StoryEditor

Martin Réway pre HN: Chceme zabojovať. Ambíciou je aj medaila

01.01.2015, 23:00
Líder našej hokejovej reprezentácie na majstrovstvách sveta do 20 rokov v Kanade Martin Réway pre HN:

Narodil sa v Prahe, do 14 rokov v nej vyrastal a v súčasnosti pôsobí v Sparte Praha. Prežil tam väčšinu života, preto bude dnešný štvrťfinálový duel na MS do 20 rokov proti Česku (od 23.00 hod. na RTVS) pre slovenského kapitána špecifický.

Najmä na vaše schopnosti sa spoliehal tréner Bokroš, splnili ste strelením postupového hetriku do nemeckej brány jeho očakávania?

To je skôr otázka pre neho a hlavne ja som rád, že som pomohol k postupu. Bol to náročný zápas a povedali sme si, že doň musíme vstúpiť lepšie ako do troch predchádzajúcich duelov na turnaji. To sa podarilo, vďaka prvej tretine a brankárovi Denisovi Godlovi – ten nás opäť podržal tak, ako počas celého šampionátu. Takže je super, že sme tento kľúčový zápas majstrovstiev sveta zvládli.

S piatimi bodmi ste suverénne najproduktívnejším Slovákom na turnaji. Môže vám takéto zviditeľnenie sa pomôcť v kariére?

Na tom mi naozaj nezáleží. Ja som sa sem fakt neprišiel zviditeľniť, ale pomôcť Slovensku k úspešnému vystúpeniu na majstrovstvách sveta. Som rád, že sme vyhrali s Nemeckom a postúpili medzi osem najlepších mužstiev na svete. To je pre mňa to najdôležitejšie.


Čitajte aj: Mladí Slováci idú boja. Proti Čechom si pripúšťajú len triumf


No predsa, neboli ste nervózny z toho, že ak v zápase prehráte, budete bojovať o záchranu v A-kategórii MS?

Verili sme si, a tým nechcem povedať, že sme súpera podcenili. Išli sme na Nemecko s tým, že vyhráme. A nepovedal by som, že tam bola z našej strany nejaká nervozita. Jednoducho sme vedeli, že máme lepší hokejový tím.

Vo štvrťfinále majstrovstiev sveta sa dnes predstavíte proti favorizovanému Česku. Je v silách národného tímu postúpiť do semifinále?

Teraz, po splnení základného cieľa, už nemáme čo stratiť a môžeme len a len prekvapiť. Ktorýkoľvek súper, proti ktorému sa postavíme, sa dá zvládnuť. Keď už sme sa sem dostali, tak chceme zabojovať o niektorú z medailí. Napríklad Česko sme krátko pred šampionátom v príprave zdolali. Favoritom duelu určite nebudeme, takže sa nám bude hrať ľahšie.

Vo vstupnom drafte do NHL si vás vlani vybral Montreal, a práve na jeho štadióne nastupujete na šampionáte. Ste pod drobnohľadom zástupcov klubu?

To sa musíte spýtať ľudí z Montreal Canadiens. No ja si túto skutočnosť nejako neuvedomujem. A ani neriešim, kto všetko ma tu v zápasoch sleduje a čo mi to môže priniesť v budúcnosti. Sústredím sa na Slovensko a výkony mužstva na tomto turnaji.

Čo rozhodne v dnešnom súboji s Českom o postupe do semifinále majstrovstiev sveta?

To je ťažké teraz predpovedať. S istotou však môžem povedať, že urobíme všetko pre postup a účasť medzi kvartetom najlepších mužstiev na svete.

Všetci si v tíme pochvaľujú, aký ste dobrý kolektív. Čím sa to prejavuje?

Vidieť to hlavne pri správaní sa v šatni. Všetci sa navzájom hecujeme, ak niekto spraví chybu, tak ho v tom nenecháme a povzbudíme. Na druhej strane, keď niekto urobí dobrú vec, tak sa pochválime. Ide o súhrn maličkostí, ktoré robia dobrý tím. Proti Nemecku všetko fungovalo na jednotku a pevne verím, že to bude rovnaké aj vo štvrťfinále.

Môžu vám výkony, aké predvádzate na turnaji, priniesť v lete nováčikovskú zmluvu s klubom NHL z Montrealu?

To si fakt netrúfam odhadnúť. A ani sa na to nesústredím. Ja s nimi aj tak môžem zmluvu podpísať až v roku 2016. Dovtedy mám totiž zmluvu v Sparte Praha a som tam spokojný. Moju myseľ teraz zamestnáva len slovenská reprezentácia a zápasy na šampionáte.

Čiže ak by ste dostali po tejto sezóne ponuku z Montrealu, chceli by ste dodržať zmluvu v Sparte?

Nie, to som nepovedal... Ale zatiaľ takáto ponuka neprišla – takže o tom sa môžeme porozprávať, až keď to bude aktuálne.

Kto je Martin Réway

Je rodákom z Prahy, kde sa narodil slovenským rodičom. Do 14 rokov pôsobil v mládežníckych tímoch Slavie Praha. Po presťahovaní sa na Slovensko obliekal dresy Dolného Kubína a Martina, dve sezóny strávil aj v kanadskom juniorskom klube Gatineau Olympiques. Od tohto ročníka je 19-ročný útočník hráčom Sparty Praha. Réway patrí medzi najväčšie talenty Slovenska posledných rokov – experti jeho hru prirovnávajú k legendárnemu Žigmundovi Pálffymu.

01 - Modified: 2007-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Brusel chce zlacniť esemesky
01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 03 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 04 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 05 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 18:24