StoryEditor

Košičan, ktorý ide cestou Jágra

07.08.2015, 00:00
O hokejistu Erika Černáka sa v prvých troch rokoch v tíme Los Angeles Kings v NHL budú starať obaja jeho rodičia.

Koncom júna sa stal prvou voľbou tímu NHL Los Angeles Kings na vstupnom výbere talentov do najprestížnejšej hokejovej súťaže sveta. Košický obranca Erik Černák už pár týždňov nato podpísal s víťazom Stanleyho pohára z rokov 2012 a 2014 nováčikovskú zmluvu. Už o pár dní odlieta do slnečnej Kalifornie na predsezónny kemp „kráľov“, kde si môže vybojovať vytúžené miesto v prvom mužstve. A nebude pri tom sám. Na západné pobrežie USA s ním odchádzajú aj jeho rodičia. A to nielen na pár dní, ale o talentovaného mladíka sa budú starať počas celej dĺžky jeho nováčikovského kontraktu. Čiže tri roky. „Nebude prvým, ani posledným hráčom, ktorý sa dočká takéhoto servisu pri štarte kariéry v NHL. Aj o Jaromíra Jágra sa v prvým rokoch v zámorí starala jeho mama,“ povedal pre HN manažér nášho hokejistu Igor Bielčik.

Prvoradá rodina

Takýto prístup rodičov mierne vyviedol z miery aj vedenie Los Angeles King v čase, keď podpisovali s Černákom zmluvu. „Boli z toho prekvapení, ale pre nás je rodina na prvom mieste. Chceme vytvoriť Erikovi zázemie, nech sa môže sústrediť len a len na hokej,“ hovorí pre HN jeho otec Peter Černák. Tvrdí, že spolu s manželkou im nebude robiť problém odísť zo Slovenska a presťahovať sa na pár rokov so synom do Los Angeles. „Máme tu už zabehnutý biznis, ktorý sa dá riadiť z ktoréhokoľvek miesta na zemi. Podnikám v developerskom biznise a v realitách,“ uviedol Černák starší s tým, že bližšie detaily svojej obchodnej činnosti nechce rozoberať. Kým niektorým mladým hráčom by takáto podpora rodičov mohla prekážať,18-ročný odchovanec košického hokeja si ju nevie vynachváliť. „Rodičia robia všetko pre moje hokejové napredovanie a kariéru. Určite budem vo väčšej pohode, keď budem mať pri sebe najbližších, ako keby som mal ostať na všetko sám,“ konštatuje Erik Černák. Prvýkrát si takéto sťahovanie rodina Černákovcov vyskúšala pred tromi rokmi. Vtedy išli so synom do Bratislavy, kde jednu sezónu strávil v mládežníckych výberoch Slovana do 18 a 20 rokov. „Viete, len nedávno mal osemnásť a cudzí svet a spoluhráči ho môžu priviesť na zlé chodníčky. Takto bude pod kontrolou a väčšiu istotu budeme mať aj my, aj samotný klub z Los Angeles,“ vysvetľuje hlava rodiny.

