StoryEditor

Zmeškal šampionát, lebo sa opil. Dnes slovenský unikát chce šokovať Európu

27.01.2015, 18:28
Adam Cibuľa sa ako 51-ročný vracia. Na európskom šampionáte v kulturistike chce vybojovať pre Slovensko opäť medailu.

Viackrát prerušil kariéru. Niekedy, preto, že mal problémy s disciplínou, inokedy zase preto, že sa mu nechcelo trénovať a dokonca už musel skončiť aj kvôli dištancu. Napriek tomu je jeden z najkontroverznejších slovenských športovcov, kulturista Adam Cibuľa, opäť tu. Po vyše štyroch rokoch sa päťnásobný európsky šampión vracia. V 51. rokoch.

A jeho cieľ je šokujúci. Opäť myslí na medailu z májových majstrovstiev Európy. „Bál by som sa povedať, že bude opäť európsky šampión, ale Adam myslí na medailu. Ak by na ňu nemal, tak tam ani nejde,“ tvrdí pre HNonline jeho tréner a manažér Dušan Ďubek.

Hotový zázrak
Návrat ohlásil 51-ročný Róm z Hnúšte pred štyrmi mesiacmi. Dôvod? Opäť dostal chuť športovať. „Je to neuveriteľné, ako rýchlo sa on dokáže dostať do formy. Jeho telo je ako spred dvadsiatich rokov. Adam je hotový zázrak,“ dodal Ďubek. Ten mu aj bude platiť väčšiu časť prípravy.

Tá vyjde Cibuľu mesačne na približne 700-eur. "Najdrahšia je kulturistická strava, čiže kuracie mäso, či vajíčka. Keď je v príprave, tak nemôže jesť palacinky a chlieb ako to mal Adam vo zvyku,“ vysvetlil jeho kouč.


Adam Cibuľa. Snímka: SITA/M. Burza

Cibuľa je unikátom aj preto, v akých podmienkach vyrastal. Teraz býva v bytovke v nemocnici v Hnúšti, kde si privyrába ako brigádnik. „Viete ako to je, tam je stále čo opravovať, tak tam občas pomáha a niečo si aj zarobí,“ tvrdí Ďubek, ktorý podniká v oblasti doplnkovej výživy a má firmu Total Sport.

Výstrelky či príbeh z bufetu
Ak si pozriete jeho výstrelky z minulosti, ťažko by ste si ho spojili s päťnásobným európskym šampiónom. Veď napríklad: tesne pred svetovým šampionátom v Ostrave v roku 2006 oznámil náhle ukončenie kariéry, pretože sa dožadoval dôstojných podmienok pre život. Dovtedy totiž žil v otrasných podmienkach so svojou manželkou a deťmi v rómskej osade Dolinka v Klenovci. Tréner Ďubek mu však spolu so sponzorom zabezpečili dostatočné podmienky a Cibuľa tak súťažil.

Pred ôsmimi rokmi sa zase odmietol podrobiť po zisku tretieho titulu majstra Európy dopingovej skúške a dostal trojročný dištanc.


Adam Cibuľa pózoval s Rytmusom na krste DVD s protidrogovou tématikou. Snímka: TASR

Svojho najväčšieho prehrešku sa však dopustil ako 33-ročný, keď mal v Rimavskej Sobote nastúpiť na vlak do Bratislavy a tam sa pripojiť k slovenskej výprave, ktorá odlietala na šampionát do Ammánu.

Cibuľa sa však opil v staničnom bufete a výprava odišla bez neho. Cibuľa totiž zmeškal vlak. „Neviem si predstaviť, že sa stane to že pred rokmi, že preruší prípravu dva týždne pred podujatím,“ hovorí Ďubek.  

Umravnený Cibuľa

Lenže pozor. Cibuľa sa umravnil. Dospel. Zvážnel. „Trochu už zvážnel, rozmýšľa úplne inak. Ale išiel som do toho Aj s rizikom. Povedal som mu: Adam je totiž veľké riziko s tebou ísť do niečoho,“ vysvetlil jeho kouč a manažér. Aj vďaka nemu unikátny slovenský športový príbeh môže pokračovať. V hlavnej úlohe s Adamom Cibuľom.

01 - Modified: 2007-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo ponúka nová tarifná politika Železnicej spoločnosti Slovensko
01 - Modified: 2022-12-27 21:54:02 - Feat.: - Title: Slováci nezvládli vstup do šampionátu. Prehrali s favorizovanými Fínmi 02 - Modified: 2022-10-30 18:04:34 - Feat.: - Title: Obrovský úspech. Majster sveta v hre Dota 2 je Slovák, jeho tím si odniesol výhru 8,5 milióna eur 03 - Modified: 2022-05-27 08:50:06 - Feat.: - Title: Ideme dobrým smerom. Bojovnosť tímu bola fantastická, hodnotia naši hokejisti šampionát 04 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 05 - Modified: 2022-02-16 10:07:11 - Feat.: - Title: Je známe meno súpera. Slovenskí hokejisti už vedia, s kým si zmerajú sily v semifinále
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 19:03