StoryEditor

Kozák miluje futbal, až potom sú peniaze

15.10.2015, 00:00
Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, po postupe národného tímu na majstrovstvá Európy, pre HN:

Šéfom nášho futbalu je päť rokov a po prvýkrát sa na tejto pozícii dočkal postupu seniorskej reprezentácie na vrcholové podujatie. „Tento úspech znamená veľa pre futbal, pre krajinu a aj pre mňa osobne,“ povedal pre HN Ján Kováčik.

Po dvoch neúspešných kvalifikáciách ste sa do tretice dočkali prvého veľkého športového úspechu – postupu áčka na majstrovstvá Európy, čo to pre vás znamená?

Pre mňa osobne je to najväčší úspech v rámci môjho pôsobenia v športe. A, samozrejme, pre futbal je to historický postup. No ja mám pocit, že to veľmi veľa znamená aj pre krajinu, pre Slovensko. Keď v takomto športe vybojujete niečo po prvýkrát – to si vždy budete pamätať.

Z ôsmich miliónov eur, ktoré dostanete za účasť na EURO 2016, ostane tretina – čiže takmer 2,7 milióna eur zväzu. Už viete, na čo konkrétne ich použijete?

Ja budem presviedčať kolegov vo výkonnom výbore futbalového zväzu a na konferencii, aby všetky tie peniaze zostali pre zväz a boli použité na vybudovanie futbalových akadémií. Viac k tomu neviem povedať, najskôr musia byť tieto plány odsúhlasené.

Ďalšiu tretinu si rozdelia hráči a realizačný tím. No a tá posledná má ísť na úhradu nákladov spojených s účasťou na šampionáte. Nie je tá suma prehnaná?

Určite nie. Ide totiž o náklady na celú kvalifikáciu a tiež na samotný štart vo Francúzsku. Musíme lietať na zápasy, uhrádzať hotely, letenky a ďalšie položky. To nie je suma určená len pre samotné EURO 2016.

Pri našom poslednom rozhovore ste spomínali, že ste blízko k získaniu nového generálneho partnera. Pomôže tento úspech k jeho definitívnemu získaniu?

Určite to posunie rokovania pre nás želaným smerom. Ale istotu, že ho aj vďaka postupu na európsky šampionát aj definitívne získame, ešte nemáme.

Čo by ste najviac vyzdvihli na reprezentačnom výbere v súvislosti s práve skončenou kvalifikáciou na EURO 2016?

Pre mňa bolo najdôležitejšie to, že v poslednom zápase na pôde Luxemburska v tom prvom polčase chlapci predviedli charakter, nastúpili a prezentovali sa takým štýlom, akým sa prezentovali.

Vďaka vášmu projektu sa modernizujú štadióny, A-tím postúpil na šampionát, národný tím do 21 rokov šokujúco vyhral v Holandsku. Je niečo, čo sa vám vo futbale nedarí uskutočniť?

Určite. Je toho ešte veľa, našich ambícií je ešte dosť. Boli by sme radi, keby sa nám ešte podarilo – a teraz nehovorím za futbal, ale za šport – dostať do nového zákona o športe to, čo by sme chceli, aby tam bolo. Aby celý slovenský šport mal čestné pravidlá a oveľa viac peňazí, ako mal doteraz. Lebo pri porovnaní s Česko, Maďarskom, Rakúskom sme niekde na úplnom chvoste.

Pri nástupe do pozície prezidenta zväzu ste hovorili, že jedným z vašich cieľov je, aby ľudia opäť dôverovali futbalu. Darí sa vám to napĺňať?

To musíte posúdiť vy. Keď som prichádzal na tento post, tak som povedal, že keď budem robiť túto robotu, nechcem, aby bol futbal na okraji spoločnosti. A toto sa nám dnes, aj vďaka postupu na majstrovstvá Európy, už trošku podarilo naplniť.

O mesiac sa končí zmluva trénera Jána Kozáka. Bývalý kouč Vladimír Weiss si po postupe na MS vyrokoval takmer dvakrát vyšší plat. Hrozí to aj teraz?

My sme už otvorili rokovania o predĺžení zmluvy a osobne mám pocit, že také niečo sa opakovať nebude. Určite by sa nemala opakovať situácia, že výška platu trénera vzbudí rozhorčenie v očiach verejnosti. Ján Kozák je veľmi korektný a seriózny partner. V prvom rade miluje futbal až potom peniaze.

Dôležité dátumy národného tímu

(plocha)

13. novembra

priateľský zápas proti Švajčiarsku v Trnave

17. novembra

priateľský duel s Islandom v Žiline

30. novembra

koniec platnosti zmluvy trénera Jána Kozáka

12. decembra

žreb finálového turnaja EURO 2016

10. júna 2016

štart majstrovstiev Európy vo futbale

01 - Modified: 2007-10-14 13:19:14 - Feat.: 0 - Title: Niki Lauda chce zastaviť expanziu SkyEurope z Viedne
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 22:41