StoryEditor

Graňák prezradil tajomstvo úspechu ruskej zbornej

11.05.2015, 07:50
Autor:
TASRTASR

Slovenskí hokejisti predviedli jeden zo svojich najlepších výkonov na šampionáte a proti obhajcom trofeje siahali po triumfe. Rozbehnutá ruská "mašina" ich neprevalcovala tak, ako deň predtým Bielorusko, ale aj tak sa nakoniec tešila z tesného triumfu po predĺžení.

Slováci sa dlho bránili tlaku a za to, že boli v hre aj v poslednej tretine vďačili veľkým dielom brankárovi Júliusovi Hudáčkovi. "Bol to najťažší zápas. Rusi sú silní hlavne v ofenzíve a vždy je ťažké hrať pod tlakom, najmä v úvode zápasu. Čím dlhšie sa človek dokáže udržať v ich pásme, tým je to lepšie. Neradi hrajú v obrane. Individuálne sú veľmi šikovní. Hrali dosť nečitateľne, korčuľovali po celom ihrisku a nebolo to jednoduché. Julo Hudáček nás dlho držal nad vodou, mal veľa neskutočných zákrokov. Prvú tretinu bol práve on rozhodujúci článok," pochválil Dominik Graňák brankára, ktorý si po štyroch účastiach v kádri na MS konečne odbil aj zápasovú premiéru.

Enormný tlak Slováci ustáli a po vyrovnávajúcom góle Mariána Gáboríka na 2:2 sa dostali na koňa práve oni. V závere mohli strhnúť duel na svoju stranu, góly si pýtali najmä šance Gáboríka a Tomáša Tatara, ktorý v tutovke nechal vyniknúť brankára Sergeja Bobrovského. "Postupom zápasu sme sa zlepšili. Ku koncu sme mali šance, chceli sme dať gól a keby sme mali dva body, boli by sme úplne spokojní. Dlho to bolo vyrovnané a siahali sme po ďalšom bode," pokračoval.

Záverečný tlak však zbornú nezlomil a po sóle Artemija Panarina sa z triumfu tešili práve jej hráči. Graňák za to pripísal kredit trénerovi Olegovi Znarokovi, ktorého pozná zo štvorročného pôsobenia v Diname Moskva. "Nikdy som nehral proti nemu, vždy len pod ním. Jeho silnou stránkou sú ľudské vlastnosti, nie iba trénerské. Vie naozaj namotivovať mužstvo v každej situácii. Rusi by boli aj bez neho dosť sebavedomí, ale on to sebavedomie dokáže dodať každému hráčovi v drese. Presvedčí ho, že on je v tom momente najlepší a hrá za najlepší tím, ktorý existuje," charakterizoval skúseného a úspechmi ovenčeného trénera.

Vůjtekovci nemajú po nedeľňajšej prehre svoj osud vo vlastných rukách. Na postup do štvrťfinále im nestačí iba trojbodová výhra v poslednom stretnutí s USA, musia sa spoliehať aj na výsledky Bieloruska. "Dnešná prehra nás mrzí, no myslím si, že tri body sme mali mať aj zo zápasu s Dánmi. Aj v ďalších sme mali bodovať viac. Ak to má pre nás dopadnúť dobre, tak si musíme splniť našu úlohu bez ohľadu na to, ako budú hrať ostatní. Musíme sa sústrediť na to, čo môžeme ovplyvniť, tak to bolo aj doteraz. Na výsledky Bieloruska nebudem nejako špeciálne čakať, ale samozrejme ma zaujíma," dodal strieborný medailista z MS 2012.

 

 

01 - Modified: 2007-05-29 16:20:00 - Feat.: 0 - Title: V Petržalke obnovili detské ihrisko za 120-tisíc korún
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 00:18