StoryEditor

Oranžová armáda chce prekvapiť. A získať zlato

18.06.2014, 00:00
Autor:
RedRed

Záložník Arjen Robben sa natiahne, lopta mu nechcene prejde cez ľavý členok a vyletí smerom k trénerovi, ktorý stojí pri tyči. Louis van Gaal nedá ruky pred seba, neuskočí a dokonca sa nehne ani o kúsok. Lopta ho trafí a van Gaal si v pokoji utrie pot z čela. Nuž čo, to sa stáva. Aj na tréningu holandskej reprezentácie počas prebiehajúcich majstrovstiev sveta vo futbale v brazílskom Riu de Janeiro.

Nemilosrdný generál

Slávny holandský tréner vyzerá trochu ako „strýko odvedľa“. Cez modré tričko, ktoré si zastrčil do šortiek, mu vykukuje pupok. Pritom práve van Gaal vymyslel futbalovú senzáciu, ktorá v prvom zápase zničila španielskych majstrov sveta. „Louis pripomína nemilosrdného generála a vyžaduje absolútnu disciplínu. Zároveň však chápe, čo hráči potrebujú. Sú to normálne ľudské bytosti, obyčajní chalani. Keď sa cítia dobre v súkromí, sú dobrí aj na ihrisku,“ hovorí novinár Willem Vissers z denníka De Volkskrant.

Kým Holanďania nastúpili do prvého zápasu majstrovstiev sveta, tréner im povolil dve rodinné návštevy. Jednu po tréningu na štadióne, druhú v hoteli. Dokonca štyri hodiny pred výkopom. „Chlapci sa zišli s deťmi a zahrali si s nimi biliard. Nabudilo ich to a uvoľnilo. Zrazu nešlo len o futbal,“ tvrdili reportéri, ktorí dva dni po víťazstve obsadili betónové tribúny na starom štadióne Flamenga.

Hráči sa trénerovi odmenili famóznym výkonom proti Španielsku. Predovšetkým v druhom polčase Holanďania pripomínali mašinu, ktorú nie je možné zastaviť. Pred útočnou trojicou van Persie, Robben a Sneijder bolo treba zložiť klobúk. Ak budú v tejto hre pokračovať, razom sa zaradia medzi hlavných favoritov majstrovstiev. Prekvapilo by vás to? Holanďania už trikrát skončili strieborní, možno prišiel čas stiahnuť až na zlato.

Ak oranžová armáda pre svoju cestu hľadala pôvabné kulisy, potom sa v Riuo de Janeiro rozhodne nesplietla. Cez ulicu v slávnom džokejovom klube sa preháňajú kone, na skale po ľavej ruke rozťahuje ruky Kristus Spasiteľ. Pár metrov od pláže Ipanema v Riu vás víta čierno-červený plot, ktorý symbolizuje legendárny klub Flamengo. Pred 15 rokmi tu mala nezabudnuteľný koncert skupina Metallica a dnes hľadíte na Robbena a spol.

Súťažné zápasy sa na Estádio da Gave dávno nehrajú. Nielen preto, lebo strecha sa drobí a palmové korene čím ďalej, tým viac rozbíjajú chodník.

Holanďania sa však do tohto miesta zamilovali. Pred tromi rokmi tu boli na sústredení. Hoci tím viedol iný muž Bert Van Marwijk a ihrisko bolo vtedy rozbité, Holanďania nezabudli. Neďaleko majú päťhviezdičkový hotel, môžu sa kedykoľvek kúpať v mori, na pláži hrať futbal, zájsť si na kávu. „Už pred štyrmi rokmi v Johannesburgu bývali priamo na Mandelovom námestí. Sú radi, keď môžu byť v centre diania. Tam, kde nič nie je, by sa unudili,“ rozpráva reportér Vissers.

Eufória v Holandsku

Holanďania zvládli perfektne už kvalifikačnú skupinu, ale na šampionáte sa im príliš neverilo. Nepatrili k horúcim favoritom. Za pochodu menili herný štýl, hneď štyroch z ôsmich obrancov majú z neúspešného Feyenoordu. Hviezdni útočníci si závideli.

Lenže úvodný zápas proti Španielsku vyhliadky zmenil. Na priamy prenos proti Španielom sa pozeralo viac ako osem miliónov Holanďanov, takmer polovica národa. Ako sa s krásnymi gólmi blížil koniec, divákov pribúdalo. Zvyčajne sa sledovanosť na konci znižuje, ale tentoraz stúpala. Pomaly vyrovnala rekord z finále majstrovstiev sveta 2010. Mimochodom, Holanďania už trikrát skončili druhí. 1974,1978,2010... A tento rok?„Nie sme favoriti, ale môžeme patriť k tým, ktorí prekvapia,“ vyhlásil tréner Louis van Gaal.

01 - Modified: 2006-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Získajte knihu
01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 02:13