StoryEditor

Ako sa ničí hokejový sen. Päť dôvodov, prečo ideme domov

19.05.2014, 19:01
Autor:
lmlm
Slabé presilovky, či zbabrané závery zápasov. Aj preto Slováci tento rok nepostúpili do štvrťfinále svetového šampionátu.

1. Zbytočné vylúčenia
Slovenskí hokejisti boli až 32-krát počas šampionátu na trestnej lavici. Z toho veľa faulov bolo úplne zbytočných a naši hráči sa ich dopúšťali aj v útočnom pásme, prípadne v situáciách, v ktorých nám nehrozilo nebezpečenstvo. Napríklad v zápase so Švédskom nám takéto dve zbytočné vylúčenia Ladislava Nagya zobrali nádej na zisk bodov proti favoritovi. Celkovo sme na turnaji zatiaľ ôsmym najvylučovanejším tímom. V početnej nevýhode inkasovali zevrenci trénera Vladimíra Vůjtka šesť gólov.

2. Ideálnu zostavu sme hľadali príliš dlho
Napriek tomu, že v prípravných zápasoch hrali tí istí hráči, tak veľmi dlho trvalo, kým naši tréneri našli ideálnu zostavu na šampionáte. V úvodných zápasoch sa presadzoval len jeden útok na čele s kapitánom Miroslavom Šatanom. Ostatné útoky boli bezzubé. Dokonca ani Tomáš Tatar, na ktorého sme sa na turnaji spoliehali, nevedel nájsť formu. Až vo štvrtom zápase s Nórmi sa naša útočná hra zlepšila a práve útok s Tomášom Tatarom, Michelom Miklíkom a Jurajom Mikúšom sa začal presadzovať. Zostava sa menila aj v obrane, pretože neskúsení zadáci robili príliš veľa chýb.


Prečítajte si aj: Francúzi zničili Dánov. Slovensko stratilo šancu na postup


3. Zbabraný záver s Francúzmi
Práve neskúsenosť hráčov v obrane spôsobila, že sme až v troch zápasoch zlyhali v závere. Najviac nás môže bolieť zbabraný záver zápasu proti Francúzsku, keď sme vyhrávali o dva góly, ale náš súper strelil štyri a v konečnom dôledku nás práve tento moment obral o postup do štvrťfinále. O výhru sme prišli dve minúty pred koncom duelu aj s Českom a záver sme nezvládli ani proti Kanade.


Slovenskí hokejisti nepostúpili do štvrťfinále. Snímka: TASR/P. Neubauer

4. Slabé presilovky
Na šampionáte majú Slováci štvrtú najhoršiu presilovku zo všetkých tímov. V početnej výhode sme doteraz hrali až 24 krát, ale dokázali sme streliť len tri góly. Je to len trinásť percent a v tejto štatistike sme až na trinástom mieste. Dôvodom bola najmä hra obrancov, ktorí strelami nedokázali vyvinúť tlak na oslabených súperov, tým pádom nepomáhali našim útočníkom, ktorým tak chýbala väčšia agresivita. Súperi sa väčšinou dokázali bez problémov zbrániť. Pritom práve presilovka je v dnešnom modernom hokeji najväčšou zbraňou elitných tímov.  

5. Laco na všetko nestačil
Náš gólman bol hlavnou oporou tímu. Viackrát predviedol dobré výkony a po zákrokoch proti Nórsku a Taliansku sa stal aj hitom internetu. Ani toto však nestačilo. Laco nedokázal napraviť všetky chyby obrancov. Celkovo dostali Slováci v šiestich zápasoch osemnásť gólov.

01 - Modified: 2006-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svatoš chce zostať v Colorade
01 - Modified: 2024-05-05 18:33:11 - Feat.: - Title: Fíni majú v nominácii štyroch hráčov z NHL a 17-ročného Heleniusa 02 - Modified: 2024-04-26 17:19:44 - Feat.: - Title: Slováci nezvládli prvú tretinu, federálne derby v Trenčíne vyhrali Česi 03 - Modified: 2024-04-18 13:23:44 - Feat.: - Title: Obranca Marinčin prišiel o šampionát. Má prasknutý stavec, sezóna sa preňho skončila 04 - Modified: 2024-04-17 13:42:32 - Feat.: - Title: Kto príde z NHL na šampionát? Šatan počíta s Regendom, prvé posily majú doraziť už o týždeň 05 - Modified: 2023-05-25 20:36:50 - Feat.: - Title: Kanada zdolala Fínsko 4:1, postúpila do semifinále mieri už ôsmy krát
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. máj 2024 01:57