StoryEditor

Svet uvidí Tatry. Za vyše milión eur

26.11.2015, 23:00
Svetový pohár sa vracia na Slovensko po 30 rokoch. „Najdrahšie je ubytovanie lyžiarov,“ tvrdí šéf podujatia Bohuš Hlavatý.

Podujatie, aké sa v ére samostatnosti na Slovensku ešte nikdy nekonalo. Podujatie, ktoré si nepamätajú až dve generácie fanúšikov. Tým je Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní, ktorý sa do Tatier vracia po dlhých troch desaťročiach. Už v marci privíta stredisko Jasná ženskú svetovú elitu v slalome a obrovskom slalome vrátane dvoch našich top reprezentantiek Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej. Na organizácii sa podieľa Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) spoločne s vlastníkom svahov v Jasnej, spoločnosťou Tatry mountain resorts (TMR). Jej šéf Bohuš Hlavatý pre náš denník prezradil, že rozpočet podujatia sa bude pohybovať na úrovni takmer pol druha milióna eur. „Svetový pohár chceme usporiadať na čo najvyššej úrovni. Zároveň je to test zo strany Medzinárodnej lyžiarskej federácie, či sa oplatí preteky robiť u nás pravidelne,“ povedal pre HN Hlavatý.

Veronika Velez-Zuzulová sa môže stať prvou Slovenkou, ktorá sa na domácich pretekoch SP postaví na stupne víťazov.

Na hosťoch sa nešetrilo

Jasná sa tak dostala do kalendára najvýznamnejších ženských podujatí sezóny spolu s takými slávnymi strediskami ako je americký Aspen, francúzske Val d´Isére či rakúsky St. Anton. Víkend čo víkend sledujú preteky desiatky miliónov fanúšikov po celom svete. „Ide o najlepšiu propagáciu Tatier, samotného strediska a celého lyžovania na Slovensku. Veľmi dobre viem, aký prínos malo na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia,“ hovorí bývalý československý reprezentant, dnes prezident SLA František Repka. Po tom, čo v roku 1979 Slovensko úspešne organizovalo Svetový pohár, stalo sa pravidelným organizátorom najvýznamnejších lyžiarskych podujatí. A SLA, ako aj Tatry mountain resorts robia maximum pre to, aby bol budúcoročný Svetový pohár úspešný. „Najdrahšou položkou rozpočtu je ubytovanie. Ak by sme chceli ušetriť, ubytujeme športovcov na Liptove a na svah môžu prichádzať autobusom. No to by bolo asi poslednýkrát, čo by nám zverili organizáciu Svetového pohára,“ tvrdí Hlavatý. Preto objednali kapacity priamo v hoteloch v Jasnej tak, aby mali lyžiarky, traťoví komisári a realizačné tímy ten najvyšší komfort.

Príspevok od štátu:100-tisíc

TMR si uvedomuje, že na takomto podujatí prerobí. No v prvom rade to robí pre propagáciu lyžovania a Tatier vo svete. „Vieme, že rozdiel medzi príjmami a výdavkami musíme pokryť. Je to naša povinnosť, no zároveň aj radosť. Od roku 2009, keď sme sa zamerali na vybudovanie špičkových stredísk, bola organizácia Svetového pohára jedným z cieľov, ktorý sme chceli dosiahnuť,“ uviedol Bohuš Hlavatý. Organizátori môžu počítať aj s príspevkom štátu – podľa prezidenta SLA dostali zhruba 100-tisíc eur od ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu na podporu propagácie Svetového pohára. „Ďalších 700-tisíc sme získali za predaj televíznych a marketingových práv agentúre Infront, ktorá dlhodobo spolupracuje s medzinárodnou federáciou v tejto oblasti,“ konštatuje šéf nášho lyžovania Repka. Organizátori pripravujú pre divákov, ktorí okrem samotných pretekov uvidia aj koncerty a ďalšie sprievodné akcie, symbolické vstupné. Aby ich prišlo cez víkend 5. a 6. marca do Jasnej čo najviac. V roku 1979 bolo na pretekoch prítomných až 40-tisíc fanúšikov. Môže sa takáto vysoká návšteva zopakovať aj teraz?„Tým, že sa podujatie najvyššej kategórie u nás tak dlho nekonalo a tým, že Veronika Velez-Zuzulová má množstvo fanúšikov, očakávam výnimočnú návštevu,“ dodal Repka s tým, že presnejší odhad nechcel konkretizovať.

