StoryEditor

Veronika Zuzulová má nástupkyňu z Liptova

30.11.2015, 23:00
Petra Vlhová má iba 20 rokov, no už patrí medzi top lyžiarky sveta. Rozpočet na sezónu ju vyjde na 100-tisíc eur.

Na svahoch v okolí rodného Liptovského Mikuláša lyžuje od piatich rokov. Jej vzormi sú bývalý rakúsky zjazdár Hermann Maier a Veronika Velez-Zuzulová. A práve vďaka nezištnej pomoci slávnejšej a úspešnejšej krajanky je dnes 20-ročná Petra Vlhová najväčším prekvapením úvodných slalomov Svetového pohára. Cez víkend v americkom Aspene skončila na jedenástom, resp. siedmom mieste – prvýkrát v kariére sa tak umiestnila v Top 10. Vďaka kontaktom Zuzulovej sa naša mladá nádej môže pripravovať v spoločnosti francúzskeho reprezentačného B-tímu. „Petra by dnes nebola tam, kde je, bez pomoci rodiny Zuzulovcov, či už Veroniky, jej otca Timoteja, a manžela Romaina Veleza,“ povedal pre HN otec a manažér slovenskej reprezentantky Igor Vlha.

Sezóna za 100-tisíc eur

Otec Petry Vlhovej priznal, že osem dní lyžiarskeho tímu strávených v USA tvorí najvyššiu položku v rozpočte na sezónu. „Ten sa pohybuje na úrovni 100-tisíc eur. Je pokrytý sčasti od sponzorov, zo štátnych dotácií. Zvyšnú časť, zhruba 40 percent, dávame my ako rodičia,“ konštatuje Vlha. Jeho spoločnosť Kovo Vlha je tak najštedrejším sponzorom aktuálne siedmej slalomárke v celkovom hodnotení Svetového pohára. Lepšie výsledky na podujatiach jej môžu zabezpečiť vyššie sponzorské príjmy. No viac ako od nich si Igor Vlha sľubuje od nového zákona o športe schváleného minulý týždeň. „Vďaka nemu sa má dostať viac peňazí do športu a aj do lyžiarskeho zväzu. K finančne lepším časom by teda mohlo prísť už od budúcej lyžiarskej sezóny,“ želá si hlava rodiny. Zaujímavosťou je, že okrem samotnej Petry je súčasťou lyžiarskeho minitímu aj jeho syn Boris. Ten plní oficiálne úlohu asistenta trénera a sestru sprevádza na všetkých podujatiach Svetového pohára. Ďalšími členmi tímu sú hlavný tréner Ivan Iľanovský, servisman Stano Vozárik a kondičný tréner Šimon Klimčík. „Umiestnenia sú výsledkom práce celého tímu. A veľmi mi pomáha aj možnosť trénovať vo francúzskej reprezentácii, určite je to lepšie, ako sa pripravovať sama,“ hovorí pre HN Vlhová.

Má pätnásť sponzorov

Na webovej stránke Petry Vlhovej svietia logá a názvy jej v súčasnosti pätnástich sponzorov. Medzi nimi sú aj firmy ako Adidas, Orange, Tipos či Rossignol. Práve výrobca lyžiarskej výbavy a oblečenia je prvým partnerom, ktorého zaujal talent mladej Slovenky už v roku 2011. Dopomohol jej k nemu zisk titulu majsterky sveta mladších junioriek zo švajčiarskeho strediska Crans Montana. „Odvtedy sa ich počet zvýšil. No pri získavaní sponzorov tvrdím, že aj malé ryby sú ryby. Preto máme veľa menších partnerov. Je to podľa mňa lepšie ako mať povedzme dvoch veľkých,“ uviedol Igor Vlha. Pochopiteľne, nebráni sa príchodu ďalších a netrúfa si odhadnúť, či zlepšené výsledky Petry vo Svetovom pohári prinesú aj väčší záujem sponzorov, prípadne vyššie príspevky od nich. „Existuje veľa firiem, ktoré by chceli pomôcť. No keď im poviem, že napríklad len prilba vyjde na 20-tisíc eur, zdá sa im to príliš veľa. Uvidíme, čo nám prinesie táto sezóna,“ hovorí Vlha. Potvrdiť vynikajúci štart do novej lyžiarskej sezóny môže Petra Vlhová v najbližších pretekoch, ktoré budú 13. decembra vo švédskom stredisku Are.

 

Najväčšie úspechy Petry Vlhovej

február 2011

titul juniorskej majsterky sveta v obrovskom slalome do 18 rokov

január 2012

zlato na zimných olympijských hrách mládeže v slalome

február 2014

titul juniorskej majsterky sveta v slalome na domácom svahu v Jasnej

november 2015

siedme miesto v pretekoch Svetového pohára v americkom Aspene

 

Výsledky v USA sú pre mňa senzačné

Talentovaná slovenská lyžiarka po najlepšom výsledku kariéry, Petra Vlhová pre HN:

Na Svetovom pohári v Aspene ste v sobotu skončili na jedenástom, v nedeľu na siedmom mieste. Čakali ste taký úspešný víkend?

Ja som si strašne verila, vedela som, že na to mám a bola som dobre pripravená. No fakt je, že také dobré výsledky som naozaj nečakala. Verila som, že postúpim do druhého kola medzi tridsať najlepších. Tieto umiestnenie sú pre mňa senzačné.

V nedeľu ste atakovali dokonca stupne víťazov – do druhého kola ste išli zo štvrtého miesta. Vyzeralo to, akoby ste nechceli riskovať. Išli ste na istotu?

Bola to moja prvá skúsenosť so štvrtým miestom po prvom kole. Snažila som sa ísť naplno, lebo viackrát sa mi potvrdilo že ísť takpovediac na istotu sa nevypláca. Myslím si, že som sa s tým tlakom v druhom kole vyrovnala celkom dobre.

Výsledky sú pre vás dôležité o to viac, že sa vďaka nim posúvate v štartovej listine.

Čím nižšie číslo máte, tým väčšiu šancu na dobrý výsledok v prvom kole máte. Postupne sa totiž tá trať zjazdovky po prejazdoch súperiek zhoršuje a málokedy sa niekomu s vysokým číslom podarí preraziť. To nízke číslo je veľká výhoda.

Môžeme sa teraz tešiť, že Petru Vlhovú uvidíme v Top 10 Svetového pohára pravidelne?

Uvidíme, ja sa o to budem snažiť. No už raz sa mi v kariére stalo, že som prudko vystrelila a potom rýchlo padla. Budem na sebe makať, aby bolo takýchto výsledkov čo najviac.

01 - Modified: 2007-11-24 10:15:00 - Feat.: 0 - Title: Triumf Nórky Björgenovej, Procházková 51.
01 - Modified: 2022-03-21 13:02:46 - Feat.: - Title: Športovci ukazujú, prečo Putin nemá šancu vyhrať 02 - Modified: 2022-03-20 11:15:42 - Feat.: - Title: Vlhová sa dostala na stupne víťazov. Sezónu ukončila tretím miestom 03 - Modified: 2022-03-17 09:05:57 - Feat.: - Title: Vlhová neobháji veľký glóbus. V super-G skončila až sedemnásta 04 - Modified: 2022-03-16 10:59:13 - Feat.: - Title: Vlhovej šance na celkový triumf vo Svetovom pohári sa znížili, Shiffrinová vyhrala zjazd 05 - Modified: 2022-03-11 17:45:45 - Feat.: - Title: Vlhová zvíťazila v obrovskom slalome v Are. Znížila manko na Shiffrinovú
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 00:08