StoryEditor

Nielen Juraj Široký, ale aj cyperské schránky. Pozrite sa, ako je Slovan prepojený s Váhostavom

09.04.2015, 13:58
Autor:
redred
Transparency International Slovensko zverejnilo vlastnícku štruktúru hokejového klubu Slovan Bratislava.

Po tom, čo neziskovka Transparency International Slovensko odhalila vlastnícku štruktúru stavebného giganta Váhostavu, tak teraz prezradila na Facebooku ďalšiu schému.

Ide o tentokrát štruktúru hokejového klubu KHL Slovana Bratislava, ktorý podobne ako Váhostav vlastní veľkopodnikateľ Juraj Široký. 


Prečítajte si aj: Piati Kostaričania aj schránky na Cypre. Pozrite sa, kto vlastní Váhostav


Podľa obchodného registra sú štatutármi klubu Juraj Široký, jeho syn, a generálny manažér Maroš Krajči, no štruktúru vlastníkov pri akciovkách register neuvádza.

Ako upozorňuje neziskovka, dve tretiny Slovana vlastnia rovnaké slovenské akciovky ako stavebného giganta Váhostav, kde sa vlastníctvo ukrýva cez firmy a právnikov s adresami v Kostarike, na Cypre či dokonca na Novom Zélande.

Vlastnícka štruktúra Slovana

Vlastnícka štruktúra Váhostavu

Necelá tretina akcií je v rukách cyperskej Arebin Holdings, ktorá je následne vlastnená ďalšou cyperskou schránkou Prontoservus a tá zase dvoma cyperskými právnikmi (jeden z nich, Polakis Sarris, za Arebin preberá poštu). Transparency upozorňuje aj na fakt, že hokejový Slovan štedro sponzorujú slovenské štátne firmy.  

"Len od vstupu Slovana do KHL dostal klub od TIPOSu, Transpetrolu či Slovenskej pošty cez reklamné služby či predaj skyboxov minimálne1,5 milióna eur. Presnú výšku zistiť nevieme, lebo napríklad štátne firmy nezverejňujú všetky zmluvy. V tejto sezóne Slovan podporil štátny TIPOS ako jeden z dvoch diamantových partnerov, Slovenská Pošta a Transpetrol ako dvaja zo siedmich zlatých partnerov, a k tomu aj dnes plne štátny SPP a bratislavské letisko ako strieborní partneri. Mimochodom, prvé dva roky bol medzi hlavnými partnermi Slovana aj Váhostav a medzi reklamnými partnermi bol okrem Chemolaku aj Falck, o ktorom sa dnes dôvodne špekuluje, že patrí do skupiny Širokého firiem." píšu v blogu. 

Slovan odohral tri sezóny v prestížnej ruskej súťaži KHL. Teraz je však jeho účasť v tejto bohatej ruskej lige vážne ohrozená, lebo klub má finančné problémy. Definitívne by sa budúcnosť nášho najslávnejšieho hokejového klubu mala vyriešiť v apríli.

 

01 - Modified: 2007-05-06 08:57:00 - Feat.: 0 - Title: Na Rely Argentíny vedie Loeb, Grönholm stráca 19 sekúnd
01 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 02 - Modified: 2024-03-30 19:00:38 - Feat.: - Title: Slovan zdolal Podbrezovú v skupine o titul. Tri body zariadil v prvej minúte nadstavenia Marcelli 03 - Modified: 2024-02-23 12:05:57 - Feat.: - Title: Polícia riešila pri štvrtkovom zápase Slovana viaceré prípady porušenia zákona 04 - Modified: 2024-02-22 22:31:40 - Feat.: - Title: Veľká snaha, no opäť prehra. Slovan nestačil na Sturm ani v odvete, v pohárovej Európe tak belasí skončili 05 - Modified: 2024-01-28 12:46:32 - Feat.: - Title: Slovan ulovil zaujímavé meno. Na Tehelné pole prichádza bývalý kapitán Dunajskej Stredy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 02:36