Tvárou je Zuzulová

Ambasádorkou a hlavným pútačom Svetového pohára v Jasnej je najlepšia zjazdová lyžiarka našej histórie Veronika Velez-Zuzulová. Na nedávnej prezentácii podujatia neskrývala radosť, že po 14 rokoch v profesionálnom lyžovaní a 160 štartoch v zahraničných strediskách sa konečne dočká aj vrcholových pretekov v rodnej krajine. „Prešla som už celý svet a povedala som si, že aj ja by som rada zažila domácu atmosféru. Som šťastná, že sa to podarilo,“ uviedla Velez-Zuzulová.

Najväčšie lyžiarske podujatia na Slovensku

1974

Prvým významným podujatím boli majstrovstvá Európy na svahoch v Jasnej. Otvorili stredisku cestu k ďalším významným pretekom v Demänovskej doline.

1979

Jasná hostila premiérovo Svetový pohár mužov. Súboje sledovalo až 40-tisíc divákov a preteky v obrovskom slalome vyhral legendárny Ingemar Stenmark.

1982

Mužská elita si opäť našla cestu do Nízkych Tatier. Podujatie ovládli americkí bratia Mahreovci, Phill vyhral slalom, Steve triumfoval v obrovskom slalome.

1984

Prvé a doteraz posledné podujatie Svetového pohára žien v Jasnej malo alpské víťazky, Rakúšanku Roswilte Steinerovú a Švajčiarku Eriku Hassovú.

1985

Uskutočnili sa prvýkrát v histórii majstrovstvá sveta juniorov v zjazdovom lyžovaní.

1986

Svetový pohár sa tentoraz nekonal v Jasnej, ale vo Vysokých Tatrách na Hrebienku. Ženská špička v slalome a obrovskom slalome bola na Slovensku naposledy.

1987 a 1999

V Jasnej sa uskutočnili disciplíny zjazdového lyžovania v rámci Svetovej zimnej univerziády.

2003

Mal to byť veľkolepý návrat Svetového pohára do našej krajiny. No podujatie ženského slalomu vo Vrátnej muselo byť pre nedostatok snehu zrušené.

2014

Prvý krok späť do „prvej ligy“ top lyžiarskych podujatí bola organizácia vlaňajších majstrovstiev sveta juniorov v Jasnej, ktoré sa tak uskutočnilo po 28 rokoch.

01 - Modified: 2007-11-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Telemont mení majiteľa nepriamo
01 - Modified: 2024-01-29 11:24:44 - Feat.: - Title: Svetový pohár v Jasnej je skvelou reklamou pre Slovensko 02 - Modified: 2024-01-21 13:40:32 - Feat.: - Title: Keď sa zo sna stane nočná mora. Vlhová mohla atakovať métu troch miliónov eur, Jasná to celé zmenila 03 - Modified: 2024-01-20 15:39:42 - Feat.: - Title: Pre Petru Vlhovú sa po strašidelnom páde sezóna skončila. Vyšetrenie v nemocnici odhalilo poškodené väzy v kolene 04 - Modified: 2024-01-20 15:14:00 - Feat.: - Title: Petra Vlhová si poškodila väzy v kolene, sezóna sa pre ňu skončila. Pri páde si silno udrela aj hlavu a rameno 05 - Modified: 2024-01-20 13:30:44 - Feat.: - Title: Švédska lyžiarka Hectorová vyhrala obrovský slalom v Jasnej pred Shiffrinovou
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 15:37