StoryEditor

Hádže rukami, skáče a má charizmu. Tréner, ktorý zabáva šampionát

24.06.2014, 16:03
Autor:
iDnesiDnes
Mexický tréner Miguel Herrera dostal prezývku "blcha". Okrem toho, že zabáva, však má aj úspech. Mexiko doviedol do osemfinále.

Pred rozhodujúcim zápasom na majstrovstvách sveta proti Chorvátsku tréner mexických futbalistov Miguel Herrera žiadal: "Mexičania sa musia zjednotiť a tí, čo budú na štadióne, budú spievať hymnu ako nikdy predtým."

Po víťazstve 3:1, vďaka ktorému sa Mexiko posunulo do osemfinále, zase majú fanúšikovia, nielen tí mexickí, jednotný pohľad na Herreru. Trénera, ktorý zabáva. "Si najsympatickejší tréner na šampionáte.“ Keď v 75. minúte Guardado zvýšil na 2:0, Herrera sa z gólu radoval tak divoko, až sa jeho oslava stala hitom.

"To bol neskutočný výkon, dal do toho srdce a vášeň," písali zahraničné médiá a Herrerovo "číslo" prirovnávajú k Josému Mourinhovi a jeho oslave postupového gólu vo štvrťfinále Ligy majstrov proti Paris Saint Germain.

Kouč Chelsea vtedy šprintoval cez pol ihriska k rohovej zástavke, kde sa radovali jeho hráči. Potom im poradil, ako majú zohrať záver zápasu.

Herrera po druhom góle do siete Chorvátska zdvihol ruky, potom zbesilo poskakoval a behal zo strany na stranu, narážal do svojich kolegov aj náhradníkov a divoko sa oháňal rukami. Keď pribehol obranca Aguilar, objal ho tak silno, že obaja skončili na zemi. Len čo sa zdvihol, skočil Herrerovi do náručia brankár Ochoa. Najdivokejšia oslava trénera, akú majstrovstvá sveta zažili...

Keďže si podobne počínal aj pri svojich predchádzajúcich trénerských pôsobiskách, kvôli bláznivým oslavám dostal prezývku „Piojo, teda Blcha.“ „Malú oslavu dovolím aj hráčom, ale potom už sa budeme sústrediť na Holandsko," povedal štyridsaťšesťročný kouč. "Prekonali sme prvú prekážku a sme šťastní. Je to jeden z najšťastnejších dní môjho života. Bolo ťažké vybojovať postup."

Pre Mexiko bolo vôbec zložité dostať sa do Brazílie. V kvalifikácii to tímu nešlo, vedenie zväzu vymenilo troch trénerov a až ten štvrtý, Herrera, dokázal Mexiko dostať na turnaj.

Možno by tú šancu vôbec nedostal, nebyť pomoci Spojených štátov. V záverečnom kvalifikačnom kole Mexiko podľahlo na ihrisku Kostariky a čakalo, či Panama zaváha proti USA. Ešte v 92. minúte Panama viedla, čo by znamenalo mexický koniec. Lenže potom hostia vyrovnali, vzápätí šokovaným domácim hráčom pridali tretí gól a Mexiko sa mohlo začať pripravovať na medzikontinentálnu baráž proti Novému Zélandu.

V tej chvíli k tímu nastúpil Herrera. Ponuka znela len na dve stretnutia proti víťazom Oceánie. Keď Mexiko oba zápasy vyhralo, dostal zmluvu aj pre majstrovstvá sveta.


Tréner Mexika Miguel Herrera. Snímka: Reuters

Nomináciu poskladal predovšetkým z hráčov mexickej ligy, ktorú dobre pozná. Bývalý reprezentačný obranca, ktorý v roku 1993 na majstrovstvách Južnej Ameriky pomohol vybojovať striebro, po skončení aktívnej kariéry trénoval niekoľko významných klubov.

Naposledy jeden z najväčších, Américu, ktorú vlani v máji doviedol k titulu. Keď v novembri 2011 do tímu z hlavného mesta Mexico City nastúpil, povedal: "Mám zmluvu len na šesť mesiacov a keď nebudem mať výsledky, odídem."

Odišiel, až keď zavolalo o pomoc národné mužstvo. Začal dvoma jasnými výhrami v baráži (5:1 a 4:2), darilo sa mu aj v príprave. Len dva posledné duely tesne pred majstrovstvami sveta Mexiko prehralo – s Bosnou a Portugalskom 0:1.

V úvodnom zápase na turnaji zdolalo Kamerun 1:0 a to arbiter Mexiku neuznali dva regulárne góly. S domácou Brazíliou hrali Mexičania bez gólov a v priamom súboji o postup jasne zdolali Chorvátsko.

"Ďakujem fanúšikom, cítili sme sa ako doma. A verím, že prídu ešte šťastnejšie dni,“ vyhlásil muž, ktorý meria len 168 centimetrov.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-07-10 09:27:00 - Feat.: 0 - Title: V USA vytvorili magnetický pamäťový čip
01 - Modified: 2022-12-27 21:54:02 - Feat.: - Title: Slováci nezvládli vstup do šampionátu. Prehrali s favorizovanými Fínmi 02 - Modified: 2022-10-30 18:04:34 - Feat.: - Title: Obrovský úspech. Majster sveta v hre Dota 2 je Slovák, jeho tím si odniesol výhru 8,5 milióna eur 03 - Modified: 2022-05-27 08:50:06 - Feat.: - Title: Ideme dobrým smerom. Bojovnosť tímu bola fantastická, hodnotia naši hokejisti šampionát 04 - Modified: 2021-12-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Ukradli šampionát, koronavírus zabil hokej. Médiá reagujú na zrušený hokejový šampionát 05 - Modified: 2021-11-11 21:00:42 - Feat.: - Title: Kvalifikácia MS 2022: Slováci remizovali so Slovinskom. Uhájili tretie miesto v tabuľke
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 09:36