StoryEditor

Slovan nechal v problémoch uvariť celý slovenský hokej, kritizoval Růžička

05.06.2014, 12:04
Legendárny československý hokejista kritizuje prestížnu KHL. Tvrdí, že ublížila aj nášmu hokeju.

Už dva roky pôsobí v Česku hokejová KHL, ktorá rozdeľuje fanúšikov na dva tábory. Do tej prvej patria nadšenci, ktorí hovoria:
"Máme v Česku najlepšiu európsku súťaž, môžeme vidieť o stupeň lepší hokej a tiež hviezdy ako Iľja Kovaľčuk.“ Druhá zostáva opatrnejšia a pozerá sa na situáciu s odstupom.

Patrí do nej aj český reprezentačný kouč a legenda československého hokeja Vladimír Růžička, ktorý vyššie spomínané argumenty nespochybňuje, zároveň však upozorňuje aj na negatíva. Růžička dokonca vo februári mal ponuku aj od Slovana Bratislava, napokon však dal prednosť českej reprezentácii.


Prečítajte si aj: Růžička v rozhovore pre HN: Nie som spasiteľ. Len poznám úspech


Aké sú tie najpodstatnejšie negatíva?
Nech je to, ako chce, KHL je ohrozením pre našu extraligu. Tak to skrátka je a nič iné hovoriť nebudem. Aj keď samozrejme viem, že Lev vykúpil niektorých hráčov, čím do českého hokeja vložil určité peniaze. To nám bezpochyby pomohlo.

Skúste upresniť, čo myslíte tým ohrozením?
Síce to asi momentálne nie je aktuálne, ale stále tu existuje možnosť, že by do KHL išiel hrať niektorý tradičný český klub. V poslednej dobe sa riešila hlavne Sparta Praha, ktorá je zviazaná s Levom. Vôbec si neviem predstaviť, že by nehrala extraligu!

Niečo podobné zažili na Slovensku, kde extraliga prišla o Slovan Bratislava.
Odchodom Slovana sa slovenský hokej – čo sa týka extraligy – jednoznačne rozpadol. To vám povie každý. Predovšetkým tam nie sú peniaze a všetky kluby majú problémy, aby vôbec prežili. Vidím to u českých hokejistov, ktorí sa odtiaľ rýchlo vracajú, pretože ich nikto neplatí. Závažnejšie ale je, že tá súťaž išla veľmi dole po športovej stránke. Slovenská extraliga je na úrovni našej druhej najvyššej súťaže.

Čo je smutné.
Ale zapríčinil to Slovan a nechal v tom uvariť celý slovenský hokej. Tam hrajú extraligu tímy ako Piešťany, nechcem to zľahčovať, ale to sú niekedy mužstvá...


Tréner českej hokejovej reprezentácie Vladimír Růžička. Snímka: iDnes

Myslíte, že by to mohlo dopadnúť tak zle aj v Česku?
Mám z toho obavy. KHL sa chce stále rozširovať a od budúcej sezóny ju bude hrať aj fínsky Jokerit Helsinki. Švédi povedali v žiadnom prípade, čo je dobre. Oni sú v tomto dosť inteligentní. Aj keď si samozrejme uvedomujem, že vďaka KHL máme momentálne peniaze. Všetci predsa vieme, ako je ťažké v dnešnej dobe ich zohnať. Ako bez nich budeme platiť hráčov. 

Asi sa budú musieť všetci uskromniť.
To je pravda, ale zatiaľ sa to nedarí. Lepší hráči pôjdu radšej do horšej súťaže, kde budú mať lepšie financie. Napriek tomu tvrdím, že máme svoju tradíciu, a teraz nám do nej zasahuje KHL. Veď na Spartu so Slaviou chodí najviac ľudí. 

Určitý záujem o KHL v minulosti prejavovali tiež Třinec alebo Karlovy Vary.
Akonáhle by to zasiahlo dva tri českej kluby, je extraliga odpísaná.

zdroj: idnes.cz


Kto je Vladimír Růžička
50-ročná legenda československého hokeja. V drese Československa získal striebro na olympiáde v Sarajeve pred dvadsiatimi rokmi. Na šampionátoch pomohol k jednému zlatu a dvom striebram. Ako kapitán českého tímu doviedol svoju krajinu k senzačnému zlatu na olympiáde. V najlepšej súťaži sveta odohral celkovo 263 zápasov, hrával v Edmontone, Bostone a Ottawe. Úspešný bol aj ako tréner. Má dve zlaté medaily z rokov 2005 a 2010. K českej reprezentácii sa vrátil po štyroch rokoch. Počas nich pôsobil ako tréner a generálny manažér v Slavii Praha.

01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 13:05