StoryEditor

Reakcie našich hokejistov: Godla je náš hrdina a boh, môžeme sa k nemu modliť

06.01.2015, 06:38
Autor:
TASRTASR

Slovenská "dvadsiatka" dosiahla na juniorských majstrovstvách sveta v Kanade senzačný úspech. Zverenci trénera Ernesta Bokroša odchádzali do "kolísky hokeja" s malou dušičkou a skromným cieľom vyhnúť sa bojom o záchranu, no domov sa vrátia ako hrdinovia ovenčení bronzovými medailami.

Súčasný káder tak po šestnástich rokoch napodobnili úspech svojich predchodcov, ktorí pod vedením Jána Filca získali taktiež bronz a taktiež v Kanade (Winnipeg) po víťazstve nad Švédskom 5:4. "Sú to pre nás nádherné chvíle a vzhľadom k tomu, že máme na Slovensku maličkú hráčsku základňu, sa nám podaril fantastický úspech.


Prečítajte si aj: Fantázia. Slováci porazili Švédov a vybojovali bronzové medaily


Nie je to len zásluha trénerov a ľudí, ktorí sú s tímom v Kanade, ale všetkých mládežníckych trénerov na Slovensku a rovnako aj generálnych manažérov či koučov extraligových klubov. Je to výsledok práce nás všetkých. My sme mali šťastie, že sme mohli byť priamo s tímom, ale podiel na tom, že sa podarilo niečo takéto úžasné, majú všetci ľudia, ktorí robia okolo slovenského hokeja. Tešme sa z toho, čo sme dokázali," uviedol pre oficiálnu stránku Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) tréner Bokroš.

Debakel ich nezlomil

Prognózy pred štartom turnaja pritom neboli ružové a našli sa aj také názory, že mladí Slováci idú do Montrealu iba na jeden zápas, ten záverečný v A-skupine proti Nemecku. Ten mal totiž rozhodnúť o tom, či budú hrať vo štvrťfinále alebo o záchranu. Tím okolo kapitána Martina Réwaya a brankára Denisa Godlu však ukázal, že má na oveľa viac a hokejový svet šokoval už vo svojom druhom vystúpení v Bell Centre. Nezlomil sa po debakli s domácou Kanadou 0:8 a na druhý deň zdolal obhajcov titulu z Fínska 2:1.

Zo skupiny nakoniec postúpil z tretieho miesta a vo štvrťfinále si poradil so susedmi z Česka 3:0. V semifinále znovu podľahol najväčšiemu favoritovi na celkový triumf "javorovým listom" 1:5, aby sa na druhý deň opäť akoby postavil "z popola" a po výbornom výkone zdolal silné Švédsko 4:2.

"Bol to pre nás všetkých obrovský zážitok. Od prvého po posledný zápas sme odviedli skvelú prácu. Pomôže to našim mladším hráčom. Uvedomia si, že môžu vyhrať aj ťažké zápasy ako bol tento. Musíme myslieť pozitívne, aby sme mohli byť jedným z najlepších tímov," tešil sa kapitán Réway, ktorý sa v bronzovom stretnutí blysol tromi asistenciami.

Skóre otvoril v 3. minúte útočník Dávid Šoltés, o 39 sekúnd viedli Slováci už 2:0. Švédi do konca prvej časti vyrovnali, no súperov nezlomili. Práve naopak, tí mali v druhom dejstve viac z hry a v úvode tretieho sa počas päťminútovej presilovky opäť dostali do vedenia, keď Réway nabil Skalickému.

Frustrovaní Severania

V zostávajúcich minútach už Severanov nepustili do čistých šancí a ustrážili si tesný náskok. V poslednej minúte ho ešte zveľadil Koyš. "Je to neskutočný pocit. Slovensku sa to nepodarí každý rok. Najprv sme skončili tretí v našej skupine a teraz aj celkovo. Je to ako písať históriu. Budeme šťastní navždy," radoval sa Šoltés.

"Myslím si, že Švédi boli sklamaní zo včerajšieho zápasu a my sme dnes chceli zvíťaziť o trochu viac ako oni," uviedol jeden z hlavných strojcov slovenského úspechu - gólman Godla, miláčik slovenských i kanadských fanúšikov. "Je to skvelý chlapík. Má dosť šťastia, ale zároveň je veľmi dobrý. Všetci ho majú radi, je to náš hrdina, roková hviezda, náš boh. Môžeme sa k nemu modliť, pretože je úžasný," pochválil ho spoluhráč Samuel Petráš.

Na jednej strane vypukol gejzír slovenskej radosti, na druhej zase obrovské sklamanie favorizovaných Severanov. Tí si verili minimálne na obhajobu vlaňajšieho striebra z domáceho šampionátu, nakoniec sa im ušla iba "zemiaková" medaila. "Pre túto prehru nemáme žiadne ospravedlnenie. Nehrali sme tak, ako dokážeme. To je realita," priznal kapitán Jacob de la Rose. "Teraz sa cítime hrozne. Keby sme hrali tak, ako vieme, zdolali by sme ich každý deň v týždni. Takže to nie je dobré," pridal sa obranca Gustav Forsling.

 

01 - Modified: 2007-02-08 11:46:00 - Feat.: 0 - Title: Firmy sú opatrné pri znižovaní nákladov
01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 16:01