StoryEditor

Saganov pôst trvá. Hviezdu za milióny dusí Gorila aj povinnosti

09.07.2015, 11:52
Autor:
redred

Zlostil sa a zúril, predným kolesom za cieľom búchal do asfaltu. Nemec André Greipel slávil a Peter Sagan, slovenská raketa v drese najlepšieho mladíka Tour de France, sa len smutne obzeral. Zase bol až druhý. Zase a znova! Keby bola 5. etapa do Amiens o meter dva dlhšia, možno by sa dočkal, pretože v cieli mal jednoznačne najvyššiu rýchlosť. Lenže nebola dlhšia. A slovenský smútok trvá, píše portál idnes.cz.

Minulý rok 12. júla sa objavil článok s rovnakou témou - Saganovo prekliatie. "Nie, nie a zase nie! Zeleného Sagana vo Francúzsku ničí smäd po víťazstve," bolo v titulku a bola to smutná, no pravdivá správa o pôste slovenské hviezdy.

Aj tento rok Sagan lieta medzi najlepšími, tiež je doteraz najlepším mladíkom a štvrtýkrát v rade by chcel dobyť zelený dres určený pre najlepšieho špurtéra.

Lenže v preťahovaní o etapové vavríny nestačí na nemeckú mašinu. Toľko víťazných gest, pre ktoré sa inšpiroval u filmových postáv, už v minulosti Sagan ukázal, štyri etapy v ročníkoch 2012 a 2013 ovládol.

Ale od tej doby? Stále nič.

"Tour de France je tu. Budem vpredu? "Písal nažhavený po príchode do Utrechtu na Twitter. Po prvej rovinatej etape do Zélande a tiež prvej prehratej etape odkázal: „Milimetre robia rozdiely." A keď mu to nevyšlo ani v Amiens, ľutoval: „Stále to nestačí.“

Sagan síce navonok svoje rozhorčenie kamufluje a takisto v stredu v cieli hovoril pozitívne. Alebo sa aspoň snažil: "Som spokojný s tým, ako to dopadlo." Vnútri slovenského Tourminátora sa však najskôr kumuluje skepsa - jeho posledné prvenstvo na Tour totiž bolo 5. júla 2013.

Sagan trikrát po sebe obliekal zelený dres a aj tento rok si na neho brúsi zuby, lenže maximalistický majiteľ stajne Tinkoff-Saxo, ruský miliardár Oleg Tinkov, chce viac. Chce vidieť svoju hviezdu, ktorej ročne platí zhruba štyri milióny eur, ako z pódia strieka šampanské. A to mu Sagan za päť dní tohtoročnej Tour de France zatiaľ nedoprial.

Povinnosti navyše

Iste, vo Francúzsku má Slovák aj iné úlohy ako len bojovať s "gorilami" Greipelom, Cavendishom či Degenkolbom. „Nie sme tu kvôli rozbiehaniu špurtov," potvrdil športový riaditeľ Tinkoff-Saxo De Jongh. Prioritou ruskej stajne je doviezť kapitána Contadora k celkovému triumfu a všetci muži tímu častokrát vrátane Sagana sú tu pre neho. 

Po piatich tohtoročných etapách má 25-ročný borec zo Žiliny tri pódiové umiestnenia, 13-krát bol na Tour druhý (k tomu má 4 víťazstvá a 5 tretích miest). Ale triumf? "Šialené! Všetci chcú byť vpredu na čo najlepšej pozícii. Nedeje sa to nikde inde, len na Tour," posťažoval si Sagan, ktorý je teraz v bodovacej súťaži o 32 bodov druhý za Greipelom. Napriek tomu si na víťazstvo (to čiastkové i celkové) trúfa aj naďalej.

"A prečo nie? Veď Tour len začala," hlása odhodlane.

zdroj: idnes.cz
 

01 - Modified: 2007-07-18 06:35:00 - Feat.: 0 - Title: Po leteckom nešťastí v Brazílii vyhlásili štátny smútok
01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 22:40