StoryEditor

Gréci nemajú na chlieb, nieto na kamery

18.03.2015, 23:00
Jediný slovenský futbalista, pôsobiaci v gréckej najvyššej súťaži, útočník Róbert Mak pre HN:

Po Anglicku a Nemecku je tretím zahraničným pôsobiskom nášho útočníka Róberta Maka Grécko. Futbalovo vyspelé krajiny Európy zamenil za výtržnosťami prehnitú súťaž. „Nie je to až také hrozné,“ tvrdí pre HN.

Nová grécka vláda na čele s premiérom Alexisom Tsiprasom vyhlásila boj proti výtržníkom na štadiónoch. Kluby majú investovať do bezpečnosti, sú toho schopné?

Gréci a futbalové kluby na tom nie sú finančne tak dobre, aby si v súčasnosti mohli dovoliť drahé kamerové systémy a iné technológie na boj proti chuligánom. Vieme, že Gréci si pomaly nemajú z čoho kúpiť chlieb, nieto aby investovali do kamier na štadiónoch. Okrem štyroch – piatich štadiónov sú ostatné nemoderné a staré.

Čiže nebude zavedenie tých technológií trvať pár týždňov tak, ako vyhlasovala vládna strana?

To určite nie. Kým ich zavedú, potrvá určite dlhšie a v tomto nekonečnom boji proti výtržníkom si Gréci môžu podať ruky so Slovenskom. Oni sú proste takí ľudia, tie zápasy veľmi prežívajú. Riešia teraz omnoho vážnejšie najmä ekonomické problémy, ako je bezpečnosť na futbalových zápasoch.

Potom je však iba otázkou času, kedy sa zopakujú nepokoje na tribúnach, ako koncom februára pri derby Olympiakos vs. Panathinaikos.

To je asi pravda, nedávam veľké nádeje tomu, že sa niečo výrazne zmení k lepšiemu. Tá rivalita je ohromná. No fanúšikov najviac štve, ako Olympiakos hrá najvyššiu súťaž a stále ju vyhráva. Tu sa robí všetko pre to, aby mal Olympiakos najviac peňazí, najlepší káder a aby hrával každý rok Ligu majstrov. Súťaž má dosť problémov, ktoré keď sa nevyriešia, tak nepokoje na štadiónoch budú pokračovať.

Najvyššia súťaž v Grécku sa pre výtržnosti už trikrát v tejto sezóne prerušovala. Nerozmýšľali ste kvôli bezpečnosti o novom pôsobisku?

Vôbec nie, moju kariéru tieto udalosti z tribún neohrozujú. Stávajú sa aj horšie veci. Určite nie je dobré, keď sa už toľkokrát prerušoval celý víkendový rozpis zápasov. No nikdy sa nestopla súťaž na dlhšie ako na jedno ligové kolo. Nie je to až také hrozné – mám tu zmluvu do leta 2017 a nemám prečo uvažovať o odchode.

Pôsobíte na severe Grécka v PAOK Solún. Máte umiernenejších priaznivcov ako spomínané dva aténske kluby?

U nás je to v pohode, chodí nám na zápasy 10-až 15-tisíc fanúšikov a žiadne extrémne výtržnosti sa tu nekonajú. V Grécku sa hrá dobrý futbal, no vyčíňanie fanúšikov mu robí takú zlú reklamu, že tým trpí celá súťaž. Zvonku na ňu preto môže byť skreslený pohľad. V PAOK-u je všetko fajn, akurát akoby v Grécku nevedeli priaznivci stráviť prehry. Trvá im to akosi dlhšie než v iných krajinách.

Po senzačnom úvode v Solúne, keď ste dali päť gólov v ôsmich dueloch, sa vám teraz nedarí. Za tri mesiace nového roka ste sa iba raz tešili z gólu. Čo sa stalo?

Prišiel som do nového prostredia, všetko bolo pre mňa nové a na ihrisku sa mi darilo. Teraz mám taký útlm, nemôžem skórovať zo žiadnej šance – pritom sa do nich dostávam, ale nejako to tam nepadá. Musím ísť ďalej a snažiť sa túto zlú sériu zlomiť.

V tabuľke patrí vášmu PAOK Solún tretie miesto práve za aténskymi mužstvami Olympiakos a Panathinaikos. Je vedenie klubu spokojné s touto pozíciou?

Mali sme iné ambície, boli sme chvíľu aj na prvom mieste s náskokom piatich bodov. Odvtedy však ťaháme nevyrovnané výsledky a snažíme sa do toho dostať naspäť.

Možno klubu aj vám pomôže blížiaca sa reprezentačná prestávka. Už o osem dní privíta Slovensko v kvalifikačnom súboji Luxembursko.

Bodaj by to tak bolo. Na národný tím sa veľmi teším, sme skvelá partia a výborné mužstvo. Máme kvalifikáciu super rozohranú. Je to pre mňa vítaná zmena a tento rok môže byť pre slovenský futbal veľmi úspešný. Ak to teda dotiahneme tam, kam si všetci prajeme – k postupu na majstrovstvá Európy 2016.

Kto je Róbert Mak

Odchovanec bratislavského Slovana, má 24 rokov. V pätnástich rokoch odišiel do akadémie Manchestru City, ktorú absolvoval spoločne s krajanmi Vladimírom Weissom a Filipom Mentelom. Šancu zahrať si anglickú Premier League však nedostal. V lete 2010 prestúpil do nemeckého prvoligového Norimbergu. Za štyri roky stihol nastúpiť na 76 zápasov Bundesligy a strelil šesť gólov – ďalších päť pridal v druhej lige. Vlani sa okrem odchodu do Grécka stal stabilným hráčom futbalovej reprezentácie. Práve jeho zásah na pôde Ukrajiny priniesol Slovensku triumf 1:0 a trojbodový štart do kvalifikácie o EURO 2016.

01 - Modified: 2007-04-17 14:54:00 - Feat.: 0 - Title: Odbory a vedenie Škody Auto v stredu opäť začnú rokovať
01 - Modified: 2024-05-06 08:59:39 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik o silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 02 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Postavili ste si bazén a neskolaudovali ste ho? Advokát v rozhovore pre HN hovorí, aké máte možnosti 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 04 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 05 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 20:09