StoryEditor

Kmotrík: Do Slovana chcem vniesť nový vietor

01.07.2015, 00:00
Najmladší muž pôsobiaci v našom vrcholovom futbale, viceprezident Slovana Bratislava Ivan Kmotrík mladší pre HN:

Mladšieho funkcionára by ste v našom vrcholovom futbale hľadali márne. 25-ročný Ivan Kmotrík mladší sa z pozície viceprezidenta Slovana pričinil o zisk významnej posily, brankára Jána Muchu. „Potrebovali sme istotu v zadných radoch,“ tvrdí pre HN.

V januári ste sa naplno začali venovať pozícii viceprezidenta v klube svojho otca – Slovane Bratislava. Prečo k tomu prišlo?

Z toho dôvodu, aby som priniesol nový vietor do klubu. Nové a trochu iné myslenie. Budem sa snažiť so spolupracovníkmi vybudovať silné mužstvo, silný klub, ktorý bude konkurencieschopný nielen na slovenskej, ale aj na európskej scéne.

Môžeme váš funkcionársky vstup vnímať aj ako novú éru klubu, ktorá bude zavŕšená po postavení Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli?

Keď príde nový štadión, chceme byť o dva roky na to dostatočne pripravení, aby sme mohli dôstojne reprezentovať Slovensko. Futbal sa nedá zmeniť zo dňa na deň. Tieto dva roky pred nami sú ideálne na to, aby sme dostali klub na nejaký európsky štandard. To je naším cieľom, vybudovať klub konkurencieschopný v Európe.

Slovan sa zviditeľnil v posledných dňoch najmä získaním reprezentačného brankára Jána Muchu. Ako náročné ho bolo dostať do Bratislavy?

Prvý kontakt sme nadviazali pred dvoma mesiacmi. V klube sme sa rozhodli nájsť novú brankársku jednotku. Dozvedeli sme sa, že Jánovi sa končí zmluva, tak som sa s ním skontaktoval. Stretli sme sa, spoznal naše vízie o plánoch vybudovať silný európsky klub. To bolo pre nás najdôležitejšie, že sa s nimi stotožňuje a chce byť ich súčasťou.

Zdroj: HN/Vladimír Trávniček

Ivan Kmotrík mladší stál z pozície viceprezidenta Slovana za príchodom jedného z najlepších slovenských brankárov súčasnosti Jána Muchu.

Znamená to, že výrazná posila v bráne je prvý krok v tých plánoch o silnom klube?

Brankársky post je veľmi dôležitá pozícia, nie sme a nikdy nebudeme Real Madrid. Potrebovali sme gólmana, ktorý prinesie do zadných radov istotu a podrží nás v kritických situáciách. To platí najmä pre zápasy v pohárovej Európe. Keď máte brankára, ktorý vie organizovať pred sebou celú obranu, je to prínos pre celé mužstvo. Verím, že Ján Mucha toto všetko do tímu prinesie.

Ďalším zvučným menom v kádri je kanonier Róbert Vittek. Ten sa v poslednom roku boril so zraneniami. Ako to vyzerá s ním a jeho budúcnosťou v Slovane?

V súvislosti s jeho zdravím ešte nie je isté, či je natoľko pripravený, aby dokázal niekde odohrať celú sezónu. Som rád, že s nami absolvoval v plnej záťaži celú letnú prípravu – čiže zhruba tri týždne. Boli by sme radi, aby odohral v Slovane celý ročník. Dúfame, že bude fit a odovzdá pre klub to, čo v ňom je.

Budú sa potom do mužstva získavať nové posily jednoduchšie, keď máte v kádri také slávne mená ako Mucha, Vittek či maďarského reprezentanta Priskina?

To ukáže až budúcnosť. Okrem športových výkonov týchto hviezd nášho futbalu sú dôležité aj ich skúsenosti. Mladí brankári sa dnes môžu učiť od Muchu, útočníci od Vitteka a to je na nezaplatenie. Je to veľké plus pre hráčov a tým aj pre celý klub. Ide o motivačný nástroj, ktorý môže pomôcť mnohým našim futbalistom napredovať.

Premiér Robert Fico už pred dvoma mesiacmi vyhlásil, že nový štadión na Tehelnom poli postaví štát. Máte nové informácie, či sa projekt pohol dopredu?

K tomu sa nebudem vyjadrovať.

Vymysleli ste vo vedení Slovana niečo pre fanúšikov, aby najmä počas ligových zápasov chodilo na Pasienky viac ľudí ako doteraz?

Existuje jediná cesta, ako ich prilákať. A to je zlepšiť výkonnosť, hrať atraktívny futbal a udržať si tieto dva atribúty dlhodobo. Nevidím iný nástroj, ako sem momentálne dostať viac fanúšikov. Získali sme tiež atraktívne posily. No hlavné je, aby naša hra fanúšikov dokázala zabávať.

Už zajtra štartujete sezónu súbojom v 1. predkole Európskej ligy. Máte povolenie od Európskej futbalovej únie odohrať v ňom v tejto sezóne všetky zápasy?

Máme odsúhlasené súboje v prvom a druhom predkole. No náš štadión je v tretej kategórii, čiže rovnakej, ako je ten v Žiline. Boli by sme schopní organizovať aj tretie predkolo, aj zápas play-off. A verím, že aj skupinovú fázu Európskej ligy.

Cesta v Európe štartuje na Gibraltári

Pre Slovan sa začína nová futbalová sezóna zajtrajším duelom 1. predkola Európskej ligy, keď sa predstaví na pôde tímu z Gibraltáru, Europa College FC. „Na európskej scéne je každý súper nevyspytateľný. No môžem povedať, že žreb bol pre nás prijateľný,“ konštatuje Kmotrík mladší. Verí, že prvé dve predkolá by „belasí“ mali zvládnuť. Okrem Slovana zasiahnu do Európskej ligy aj ďalšie dva slovenské kluby – Žilina sa predstaví v Severnom Írsku proti Glentoranu, Trnava odohrá duel v Bosne s Olympicom Sarajevo.

01 - Modified: 2007-07-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcie
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 18:20