrý tím a teraz nás čakajú oslavy, uvidíme, aké budú dlhé."

Sidney Crosby, kapitán Kanady: "Každý zápas sme sa sústredili na jednu vec, a to na víťazstvo a čo preň musíme urobiť. Sú to úžasné pocity, že sme vyhrali šampionát. Pre mňa je to o to sladšie, že som si skompletizoval zbierku do Triple Gold Clubu."

Dmitrij Kulikov, obranca Ruska: "Nečakali sme, že Kanaďania začnú takým náporom. Iba ťažko sa dali brániť, boli rýchli, robili nám veľa starostí, nestačili sme ich zachytávať, keď sa premiestňovali pred naším brankárom Bobrovským. Medaila je medaila, striebro si určite ceníme, ale túžili sme po zlate."

Konečné poradie MS v Prahe a Ostrave: 1. Kanada, 2. Rusko, 3. USA, 4. Česko, 5. Švédsko, 6. Fínsko, 7. Bielorusko, 8. Švajčiarsko, 9. SLOVENSKO, 10. Nemecko, 11. Nórsko, 12. Francúzsko, 13. Lotyšsko, 14. Dánsko, 15. Rakúsko - zostup, 16. Slovinsko - zostup

01 - Modified: 2007-06-04 09:48:00 - Feat.: 0 - Title: Putin: Držitelia licencie na ťažbu z plynového poľa Kovykta neplnia podmienky
01 - Modified: 2024-04-18 13:23:44 - Feat.: - Title: Obranca Marinčin prišiel o šampionát. Má prasknutý stavec, sezóna sa preňho skončila 02 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň 03 - Modified: 2023-05-25 20:36:50 - Feat.: - Title: Kanada zdolala Fínsko 4:1, postúpila do semifinále mieri už ôsmy krát 04 - Modified: 2023-05-21 08:25:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Cehlárik a Grman nastúpia proti Slovinsku. Návrat oboch hráčov prinesie zmeny v zostave 05 - Modified: 2023-05-12 19:51:50 - Feat.: - Title: Grmana teší výkon proti Čechom. Môže nás posunúť, tvrdí po tesnej prehre
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 15:26