StoryEditor

Žiadni výletníci. Naši olympionici obstáli dobre

23.02.2014, 23:00
„Plnú zodpovednosť za výsledky majú športové zväzy,“ tvrdí v rozhovore pre HN šéfka našej olympijskej výpravy Jana Gantnerová.

Olympiáda v Soči sa včera oficiálne skončila. Slováci vezú domov jedno zlato Anastasie Kuzminovej, z ďalších 61 športovcov sa výraznejšie presadil iba zjazdový lyžiar Adam Žampa. „Plnú zodpovednosť za výsledky majú športové zväzy,“ tvrdí v rozhovore pre HN šéfka našej olympijskej výpravy Jana Gantnerová.

V kanadskom Vancouvri sme v roku 2010 získali tri medaily (vrátane zlatej), teraz jednu zlatú. Ste sklamaná?

Slovenská výprava obstála dobre. Vďaka Kuzminovej sme získali zlato, ale nesmieme zabudnúť ani na piate a šieste miesto Adama Žampu.

Vy osobne ste však pred olympiádou čakali minimálne tri medaily.

Určite to nie je to. No ak nám vo Vancouvri chýbali mladí perspektívni športovci, tak teraz ich máme: biatlonistu Mateja Kazára, zjazdových lyžiarov Adama Žampu a či Petru Vlhovú.

Sklamania však prevažovali. Kto za to ponesie zodpovednosť?

Za výkony a výsledky sú plne zodpovedné športové zväzy. Ja budem prednášať Slovenskému olympijskému výboru (SOV) správu, ktorá bude vychádzať ich z analýzy.

Vy ste aj šéfka lyžiarskeho zväzu. Ten mal v Soči 15 olympionikov, presvedčil iba Žampa. Čo sa dozvieme z vašej analýzy?

Veľmi dobre viete, že lyžiarska asociácia má sedem úsekov: v Soči boli bežci, akrobatickí lyžiari a športovci v zjazdových disciplínach. Tie úseky musia zanalyzovať a asociácia bude dávať správu SOV.

Vyvodíte teda zodpovednosť voči sebe?

Nepočkáte radšej s takýmito otázkami na tlačovú konferenciu po olympiáde?

A čo sa tým zmení?

Môžem sa ja vás opýtať, či štrnáste miesto Martina Bajčičáka je dobré alebo zlé? Keď si pozriete, ako je o neho postarané, tak je to super výsledok. Keď hovoríte o výletníkoch, tak oni sú väčšinou mladí perspektívni pretekári a verím, že keď vydržia tlak spoločnosti a vydržia športovať, tak ukážu svoje kvality.

A keď nie, tak sú to vyhodené peniaze.

Viem, ako sa ubližovalo počas hier lyžiarovi Martinovi Bendíkovi, že tam je len na výlete. On ešte nie je vyspelý zjazdár, ale za štyri roky ním môže byť. Keď sa bude nadávať na športovcov, potom už nenájdeme rodičov, ktorí budú chcieť dávať do toho peniaze.

Ak plnú zodpovednosť nesú iba športové zväzy, akú úlohu má potom SOV?

Ten má zabezpečiť účasť, aby mali športovci pohodu na to, aby mohli urobiť čo najlepšie výsledky a pretaviť prípravu do čo najlepších výkonov.

Nie je to príliš málo?

Olympijský výbor nie je zodpovedný, neovplyvňuje financie ani športové plány – preto sú za výsledky zodpovedné zväzy.

A zväzy nesú zodpovednosť aj za to, kto bol na olympiáde „len“ na výlete?

Olympijský výbor ešte predtým, ako sa robila nominácia do Soči, prijal uznesenie, že budú nominovaní všetci športovci, ktorí splnia kritériá zväzov. A v Soči nebol ani jeden taký športovec, ktorý ich nesplnil. Športové federácie majú prísne kritériá a vyšli sme v ústrety, aby športovci naplnili tie kvóty. Pokiaľ berieme, že sú niektorí športovci výletníci, tak je mi to veľmi ľúto. Ale musíte sa pozrieť aj na to, koľko obetovali v tom štvorročnom cykle, aby mohli ísť na olympiádu.

Spomínali ste, že za výsledky sú zodpovedné zväzy. Kto ich bude kontrolovať?

Každý jeden športovec je evidovaný v športovom zväze. Každý zväz, ktorý im dáva prostriedky, má pre nich schválené tréningové plány. Aj financie idú na prípravu cez športové strediská či ministerstvá.

 

01 - Modified: 2006-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Železničiari si dohodli vyššie mzdy
01 - Modified: 2023-11-27 14:18:39 - Feat.: - Title: Ruským letoviskom Soči sa po búrke prehnali obrie vlny. Na Kryme veľká voda zničila zákopy 02 - Modified: 2023-10-14 14:07:08 - Feat.: - Title: Rusko naďalej útočí pri Avdijivke na východe Ukrajiny, Moskva eviduje nálety dronov na Soči 03 - Modified: 2023-09-20 09:51:55 - Feat.: - Title: Veľký požiar v Putinovom obľúbenom letovisku, sklad s palivom mal zasiahnuť dron 04 - Modified: 2023-04-24 09:00:48 - Feat.: - Title: Namiesto chľastu kompót. Ako vyzerá dovolenka v ruskom letovisku Soči 05 - Modified: 2022-08-12 10:43:05 - Feat.: - Title: Vojna kazí Rusom dovolenky. Manželka odíde, ja zostanem doma a kúpim si vodku, hovorí jeden z nich
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 17:22