StoryEditor

Naša dvadsiatka sa pripravuje na majstrovstvá. Lídrom bude Réway

26.12.2013, 14:28
Autor:
tasr, stltasr, stl

Jedným z hlavných ťahúňov slovenskej reprezentácie na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Malmö by mal byť útočník Martin Réway. Technicky výborne vybavený hokejista pôsobiaci v tíme Gatineau Olympiques v kanadskej juniorskej súťaži QMJHL je jediným hráčom zo zámoria v kádri trénera Ernesta Bokroša. Za slovenskú "dvadsiatku" hral aj pred rokom na šampionáte v Ufe a tak sa logicky od neho očakáva, že sa na turnaji vo Švédsku zhostí úlohy lídra.

"Slovensko reprezentujem od svojich pätnástich rokov a v každom výbere mi prischla rola lídra. Som na ňu zvyknutý a mal by som ním byť aj teraz. Nejaký extra tlak nepociťujem, moju hru to nezmení," uviedol rodák z Prahy a odchovanec tamojšej Slavie. Za oceánom hrá už druhú sezónu, v Gatineau patrí stabilne k najproduktívnejším hráčom. V prebiehajúcom ročníku QMJHL je s 41 bodmi v 25 zápasoch druhým v tímovej produktivite. "Zažívame zatiaľ úspešnú sezónu. V klube mám dobrých spoluhráčov, vďaka nim sa mi hrá trochu ľahšie ako minulý rok. V porovnaní s vlaňajším ročníkom sme sa zlepšili," pochvaľuje si zatiaľ sezónu Réway, ktorý má slovenské i české občianstvo.

Talentovaného hokejistu, ktorý môže nastupovať na krídle i v strede útoku, si v tohtoročnom vstupnom drafte NHL vybral klub Montreal Canadiens v 4. kole z celkovej 116. priečky. Vzápätí na to zaujal svojimi výkonmi v nováčikovskom kempe a dostal pozvánku aj do hlavného tréningového kempu "Habs". V prípravných stretnutiach sa blysol dvoma gólmi. "Bolo to úžasné. Nečakal som, že v kempe zostanem tak dlho. Potom som cítil trochu sklamanie, keď ma poslali späť do juniorky, čo sa odrazilo aj v úvode sezóny v Gatineau, keď som dlho hľadal formu. Verím, že si za Montreal ešte v budúcnosti zahrám. Urobím všetko preto, aby som si vybojoval miesto v prvom tíme."

Vlani na MS do 20 rokov nazbieral Réway v šiestich zápasoch dve asistencie, tento rok sa budú od neho očakávať góly. Z hľadiska postupových cieľov je podľa neho najdôležitejší hneď úvodný duel v A-skupine proti Nemcom. "Ten bude pre nás veľmi podstatný. Aby sme mohli pomýšľať na postup, musíme zdolať jedného z dvojice Nemecko - Česko. To je základný cieľ, potom bude záležať len na nás, ako ďaleko sa dostaneme," tvrdí Réway, ktorý rovnako ako tréner Ernest Bokroš víta zmenu hracieho formátu na MS. Podľa neho sa v kabíne tvorí veľmi dobrá partia. "Sme super tím. Verím, že sa na ľade budeme obetovať jeden pre druhého, chalani budú blokovať strely, že budeme robiť všetky tie potrebné malé veci a že siahneme na dno svojich síl."

Réway sa pre bolesti ramena a únavu z náročnej sezóny ospravedlnil z účasti na aprílových MS hráčov do 18 rokov v Soči. Viacerí to vtedy pochopili tak, že odmietol reprezentovať. Nádejného mladíka dlhodobo sprevádza povesť hráča s komplikovanou povahou. "Čo sa týka civilného života, Martin má svoj svet. Ako hokejista je však výborný. Ja osobne mám s ním len tie najlepšie skúsenosti," chválil svojho zverenca tréner Bokroš. "V Kanade sa mu darí, veľmi dobre hodnotený bol v kempe Montrealu. U nás 'seká latinu' a hrá veľmi dobre. Je to jeden z najväčších talentov slovenského hokeja."

 

ms la /k dispozícii sú zvukové záznamy/

 

01 - Modified: 2005-11-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rast odbytu BMW sa spomalil
01 - Modified: 2024-04-30 14:43:42 - Feat.: - Title: Slovenskí hokejisti do 18 rokov suverénne porazili Nórov 11:1, postupujú do štvrťfinále 02 - Modified: 2024-04-29 12:38:42 - Feat.: - Title: Odborník hodnotí možnú repre posilu Fehérváryho: Má dobrý odhad aj kvalitné vyvážanie puku. Skrátka kvalita 03 - Modified: 2024-04-29 12:39:19 - Feat.: - Title: Daňo prihral na posledný gól sezóny. Třinec otočil finalovú sériu a oslavuje šiesty titul 04 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 05 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
30. apríl 2024 21:43