StoryEditor

Toto som nezažil. Postavte Jágrovi sochu na každom „zimáku“, tvrdí český tréner

16.05.2015, 00:00

Český kouč Vladimír Růžička málokedy hovorí v superlatívoch. Keď však príde reč na výkony legendárneho Jaromíra Jágra počas tohtoročných majstrovstiev sveta, začne sa rozplývať. "Vynikajúci. Neskutočný. Neviem, či takto niekedy na šampionáte hral. Tá forma je úžasná."

Neprekvapilo vás to trochu, keď sa mu pred trejdom na Floridu toľko nedarilo?
To je pravda. V New Jersey nedostával taký priestor, možno nemal spoluhráčov, akých by potreboval a ktorí by mu sedeli tak, ako tí na Floride. Veľmi ožil a je vidieť, že ho hokej baví. Má pohodu. Už pred majstrovstvami som hovoril, že je veľmi dôležité dostať ho do pohody. Pretože potom z toho ťaží aj mužstvo.

Je vidieť, že vás úplne ohromil.
Pre mňa je to najlepší hokejista na svete. Na každom „zimáku“ v Česku by mali postaviť jeho sochu. Taký hráč by si to zaslúžil. Čo predvádza v tých rokoch ... Pre mňa je neskutočný, že chce kedykoľvek reprezentovať. Všetci mladí by si mali uvedomiť, čo robí on, Plekanec, Židlický a títo hráči. A to platilo na celú minulú generáciu. Nech to bol Ručinský, Výborný, Procházka, Patera, Dopita ... To boli hráči, ktorí šli vždy reprezentovať. Mne sa zdá, že nám toto trošku chýba. Všetci sa naučili hrať hokej tu a mali by si to vážiť.

Jágr je najlepší a pritom do poslednej chvíle tvrdil, že keby prišli iní hráči z NHL, nehral by. Dajú sa takéto vyhlásenia brať vážne?
To on hovorí stále. Tvrdil, že tu nemá isté miesto. Že príde a bude skúšať trénovať a že si zostavu urobím ja. To je predsa nezmysel!

V semifinále vás čakajú Kanaďania. Myslíte, že budú mať z Jágra rešpekt?
Z neho má rešpekt každé mužstvo. Je to vidieť, napríklad aj Fíni si ho strážili. A aj Kanada si na neho bude dávať pozor. Ale ja si myslím, že budú mať rešpekt z celého nášho mužstva.

Jágr hovoril, že s Kanadou nemá cenu hrať hokej na vyčkávanie. Že sa na nich musí „vybehnúť“ a buď to vyjde, alebo nie. Čo vy na to?
Neviem, či je recept na nich „vybehnúť“. To asi urobí Kanada. Hlavne musíme hrať s rozumom. Nemôžeme príliš blázniť, pretože Kanada využije každú šancu. Musíme si to ustrážiť, držať sa na puku, pretože Kanada je na ňom silná. Musíme hrať aktívny hokej ako s Fínskom. To platí na všetky mužstvá.

Kanada na šampionáte všetkých prevyšuje. Nemáte obavy?
Mužstvo je naladené. Čaká nás ťažký súper, ktorý tu nemal doteraz konkurenciu. Nie je to o tom porážať Kanadu päťkrát za sebou, ale jeden zápas sa to dá. Verím, že ak nám všetko vyjde, budeme hrať maximálne zodpovedne a hráči predvedú životné výkony, tak sme schopní s nimi hrať. 

Ako sa dá Kanada poraziť?
Potrebujeme hrať čo najmenej v obrannom pásme, pretože Kanaďania sú vynikajúci v ofenzíve. A musíme minimálne faulovať, aby sme nemali vylučovaných hráčov. Presilovky majú výborné. Ďalšia vec je, že sa musíme vyvarovať chýb z prvého zápasu: že sme im na tri góly sami prihrali.

Majú vôbec nejakú slabinu?
Slabinu majú v obrannom pásme. Ak ich dostaneme pod tlak a udržíme sa v útočnom pásme a trošku ich zamotáme, tak môžu mať veľké problémy. A verím, že ich brankár nebude mať svoj deň - na rozdiel od nášho prvého zápasu, keď chytal výborne.

Bude dôležité dať prvý gól?
Bude, ale videli ste s Fínskom. Dali sme prvý gól, a rovnako sme prehrávali 2:1. Dôležité je, aby sme sa udržali celý zápas v tempe. Budeme chcieť hrať veľmi aktívne, pretože vieme, že Kanada bude hrať tiež aktívne. A urobiť minimum chýb, hlavne v rozohrávkach, pretože pri nich nám to viazne a sme nerozhodní.

Dôležité bude tiež zachovať chladnú hlavu. Pôjde to v tej atmosfére?
Príliš to nejde, ale musíme sa na to zamerať. Nemôžeme hrať iba hrr hokej, pretože Kanada urobí dva tri rýchle protiútoky a dvakrát to tam zavesí. To nejde.

Pôsobíte uvoľnene, asi sa vám po štvrťfinále uľavilo, že?
Spalo sa mi výborne, pretože budeme hrať o medailu. Vlani sme sa tiež dostali do semifinále, ale žiadnu sme nepriviezli, tak tento rok nejakú urvať musíme. Minsk je ponaučenie, nechceme byť smutní a sklamaní. Lenže ono to nie je také jednoduché. Oni si všetci myslia, že sa postavím na striedačku a zrazu to pôjde. Ale to tak nie je.

Čo rozhoduje?
Musíte mať šťastie, musí vám to sadnúť. Je to o maličkostiach. Ako sme nad Fínmi vyhrali, tak sme mohli pokojne prehrať. Aj keď je pravda, že sme boli lepší. Zápas ale nerozhoduje to, kto bol lepší. Rozhoduje, kto dá góly. Ale je príjemné, že sa za posledné dve majstrovstvá dostanete dvakrát do semifinále a vidíte, ktoré tímy sú za vami. A hlavne je to záväzok voči fanúšikom, pretože hráte doma a oni sú skvelí a nechcete ich sklamať. S tým majú hráči najväčší problém: veľmi chcú. Aj keď sa im napríklad nedarí, tak hrozne bojujú. Tak by to malo byť.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-06-03 10:16:00 - Feat.: 0 - Title: Rumunská ekonomika vzrástla v 1. štvrťroku o 6 %
01 - Modified: 2016-02-05 06:39:07 - Feat.: - Title: Hossa so Sekerom zažiarili. Hviezdou noci je Jágr, prekonal ďalší veľký míľnik 02 - Modified: 2016-01-11 11:04:28 - Feat.: - Title: Jágr, štěstí, náhoda. Hviezdny Čech prekvapil v NHL rýchlosťou (video) 03 - Modified: 2016-01-08 06:21:16 - Feat.: - Title: Halák sa vrátil prehrou, bod Gáboríka, jágrová Florida získala 11. triumf v sérii 04 - Modified: 2016-01-06 07:02:41 - Feat.: - Title: Pánik ešte nemohol hrať za Chicago, Jágr má na dosah ďalšiu legendu 05 - Modified: 2015-12-23 07:57:52 - Feat.: - Title: Jágr dostal v NHL tvrdý úder. A prišiel o štyri zuby (video)
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 03:16