StoryEditor

Play-off padlo. A Slovan má problém

25.03.2014, 23:01
Hokej. Slovenský zástupca v KHL prišiel o peniaze u sponzorov aj na vstupnom.

Hokejový Slovan je bez play-off aj bez bonusov. Po vlaňajšom úspechu a zisku 300-tisíc eur skončí pravdepodobne v strate. Nepeknou bodkou za nevydarenou sezónou sú navyše meškajúce platy hráčov. Klubu totiž došli peniaze. „Peniaze nám chýbajú preto, že sme sa nedostali do play-off. Veľa sponzorov má totiž v zmluve klauzulu, ktorá sumu rozdeľuje na dve časti. Sumu za základnú časť sme dostali, zvyšok nie,“ povedal pre HN Maroš Krajči, generálny manažér Slovana. Upozornil však, že meškajú „iba“ januárové výplaty a že všetky záväzky do mája vyrovnajú. Nič to však nemení na veci, že Slovanu táto sezóna nevyšla hneď dvakrát. Ani herne a ani finančne.

Poučenie z úspechu

Aj keď vlani v lete boli dôvodom na oslavu okrem športových aj finančné výsledky klubu, manažéri v oblakoch nelietali. „Pre nás je celá sezóna riziko. V momente, keď postúpite do play-off, tak sa vám to oplatí. Ak by sme skončili už v základnej časti, tak je pre nás sezóna stratová,“ povedal po minulej sezóne pre HN Krajči. A tento rok sa to naplnilo. Matematika je jasná. Sponzori, ktorých záväzok bol spätý s postupom klubu, nevyplatia plnú sumu, tím neodohrá toľko zápasov a získa teda menej z umiestnenej reklamy aj zo vstupného. A práve zisk zo vstupného je pre slovenského zástupcu v KHL kľúčový. „My sme možno s Dynamom Riga jediným klubom KHL, ktorý je závislý od príjmov zo vstupného. To tvorí až 25 percent nášho operačného rozpočtu,“ vysvetľuje Milan Vajda, marketingový riaditeľ Slovana.

Aukcie zrušili

Túto príjmovú položku sa Slovanu podarilo udržať približne na úrovni minulej sezóny, no klub chcel viac. Už na jej začiatku totiž výrazne zvýšil cenu permanentiek a veľa si sľuboval aj od aukčného predaja zostávajúcich lístkov, ktorý sa v predošlej úspešnej sezóne osvedčil. Práve prudké dvíhanie cien však mohla byť chyba. „Je veľmi krátkozraké sa snažiť z úspechu okamžite vyťažiť čo najviac. Z marketingového hľadiska je zmysluplnejšie budovať dlhodobejšie vzťahy s fanúšikmi,“ povedal HN Robert Slovák, odborník na marketing, riaditeľ a spoluzakladeľ agentúry Respect APP.

Očakávania klubu sa tak nenaplnili. Na porovnanie rozpočet klubu v tejto sezóne vzrástol o 27 percent, príjmy zo vstupného však stagnovali. Slovan ju tak pravdepodobne ukončí so stratou, čo naznačujú aj spomínané problémy s výplatami. Hráči sa však zatiaľ na klub verejne sťažovať nechcú. „Nebudem sa k tomu vyjadrovať. Ale aj keby som mal niečo nevyplatené, tak klub mi to vždy vyplatil do stanoveného termínu,“ povedal HN útočník Slovana Roman Kukumberg.

Sponzori sa zatiaľ nesťažujú

Pre Slovan teraz bude dôležité najmä to, ako na neúspešnú sezónu zareagujú sponzori. A to nie len pre budúcu sezónu, ale aj pre ukončenie súčasnej. Krajči totiž potvrdil, že klub momentálne zabezpečuje peniaze na výplaty. Oslovené spoločnosti Slovnaft, Tipos a Váhostav takúto možnosť nepotvrdili, priamo ju odmietol štátny Transpetrol. „Napriek neúčasti HC Slovan v play-off KHL je spoločnosť Transpetrol spokojná s možnosťami, ktoré jej poskytla predmetná zmluva v základnej časti súťaže a neuvažuje o ďalšom zvýšení,“ povedala HN Lucia Patznerová, hovorkyňa spoločnosti.

Tá však potvrdila, že Slovanu firma pravdepodobne dá peniaze aj v nasledujúcej sezóne. Pre reklamu v Rusku, ktoré je jej kľúčovým trhom, totiž podľa Patznerovej neexistuje výhodnejšia možnosť. „Na Slovensku neexistuje v súčasnosti iný reprezentant športového odvetvia, ktorý by dokázal zabezpečiť na území Ruska pre spoločnosť Transpetrol očakávané plnenie v tejto oblasti marketingu,“ dodala Patznerová. Upozorňuje však, že to nebude závisieť iba od možností rozpočtu spoločnosti, ale aj od stanoviska jediného akcionára. A tým je štát.

Z ďalších firiem s určitosťou v sponzoringu pokračuje Slovnaft, ktorý má zmluvu do roku 2016, a Váhostav podľa hovorcu Tomáša Halána rokuje. Štátny Tipos zatiaľ v rokovaniach o nasledujúcej sezóne v rokovaniach nie je.

01 - Modified: 2006-03-14 09:03:00 - Feat.: 0 - Title: V New Yorku ocenia Slovákov cenou Christopher award 2006
01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 00:50