StoryEditor

Mečíř: Počítali sme, že po prvom dni bude v Poľsku stav 1:1

18.09.2015, 23:54
Autor:
TASRTASR

Slovenskí tenisti hrajú po úvodnom dni barážového stretnutia o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára v Gdyni s domácim Poľskom nerozhodne 1:1. O vyrovnávajúci bod pre domácich sa postaral líder poľského tímu Jerzy Janowicz, ktorý zdolal Norberta Gombosa za 3:37 h v štyroch setoch 7:6 (1), 6:4, 6:7 (5), 6:2.

V úvodnej dvojhre si Martin Kližan po koncentrovanom výkone poradil s poľskou dvojkou Michalom Przysieznym za 2:08 h v troch setoch 6:4, 6:4, 6:4. V sobotňajšej štvorhre so začiatkom o 13.00 h by sa v poľských farbách mali objaviť Marcin Matkowski s Lukaszom Kubotom. Slovenský kapitán Miloslav Mečíř predbežne nominoval pár Igor Zelenay, Andrej Martin. Nedeľňajší program otvorí o 12.00 h duel tímových jednotiek Janowicza s Kližanom, v záverečnom singli by sa mali predstaviť Przysiezny s Gombosom.

Gombos mal na začiatku zápasu za stavu 2:1 k dispozícii brejkbal, Janowicz ho však odvrátil a o osude prvého setu rozhodol tajbrejk. V skrátenej hre dominoval vďaka delovému servisu aj nevynúteným chybám súpera poľský dlháň. Wimbledonský semifinalista z roku 2013 sa dostal na koňa a na začiatku druhého dejstva po rýchlom brejku odskočil Gombosovi na 3:0. Víťaz tohtoročných challengerov v Cherbourgu a Prahe nezložil zbrane, po brejku v deviatom geme'znížil na 4:5, no koncovka patrila Janowiczovi. Poliak po strhujúcej výmene zakončenej skvelým stopvolejom išiel do vedenia 30:15 a následne profitoval z dvoch chýb Gombosa.

V treťom dejstve prehrával Gombos 3:5 a Janowicz išiel podávať na víťazstvo v zápass. Slovenský reprezentant však skvele zabojoval, vyrovnal na 5:5, v dvanástom geme odvrátil tri mečbaly a vynútil si tajbrejk. V skrátenej hre prehrával 1:3, no následne otočil na 4:3 a po famóznom forhendovom obhodení z ťažkej pozície za stavu 6:5 získal tretí set vo svoj prospech. Hneď na začiatku štvrtého však prišiel o servis, za stavu 2:4 opäť neudržal podanie a Janowicz už dotiahol zápas do úspešného konca. V ôsmom geme premenil v poradí štvrtý mečbal.

Gombosa mrzelo, že Janowicza nepotrápil ešte viac. "Začal som celkom dobre, pomáhal som si servisom i údermi od základnej čiary, Boli tam dlhé výmeny, držal som s nim krok a mal som aj brejkbal. Škoda, že mi ušiel začiatok tajbrejku, v druhom sete som si hneď prehral servis. Dával som stále do toho všetko, v treťom sete som odvrátil tri mečbaly a súper znervóznel. Škoda, že v úvode štvrtého setu mi po dlhšej pauze odišlo tempo. Zbytočne som si prehral servis, čo Janowicz využil, dostal sa na koňa, o triedu lepšie podával a už to doklepol. Cítim sa celkom fajn, dúfam, že do nedele dobre zregenerujem."

Slovenský kapitán Mečíř počítal s tým, že po prvom dni bude stav 1:1. "Je to predbežne očakávateľný výsledok. Tajne sme dúfali v malé prekvapenie, že ak by Noro dobre zahral, mohol by získať druhý bod. Martin Kližan ukázal, že bol lepším hráčom ako Przysiezny. Noro odohral tesný zápas a podal veľmi dobrý výkon. Janowicz však zahral vynikajúco, veľa returnov dokázal zahrať po prvom servise, čo ma prekvapilo. Bol sústredený a pred domácim publikom podal veľmi dobrý výkon. Štvorhra bude veľmi dôležitá. Uvidíme, či zostaneme pri pôvodnej nominácii, musíme sa poradiť s chlapcami, v hre je aj Martin Kližan. "Janowicz označil zápas s Gombosom za náročný a pochválil slovenskú dvojku za predvedený výkon. "Zo strany Gombosa to bol super zápas. Hral agresívne, blízko čiar. Dobre returnoval môj servis. Jeho renking absolútne nezodpovedá výkonu, ktorý dnes predviedol. V prvých troch setoch to bol veľmi vysoký level. Každý fiftín som si musel tvrdo vybojovať, ťažko som sa dostával do správneho tempa."

V daviscupovej histórii ide o druhý vzájomný zápas, v tom úvodnom uspeli Slováci v septembri 1996 na koberci v Trnave 4:1. Mečířovci v júli zvíťazili v dueli 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davis Cupu na antuke v Konstanci nad domácim Rumunskom 3:2. Po druhý raz za sebou tak budú bojovať o návrat medzi najlepšiu svetovú šestnástku. Vlani v baráži prehrali v Chicagu s favorizovaným tímom USA hladko 0:5. Vo svetovej skupine hrali naposledy v roku 2006. V 1. kole v pozícii finalistov z roku 2005 prehrali v Rancague s Čile a v septembrovej baráži nestačili v bratislavskom NTC na Belgicko. Odvtedy sa márne pokúšajú o návrat medzi elitu.

Poliaci doteraz ešte nikdy nehrali vo svetovej skupine prestížnej súťaže a iba druhýkrát v histórii sa prebojovali do baráže o elitu. V roku 2013 v play off podľahli Austrálii. V tomto roku zdolali v euro-africkej zóne Litvu 3:2 a Ukrajinu 3:1 a vybojovali si tak účasť v baráži. V najlepšej stovke svetového rebríčka majú aktuálne jediného hráča - Janowicza (61.). V deblovom rebríčku patrí k špičke Matkowski, aktuálne 9. na svete.

baráž o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára

Poľsko - SLOVENSKO 1:1 po prvom dni

Michal Przysiezny - Martin Kližan 4:6, 4:6, 4:6

Jerzy Janowicz - Norbert Gombos 7:6 (1), 6:4, 6:7 (5), 6:2

sobota: 13.00 Marcin Matkowski, Lukasz Kubot - Igor Zelenay, Andrej Martin

nedeľa: 12.00 Janowicz - Kližan, Przysiezny - Gombss

01 - Modified: 2007-09-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfovi Iránu zakázali vstúpiť na Ground Zero
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 01:49