StoryEditor

Nemeček ponúkol hlavu. Hráčom to nestačí

02.10.2015, 00:00
Ani výrazné ústupky zväzu voči nespokojným hráčom nevyústili k dohode. „Nemáme istotu nových volieb,“ tvrdí Michal Handzuš.

Telenovela s názvom „Zlý Igor a 52 bojkotujúcich hokejistov“ sa ani zďaleka nepriblížila k záverečnej epizóde. Prezident hokejového zväzu Igor Nemeček včera oficiálne potvrdil, že k dohode s hráčmi vedenými Michalom Handzušom neprišlo. Dôvodom je nezhoda oboch strán v jednom bode spoločného memoranda. Hokejisti chcú mať totiž istotu, že sa v budúcom roku uskutočnia nové voľby šéfa zväzu za férovejších pravidiel, než to bolo pred tromi mesiacmi. Na druhej strane, Igor Nemeček takúto formuláciu odmieta po dohode s výkonným výborom podpísať, keďže nedokáže ovplyvniť rozhodnutie Rady hokejového zväzu, ktorú tvoria aj desiatky funkcionárov slovenských klubov. Handzušovi a spol. nestačí ani verejný prísľub prezidenta, že ak sa rade nepodarí zvolať mimoriadny kongres a uskutočniť nové voľby, k 30. júnu 2016 z postu prezidenta zväzu odstúpi.

Hráči nemajú istotu

S otázkou na presné vysvetlenie, s čím má 52 bojkotujúcich hokejistov problém, sme sa snažili skontaktovať aj s lídrom skupiny Michalom Handzušom. Po dvoch dňoch poslal HN takéto stanovisko k pretrvávajúcemu sporu medzi hráčmi a zväzom. „Nezhodli sme sa v tom, že nám neboli dané stopercentné garancie, že nové voľby budú. Tak ako sme deklarovali po celý čas, bez toho memorandum nepodpíšeme,“ uviedol pre HN majster sveta z Göteborgu 2002 a v súčasnosti útočník Banskej Bystrice. No a táto požiadavka – garancia nových volieb – je kľúčovým bodom nezhody oboch strán. Faktom je, že Igor Nemeček a ani členovia výkonného výboru nemajú takú právomoc, aby hráčom túto požiadavku splnili. Jednoducho povedané, o nových voľbách môže rozhodnúť iba nadpolovičná väčšina hlasov delegátov Rady SZĽH, ktorá sa uskutoční na prelome mája a júna budúceho roka. „Keď sa kongres nepodarí zvolať, tak k 30.6. odstupujem z funkcie. Môže sa stať, že rada ho neodsúhlasí. No ja mám záujem, aby sa stanovy zmenili a oficiálne požiadam o mimoriadny kongres, čo ešte chceme viac?“ skonštatoval Nemeček. Podotkol, že zo strany zväzu je snaha situáciu upokojiť tak, aby sa mohli pohnúť veci v slovenskom hokeji vpred.

Legendy: ubližuje to hokeju

Tak ako je v spore Nemeček verzus hráči názorová nezhoda, tá panuje aj u našich hokejových legiend. „Reprezentovať bola pre moju generáciu vždy česť a títo hokejisti robia hanbu nielen sebe, ale znevažujú aj nás, bývalý reprezentantov,“ myslí si o konaní Handzuša a spol. majster sveta z roku 1985 Igor Liba. Na druhej strane, bývalý reprezentačný kouč František Hossa sa na situáciu pozerá triezvejšie. „Treba chápať nespokojnosť hráčov, chcú jednoducho nové voľby za férovejších pravidiel, než sa uskutočnili naposledy,“ hovorí Hossa. No obe osobnosti z histórie nášho hokeja sa zhodujú v tom, že situácia, ktorá sa v slovenskom hokeji ťahá už tretí mesiac, ubližuje najviac samotnému športu. Preto veria, že zväz nájde s bojkotujúcimi hokejistami čoskoro spoločnú reč a nový tréner Zdeno Cíger a generálny manažér Róbert Švehla budú môcť v pokoji pripravovať národný tím na prvú akciu v novej sezóne. Tou je Nemecký pohár, ktorý sa uskutoční už v novembri.

Konflikt v skratke

25. júna 2015

Za prezidenta zväzu bol zvolený Igor Nemeček. Bývalého reprezentačného obrancu Richarda Lintnera zdolal pri tajnej voľbe delegátov pomerom hlasov 58 k 45.

6. júla 2015

Uskutočnilo sa prvé zasadnutie nového výkonného výboru, na ktorom si členovia rozdelili kompetencie a vytýčili smerovanie zväzu. Začali hľadať nového trénera národného tímu.

Slovenskí hokejisti v ten istý deň vyjadrili zväzu nedôveru. Pod vyhlásenie, v ktorom odmietali hráči spájať svoje mená so
zväzom, bolo podpísaných 27 bývalých a súčasných reprezentantov. Dôvodom boli nefér pravidlá vo voľbách.

18. augusta 2015
Výkonný výbor odsúhlasil a predstavil nového trénera reprezentácie. Stal sa ním niekdajší kouč Slovana a bývalý hráč NHL Zdeno Cíger. Pozíciu manažéra prijal Róbert Švehla.

12. septembra 2015
Už 52 bývalých a súčasných reprezentantov sa podpísalo pod vyhlásenie, v ktorom opätovne odmietajú vedenie hokeja a žiadajú nové voľby prezidenta zväzu.

16. septembra 2015
Šéf zväzu Igor Nemeček a výkonný výbor schválili ústupky voči hokejistom. V piatich bodoch prisľúbil Nemeček navrhnúť zmeny vo volebných stanovách.

01 - Modified: 2007-10-02 14:27:00 - Feat.: 0 - Title: Hamilton sa môže za prípadný titul poďakovať Ferrari
01 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 03 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák 04 - Modified: 2024-04-21 12:35:40 - Feat.: - Title: Až 11 gólov proti Nemcom? Niekedy je dobré aj prehrať. Aspoň hráči vidia, že to nepôjde samo, vraví odborník 05 - Modified: 2024-04-20 17:50:59 - Feat.: - Title: Slováci odvetu zvládli, v príprave si poradili s Nemeckom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 07:41