Dva roky pred rovesníkmi

Posledné tri roky Černákovej kariéry majú raketový spád. Už v pätnástich sa predstavil vo výbere Slovenska na zámorskom podujatí World Challenge, v šestnástich už si vybojoval miesto v kádri najbohatšieho extraligového klubu z Košíc. „Vynikal nad svojimi rovesníkmi a dokázal upútať aj keď hral proti o dva roky starším chlapcom. V prvom rade bol vysoký, na svoj vek slušne korčuľoval a mal dobrý pohyb,“ spomína si na prvé zážitky s vtedy ešte len štrnásťročným hokejistom manažér Bielčik. Černák začal s hokejom v rodných Košiciach ako šesťročný, no ešte viac ako hokej ho v tom čase fascinoval svet motorov. „Chcel som jazdiť na motorkách. Ale rodičia mi vysvetlili, že to je náročné tak finančne, ako aj časovo. Tak som sa dal na hokej,“ hovorí Erik Černák. Rodičia ho každé ráno o šiestej vodili na tréningy, najskôr ešte na starý zimný štadión. Do novopostavenej Steel Areny sa presťahoval klub v čase, keď náš talent práve končil základnú školu. „Na starom štadióne bola strašná zima, bol nevľúdny a nebolo to bohviečo. No Steel Arena nás aj klub riadne nakopla – všetko bolo novučičké, pekné a aj ľudia v Košiciach akoby mali hokej radšej.“ Medzi mužmi sa dočkal Černák aj zisku dvoch majstrovských titulov v tomto a minulom roku. Patril tiež k pilierom obrany reprezentácie do 20 rokov na januárovom šampionáte tejto vekovej kategórie. Slováci si v Kanade senzačne vybojovali bronzové medaily. „Tento rok je pre mňa zlomový v kariére. Najskôr bronz s dvadsiatkou, titul s Košicami, draft do NHL a podpis prvej zmluvy. Ešte sa tak dočkať aj prvého zápasu,“ dodal Černák.

DOTAZNÍK ERIKA ČERNÁKA

Prvú hokejovú výplatu som dostal v šestnástich

Výška jeho prvej výplaty v hokejovom klube z Košíc bola štyristo eur. S mužstvom získal dva majstrovské tituly a po nich sa dočkal aj vyššieho príjmu. No veľké peniaze prišli až pred pár týždňami. Po podpise nováčikovskej zmluvy s klubom NHL Los Angeles Kings môže za tri roky zarobiť až takmer tri milióny eur.

Aký to bol pocit zarobiť pôsobením v ľadovom hokeji prvé peniaze?

Prvýkrát sa mi to podarilo už v šestnástich, čiže hneď ako som začal hrať v prvom mužstve HC Košice. No neboli to nejaké veľké peniaze, ale aj tak to bolo super pre chalana v mojom veku zarábať akékoľvek peniaze.

Aká bola výška prvej výplaty v hokejovom tíme HC Košice?

Nešlo o nejaké závratné sumy, prvá výplata bola okolo štyristo eur, plus nejaké prémie.

Čo ste si z prvých zarobených peňazí hodnotné kúpili?

Zatiaľ som si nič veľké a hodnotné nekúpil. Prvý automobil či byt si kúpim až z peňazí zo zmluvy, ktorú som nedávno podpísal s Los Angeles Kings.

Staráte sa o peniaze sám, alebo vám s tým pomáhajú rodičia?

Zatiaľ sa o ne starám v spolupráci s rodičmi, aby som ich niekde zbytočne nerozflákal. Teraz mi určite bude pomáhať aj agentúra, ktorá ma hokejovo zastupuje. Rodičia veľmi dbajú na to, aby som s peniazmi nakladal rozumne.

Čo je vaším najväčším cieľom v hokejovej kariére?

Už mám zmluvu s tímom NHL, ďalším krokom je vybojovať si miesto v mužstve a nastúpiť na zápasy NHL. V dlhodobejšom horizonte by som sa chcel natrvalo usadiť v tejto najlepšej súťaži a patriť medzi piliere Los Angeles Kings.

01 - Modified: 2007-08-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Japonsko spomínalo na obete vojny
01 - Modified: 2024-04-19 05:43:13 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-07 04:53:30 - Feat.: - Title: Slafkovský asistoval, na výhru Montrealu to však nestačilo 03 - Modified: 2024-03-08 13:47:14 - Feat.: - Title: Trend sa pomaly otáča, v NHL pribudol ďalší Slovák. Budúcnosť môže byť svetlá, hovorí kouč juniorov 04 - Modified: 2024-03-08 06:16:26 - Feat.: - Title: V NHL nastúpil ďalší Slovák. Vo veku 27 rokov zažil premiéru Patrik Koch 05 - Modified: 2023-12-31 06:45:17 - Feat.: - Title: Slováci v NHL: Nemec bol najvyťaženejší hráč New Jersey, Slavkovský hral opäť v prvom útoku
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 09:08