StoryEditor

Treba zostať nohami na zemi, tvrdí lyžiarsky talent Žampa

25.02.2014, 15:09
Autor:
tasr, stltasr, stl

Najmä zostať nohami na zemi, želá si slovenský lyžiar Adam Žampa po dvoch výborných výsledkoch na nedávno skončených ZOH. V Soči najprv zažiaril piatym miestom v superkombinácii a následne pridal aj šiestu priečku v špeciálnom slalome. Pritom zvíťazil v dvoch slalomových kolách a predstihol viacerých velikánov alpského lyžovania.

Vo veku 23 rokov tak predviedol na olympiáde výkony, za ktoré by sa nemuseli hanbiť mnohí skúsení borci zo Svetového pohára. "Moje účinkovanie hodnotím ako veľmi pozitívne. Sám som nečakal, že by som mohol niečo podobné dosiahnuť. Piate miesto v superkombinácii ma nakoplo. Viac si však cením šieste miesto v slalome," okomentoval svoje vystúpenie talentovaný lyžiar.

Jeho výkony ocenili aj viaceré zjazdárske esá, medzi nimi Ted Ligety či Bode Miller, ktorí mu počas superkombinácie gratulovali v cieli. Oboch Američanov nechal vo výsledkovej listine za sebou. "Ligetyho jeho umiestnenie mrzelo. Mnohí sa po neúspechu uzavrú a s nikým nekominukujú, preto som zostal prekvapený, keď prišiel za mnou a zagratuloval mi. V tomto je olympiáda špecifická, často sa na nej rodia prekvapenia. Napríklad Ivica Kostelič, veľký pretekár, s ktorým som trénoval - celú sezónu mu to nešlo a na ZOH skončil v superkombinácii druhý."

Žampovi bolo ľúto, že sa v Soči nepredstavila krajanka Veronika Velez-Zuzulová. Slovenskú medailovú nádej v slalome vyradilo zranenie. "Mrzí ma to, mohol byť o jeden cenný kov viac. Veronika na to mala, ale verím, že jej čas ešte príde a vynahradí si to."

Mladý lyžiar špeciálne ocenil výkony biatlonistky Anastasie Kuzminovej, zlatej z šprintu na 7,5 km a šiestej zo stíhacích pretekov. V tejto súvislosti si neodpustil jednu vtipnú poznámku: "Rád by som tiež vyzdvihol úspech Nasti. A ešte zvlášť, keď sa niekto dokáže ospravedlniť za 6. miesto. Až mi je blbé, že ja sa takým výsledkom chválim..."

Adam Žampa je len na začiatku lyžiarskej kariéry a so Soči sa v jeho prípade nič nekončí, naopak, práve začína. „Toto je určite niečo, kvôli čomu sa oplatí 'makať'. Olympiáda je raz za štyri roky a preto som strašne rád, že mi práve preteky na ZOH vyšli. Vyhrať dve slalomové kolá je zaslúžená odmena za vynaloženú drinu. Dúfam, že ma to nakopne. Určite si teraz budem dávať aj vyššie ciele. Treba to preniesť aj do pretekov Svetového pohára, v ktorých budem mať vďaka výsledkom z olympiády lepšie štartové čísla. Snáď už v Kranjskej Gore sa mi podarí nadviazať na olympijské výkony," zaželal si Tatranec, ktorý by mal na nadchádzajúcich MSJ v Jasnej robiť predjazdca a popritom sa pripravovať na zostávajúce podujatia v SP. „Samozrejme, snívam, že raz dosiahnem na veľkom podujatí medailu. Ktorý športovec by nesníval? Ja už od malička. Treba však preto ešte veľa urobiť. K cennému kovu vedie ešte veľmi dlhá cesta."

Na ZOH zaujal Žampa aj bezprostrednými reakciami a spontánnou radosťou po dojazdoch v cieľoch. "Od malička som optimista. Každú chvíľku si treba v danom momente užiť, pretože trvá veľmi krátko a po čase zostane po nej iba spomienka," vysvetlil. Jeho výkony neunikli ani súperom, ktorí si ho teraz budú na svahoch viac všímať. "Všetko je to otázka hlavy. Verím, že zostanem pri zemi. Skutočný život je aj o iných veciach, prvoradé je zdravie. Verím vo vyššiu moc, verím, že ak sa človek zle správa k ľuďom, alebo je namyslený, tak sa mu to v niečom inom vráti."

A ešte jednu peknú spomienku bude mať na ZOH. Jeho priateľka Danka, ktorá ho prišla osobne podporiť do Soči, vymenila jeho oficiálnu olympijskú čiapku za švajčiarsku od Didiera Cuchea. Do šatníka mu tak pribudol vzácny suvenír od bývalého slávneho zjazdára.

 

01 - Modified: 2006-02-06 11:09:00 - Feat.: 0 - Title: V želiezovskej nemocnici prišlo o prácu vyše 150 ľudí
01 - Modified: 2023-11-27 14:18:39 - Feat.: - Title: Ruským letoviskom Soči sa po búrke prehnali obrie vlny. Na Kryme veľká voda zničila zákopy 02 - Modified: 2023-10-14 14:07:08 - Feat.: - Title: Rusko naďalej útočí pri Avdijivke na východe Ukrajiny, Moskva eviduje nálety dronov na Soči 03 - Modified: 2023-09-20 09:51:55 - Feat.: - Title: Veľký požiar v Putinovom obľúbenom letovisku, sklad s palivom mal zasiahnuť dron 04 - Modified: 2023-04-24 09:00:48 - Feat.: - Title: Namiesto chľastu kompót. Ako vyzerá dovolenka v ruskom letovisku Soči 05 - Modified: 2022-08-12 10:43:05 - Feat.: - Title: Vojna kazí Rusom dovolenky. Manželka odíde, ja zostanem doma a kúpim si vodku, hovorí jeden z nich
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 20:23