StoryEditor

Vůjtek prekopal zostavu. Zmenil všetky útoky

14.02.2014, 16:31
Autor:
tasrtasr
Slováci nastúpia v sobotu od 9.00 hod. proti Slovinsku s výraznými zmenami v zostave.

Hokejový víkend v dejisku ZOH rozhodne, akého súpera budú mať Slováci v kvalifikácii do štvrťfinále. Priamy postup do prvej osmičky by bol v Soči malým zázrakom a po prehre 1:7 s USA by k tomu bolo zrejme treba okrem iných okolností aj dve jasné víťazstvá nad Slovinskom a Ruskom. Najprv v sobotu sa slovenskí hokejisti stretnú s outsiderom (o 9.00 SEČ, 12.00 miestneho) a na druhý deň ich čaká riadne vybudená domáca zborná (13.30/16.3). Oba zápasy sa hrajú v Boľšoj aréne a azda im hlavná hala prinesie viac šťastia ako v prvom zápase Šajba aréna.

Tréner Vladimír Vůjtek a jeho tím si však určite uvedomujú, že prvý duel nemal nič spoločné s témou športového šťastia. Američania boli jasne lepším tímom a dalo by sa tak akurát polemizovať, či len o jednu alebo až o dve výkonnostné triedy. Realizačný tím zobral záležitosť veľmi vážne a značné rošády iba málo súvisia s výpadkom zraneného Tomáša Marcinka. "Sme presvedčení, že je tu šanca na nápravu. Je jasné, že druhý zápas v Soči musíme vyhrať, aj keď Slovinsko proti Rusku ukázalo, že je to silný súper. Veľmi dlho držali stav 2:3. Vlani na majstrovstvách zase potrápili Čechov," zdôraznil tréner.

Slovinci odštartovali svoju premiérovú účasť na olympijskom turnaji prehrou s domácim Ruskom 2:5. Napriek neúspechu podali sympatický a bojovný výkon, pričom s veľkým favoritom turnaja držali krok až do stavu 2:3 v úvode tretej tretiny. "Je nám jasné, že sme sem neprišli po medaily, ale sme tu na to, aby sme reprezentovali našu krajinu a náš hokej. Myslím si, že sa nám to v prvom zápase s Ruskom podarilo a verím, že to tak bude aj v tom nasledujúcom," povedal útočník Žiga Jeglič, ktorý strelil oba góly Rusom, pričom ten prvý bol zároveň premiérový presný zásah Slovinska pod piatimi kruhmi.

Lídrom tímu je bezpochyby Anže Kopitar. Dvadsaťšesťročný center Los Angeles Kings patrí od svojej premiéry v NHL medzi najlepších hráčov tímu i celej profiligy a prím hrá aj v národnom mužstve. Okrem Jegliča mu bude sekundovať aj Jan Muršak, ktorý má na konte niekoľko zápasov v drese Detroitu Red Wings a momentálne prežíva úspešnú sezónu v KHL. V úvodnom súboji sa v dobrom svetle prezentoval aj brankár extraligovej Nitry Robert Kristan.

Slováci by mali byť podľa štatistík jasným favoritom, z doterajších ôsmich duelov so Slovincami totiž vyhrali všetky so skóre 36:11. Naposledy si s nimi zmerali sily v základnej skupine na domácich majstrovstvách sveta v Bratislave a tešili sa z víťazstva 3:1. Na svetovom šampionáte sa stretli aj tri roky predtým. V Halifaxe museli slovinských súperov zdolať dvakrát (5:1 a 4:3 pp a sn), aby si udržali príslušnosť v najvyššej kategórii MS. Ďalšie štyri stretnutia odohrali v rámci prípravy a to vôbec prvé v ešte v roku 1994 na turnaji C-kategórie MS v Spišskej Novej Vsi.

Po Marcinkovom zranení sa proti Slovincom predstavia obaja útočníci, ktori proti USA na zápasovej súpiske neboli. Tomáš Záborský dokonca dostal tú česť, že bude na ľavom krídle prvého útoku po boku dvoch najostrieľanejších borcoch a dlhoročných stálic NHL, Mariánovi Hossovi a Michalovi Handzušovi: "Ja si myslím, že mužstvo sa s tou prehrou vyrovná. Vždy sa hrubá čiara robí lepšie za takouto prehrou, ako keď sa prehrá o gól a navyše nešťastne. Dostal som naozaj veľkú šancu a budem sa ju snažiť využiť."    

Po Slovincoch sú na rade Rusi. Na domácej zimnej olympiáde majú jediný cieľ - získať zlato a podľa toho budú hrať celý turnaj. Tréner Zinetula Biľaletdinov priviedol do Soči kompletnú hviezdnu štvoricu - Alexander Ovečkin, Iľja Kovaľčuk, Jevgenij Malkin a Pavel Dacjuk. V obrane sú skúsení Iľja Nikulin, Fiodor Ťjutin, Andrej Markov i produktívny mladík Vjačeslav Vojnov. V bránke silná trojica Semjon Varlamov, Sergej Bobrovskij a Alexander Jerjomenko.

Pravdepodobné zostavy:
Slovensko: Halák - Chára, Starosta, Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin, (Jurčina) - Marián Hossa, Handzuš, Záborský - Tatar, Kopecký, Jurčo - Bartovič, Surový, Pánik - Radivojevič, Ölvecký, Marcel Hossa (Miklík).

Slovinsko: Kristan – Kranjc, Kovačevič, Gregorc, Robar, Podlipnik, Pavlin, Tavželj, Pretnar - D. Rodman, Kopitar, Muršak – Jeglič, Sabolič, Tičar - M. Rodman, Razingar, Urbas – Pance, Mušič, Goličič

01 - Modified: 2023-11-27 14:18:39 - Feat.: - Title: Ruským letoviskom Soči sa po búrke prehnali obrie vlny. Na Kryme veľká voda zničila zákopy 02 - Modified: 2023-10-14 14:07:08 - Feat.: - Title: Rusko naďalej útočí pri Avdijivke na východe Ukrajiny, Moskva eviduje nálety dronov na Soči 03 - Modified: 2023-09-20 09:51:55 - Feat.: - Title: Veľký požiar v Putinovom obľúbenom letovisku, sklad s palivom mal zasiahnuť dron 04 - Modified: 2023-04-24 09:00:48 - Feat.: - Title: Namiesto chľastu kompót. Ako vyzerá dovolenka v ruskom letovisku Soči 05 - Modified: 2022-08-12 10:43:05 - Feat.: - Title: Vojna kazí Rusom dovolenky. Manželka odíde, ja zostanem doma a kúpim si vodku, hovorí jeden z nich
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 17:05