StoryEditor

Wawrinka prekazil Djokovičov sen: Odohral som životný zápas

08.06.2015, 09:56
Autor:
TASRTASR

Ani na jedenásty pokus sa nedočkal vytúženého titulu na Roland Garros. Parížska antuka je pre srbského tenistu Novaka Djokoviča akoby zakliata.

"Nole" dokázal na dvorci Philippa Chatriera po prvý raz zdolať deváťnásobného šampióna Španiela Rafaela Nadala. Sen o skompletizovaní grandslamovej zbierky mu však tentokrát prekazil Švajčiar Stan Wawrinka.

Zverenec švédskeho trénera Magnusa Normana si proti svetovej jednotke veril. Hral sebavedomo, jasne prevýšil Djokoviča v počte víťazných úderov a zaslúžene sa tešil zo zisku trofeje.

"Proti Djokovičovi som odohral životný zápas. Viem, ako Novak veľmi túžil po titule z Roland Garros. Ak som chcel uspieť, musel som podať stopercentný výkon a to sa mi podarilo," povedal Wawrinka, ktorý parížsky triumf venoval svojmu koučovi Magnusovi Normanovi.


Víťaz Roland Garros Stanislas Wawrinka. Snímka: Reuters

"Tento titul patrí Magnusovi. Vždy ma počas tréningov povzbudzoval a hovoril mi, že mám na to, aby som v grandslamovom finále zdolal svetovú jednotku. V roku 2000 bol blízko k tomu, aby zdvihol nad hlavu Pohár mušketierov, no nepodarilo sa mu zapísať na listinu víťazov, keď vo finále prehral s Brazílčanom Gustavom Kuertenom," dodal Wawrinka, ktorému odovzdal trofej práve miláčik parížskeho publika.

"Guga" vidí paralely medzi jeho prvým z troch parížskych triumfov z roku 1997 a Wawrinkovym víťazstvom. "Stan musel rovnako ako ja zdolať rebríčkovo vyššie postavených hráčov. Vo finále ho pasovali za outsidera, no dokázal obrátiť naruby papierové predpoklady."

Djokovič mal v nohách päťsetové semifinále proti Britovi Andymu Murraymu, ktoré sa hralo v dvoch dňoch. Tohtoročná antuková bilancia ho však posúvala do role favorita finálového duelu. "Jedna vec je istá, v každom finále sú vždy dvaja, ktorí túžia po víťazstve. Nebol som na dvorci jediným hráčom, ktorý chcel získať titul z Roland Garros. Zápasy s Nadalom a Murraym boli z fyzického i psychického hľadiska náročné, nezanechali však na mne nejaké výraznejšie stopy. Vo finále som bol čerstvý, necítil som únavu. Prehra vždy zabolí, najmä keď ide o finálový duel. Mal som však skvelú antukovú sezónu a v Paríži som odohral veľkolepý turnaj. Pokúsim sa ešte zlepšiť a verím, že raz vytúžený titul konečne získam."

 

01 - Modified: 2007-06-20 06:01:00 - Feat.: 0 - Title: Poslancov Ligy severu dočasne vylúčili z parlamentu
01 - Modified: 2023-06-11 21:11:15 - Feat.: - Title: Djokovič po zisku rekordného titulu Roland Garros: "Je to výnimočný deň" 02 - Modified: 2023-06-10 17:19:31 - Feat.: - Title: Poľka Swiateková sa stala po tretíkrát víťazkou Roland Garros, na celom turnaji stratila len jeden set 03 - Modified: 2023-06-03 17:53:30 - Feat.: - Title: Schmiedlová na Roland Garros ničí súperky. V osemfinále vyzve svetovú šestku. Môže len získať, tvrdí expert 04 - Modified: 2022-01-17 12:23:49 - Feat.: - Title: Doma ho vítali, problémy však nekončia. Djokovič môže prísť aj o Roland Garros 05 - Modified: 2021-06-12 15:41:51 - Feat.: - Title: Česko má grandslamovú šampiónku. Krejčíková vyhrala Roland Garros
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 06:20