StoryEditor

Pády obrali Petra Sagana o medailu

30.09.2013, 00:56
Cyklistika. Elitný Slovák napokon na stupňoch víťazov chýbal. Skončil na šiestom mieste.

Patril medzi najväčších favoritov na zisk titulu majstra. Pri vrchole sezóny mal najvyššie ciele a posledný mesiac urobil všetko, aby ich naplnil. Lenže. Elitný slovenský cyklista Peter Sagan sa napokon medaily nedočkal. Na svetovom šampionáte skončil v hlavných pretekoch na šiestom mieste. Napriek tomu, že dosiahol pre slovenskú cyklistiku najväčší úspech medzi profesionálmi v ére samostatnosti, tak medailové očakávania nenaplnil.

Aj preto po dojazde do cieľa radosť z tohto výsledku nemal. „Nikto z nás si takéto preteky ani len nepredstavoval. Na to, aby ste mohli byť úspešní, tak musíte mať aj šťastie a my sme ho nemali,“ skonštatoval po pretekoch brat nášho najlepšieho cyklistu Juraj Sagan.

Všetko pre Sagana

Ten mal spoločne s ďalšími štyrmi Slovákmi v hlavných pretekoch na majstrovstvách sveta v Taliansku jediný cieľ – pomôcť Petrovi Saganovi k zisku medaily na vrcholnom podujatí. Slovenský tím tomu podriadil všetko. Mesiac pred týmto podujatím intenzívne trénoval na pomoc elitnému Slovákovi. Dokonca Peter Velits urobil tesne pred vrcholom na šampionáte gesto. Vzdal sa účasti v časovke jednotlivcov. „Chcem byť oddýchnutý, aby som pomohol Saganovi,“ vyhlásil dvojnásobný majster sveta v tímovej časovke. A v pretekoch sa všetko vyvíjalo podľa plánu. Slováci držali Sagana v hlavnom pelotóne hneď vedľa spolufavoritov pretekov. Až do chvíle, kým v daždivom počasí neprišiel prvý problém.

Bratia Velitsovci a Juraj Sagan sa zaplietli do hromadného pádu a odstúpili z pretekov. Líder nášho tímu Sagan to však „ustál“ aj napriek tomu, že musel meniť bicykel. „Nebola to naša chyba a nedalo sa tomu zabrániť. Ja som spadol v zjazde a nemohol som už ďalej pokračovať,“ tvrdí Peter Velits. Do pádu sa na 118. kilometri zaplietol aj Sagan. Našťastie sa z toho dostal a opäť sa mu podarilo dobehnúť hlavný pelotón. Sagan potom potvrdzoval fakt, že je pred šampionátom vo výbornej forme. Jazdil na čele pelotónu a strážil si najväčších favoritov na medaily. Až do momentu, keď pár kilometrov pred koncom zaútočili cyklisti Nibali s Rodriguezom. Sagan nezachytil v stúpaní ich nástup a medaila sa pre Slovensko začala výrazne vzďaľovať. Napokon v závere ešte zabral a zlepšoval svoju pozíciu. Jeho mohutný finiš napokon stačil na šieste miesto.

Kandidát číslo 1

Napriek tomu, že sa elitný Slovák medaily nedočkal, tak túto cyklistickú sezónu uzavrel vo veľkom štýle. V najťažších pretekoch tejto sezóny (trať merala 272 kilometrov) zvládol nepriaznivé podmienky a dosiahol pre Slovensko top výsledok. Sagan tak aj vďaka tomuto výsledku bude v decembri hlavným favoritom na triumf v ankete o najlepšieho slovenského športovca.

V tejto sezóne totiž dosiahol až 22 etapových víťazstiev. Svoje ciele obhájil aj na najprestížnejších cyklistických pretekoch sveta Tour de France, pričom obhájil víťazstvo v boji o zelený dres pre najlepšieho šprintéra.

01 - Modified: 2005-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Verejný záujem opäť na vedľajšej koľaji?
01 - Modified: 2024-02-21 10:43:46 - Feat.: - Title: Nestarnúcu Madonnu zradila na pódiu náročná choreografia. Nepekný pád popovej hviezdy! 02 - Modified: 2024-01-20 09:38:48 - Feat.: - Title: Hrôzostrašný pád Petry Vlhovej. Z obrovského slalomu v Jasnej ju musel brať vrtuľník 03 - Modified: 2023-07-28 11:15:17 - Feat.: - Title: Bristkí veteráni, ktorí testovali jadrové zbrane, dostanú po dlhoročnej kampani novú Medailu 04 - Modified: 2023-05-28 11:59:32 - Feat.: - Title: Jurčina pred finále: Nemecký hokej veľmi napreduje a ich liga je náročná. Slovákov v nej však príliš nechcú 05 - Modified: 2023-02-18 16:04:51 - Feat.: - Title: Bývalý kouč Vlhovej pre HN: Toto bol momentálne jej maximálny výkon, limitujú ju zdravotné problémy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 01:48