StoryEditor

Únik Žampu do Ruska už rieši vláda

23.03.2015, 23:00
Adam Žampa je rozhodnutý reprezentovať Rusko. Zvrat môže priniesť len stretnutie jeho otca s premiérom.

Najlepší slovenský lyžiar Adam Žampa chce reprezentovať od budúcej sezóny Rusko. Krajinu svojho budúceho pôsobiska pre HN včera potvrdil otec nášho úspešného olympionika Tomáš Žampa. Podľa neho je jeho syn pevne rozhodnutý odísť na východ za lepšími podmienkami, ktoré mu pomôžu v napredovaní v doterajšej kariére. Zvrátiť jeho ambície odísť zo Slovenska môže už len premiér Robert Fico. Toho čaká tento týždeň stretnutie s Tomášom Žampom. „Keď sa Adam vráti z medzinárodných majstrovstiev Ruska a uvidí, že sa robia nejaké kroky pre poriadok v Slovenskej lyžiarskej federácii, môže rozhodnutie ešte zmeniť,“ tvrdí pre HN Žampa starší. Bude tak prvým športovcom, ktorý bude svoju budúcnosť riešiť cez najvyššie politické miesta. „Kancelária predsedu vlády realizuje kroky smerujúce k príprave stretnutia v čo najskoršom termíne,“ potvrdil tlačový a informačný odbor Úradu vlády.

Nula eur? Asociácia sa bráni

Prvé kroky sa pritom už včera uskutočnila. Ako informoval Denník N, minister školstva vydal pokyn na zastavenie financovania Slovenskej lyžiarskej asociácie. Vyžiadal si materiály, ako nakladá s peniazmi, ktoré jej štát poukazuje. Faktom je, že Žampovci podobne ako v minulosti aj Veronika Velez-Zuzulová sú v dlhodobom spore s predstaviteľmi Slovenskej lyžiarskej asociácie. A to najmä kvôli minimálnej podpore úspešných slovenských reprezentantov. „Keď mu v roku 2011 patrilo na svete v priemere všetkých disciplín 91. miesto, dostal od asociácie 20-tisíc eur. Teraz je na 21. pozícii a dostal nula,“ konštatuje Tomáš Žampa. Tieto jeho tvrdenia o nulovej podpore zo strany lyžiarskej asociácie odmieta šéf Úseku alpských disciplín našej federácie Marino Mersich. „Nie je pravda, že Žampovci dostali v roku 2014 na prípravu od nášho zväzu nula eur. Pridelených bolo 11-tisíc, z toho 6-tisíc nemohli čerpať pre nepodpísanú zmluvu,“ uviedol pre TASR. Okrem ním spomínanej dotácie ešte dostali vlani 20-tisíc eur z Národného športového centra, rovnakú sumu od Slovenského olympijského výboru, ďalších 30-tisíc z Dukly, a ešte 1500 dolárov mesačne ako mimoriadne štipendium od Medzinárodného olympijského výboru. „No posledná sezóna nás vyšla na 275-tisíc eur, a ten rozdiel bude musieť v budúcej sezóne niekto doplatiť. My, rodičia, už od prvého apríla nebudeme finančne podporovať nášho najlepšieho lyžiara,“ konštatuje Tomáš Žampa. Podľa neho sú teda tri možnosti, buď sa vyrieši katastrofálny stav v Slovenskej lyžiarskej asociácii, odíde do Ruska alebo skončí na ulici.

Zmeniť dres je náročné

Podľa bývalej šéfky Slovenskej lyžiarskej asociácie Jany Gantnerovej nie je vôbec jednoduché reprezentovať na bielych svahoch inú krajinu. „Podľa platných pravidiel Medzinárodnej lyžiarskej federácie nemôže pretekár odísť z osobných alebo marketingových dôvodov. Nasledujúce dva roky nemôže štartovať na majstrovstvách sveta a tri roky na olympijských hrách,“ konštatuje Gantnerová. Podľa nej si teraz Žampovci zvolili vhodný čas na to, aby ešte stihli štartovať na olympiáde 2018 v kórejskom Pjongčangu. A prečo práve Rusko?„Dokážu zabezpečiť a zaplatiť všetko, čo profesionálny lyžiar potrebuje. Navyše Adam často trénuje s Alexandrom Orošilovom a ich tréning je dosť dobrý na to, aby sa obaja posúvali dopredu,“ hovorí Žampa starší. Ten sa neobáva, že by v súvislosti s plánmi zmeniť občianstvo a reprezentáciu malo dôjsť k problémom. „Nemali by nastať. Keď má veľká federácia záujem o pretekára, tak má dopredu vyriešené, ako sa o jeho príchod postarať,“ dodal Tomáš Žampa. Adam Žampa by mal uzavrieť túto lyžiarsku sezónu na začiatku apríla majstrovstvami Česka a Slovenska, ktoré sa konajú v Špindlerovom Mlyne.

01 - Modified: 2007-04-21 11:18:10 - Feat.: 0 - Title: Rafaj: Sziliová rokovala s SMK aj o cezhraničnom spájaní Maďarov
01 - Modified: 2022-03-20 11:15:42 - Feat.: - Title: Vlhová sa dostala na stupne víťazov. Sezónu ukončila tretím miestom 02 - Modified: 2022-03-17 09:05:57 - Feat.: - Title: Vlhová neobháji veľký glóbus. V super-G skončila až sedemnásta 03 - Modified: 2022-03-16 10:59:13 - Feat.: - Title: Vlhovej šance na celkový triumf vo Svetovom pohári sa znížili, Shiffrinová vyhrala zjazd 04 - Modified: 2022-03-11 17:45:45 - Feat.: - Title: Vlhová zvíťazila v obrovskom slalome v Are. Znížila manko na Shiffrinovú 05 - Modified: 2022-02-21 14:45:05 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 07:45