StoryEditor

Brankár Godla čaruje. Na ľade aj na asfalte

29.12.2014, 23:00
Strojca triumfu nad Fínskom na MS vychytal tituly aj v hokejbale. „Odmalička prevyšuje rovesníkov,“ tvrdí jeho prvý tréner.

Má devätnásť rokov, narodil sa v Kežmarku a už druhý rok je tretím brankárom v Slovane Bratislava v Kontinentálnej hokejovej lige. To je v skratke všetko, čo sa z dostupných zdrojov dozviete o brankárskom talente Denisovi Godlovi. Gólmanovi, ktorý na majstrovstvách sveta do 20 rokov zažiaril pri triumfe nad favorizovaným Fínskom 2:1. Ešte pred včerajším duelom s USA sa HN pozreli detailnejšie na život a kariéru jednotky národného tímu. „Začal hrať ako útočník, no stále skákal a váľal sa v bráne. Tá ho odmalička lákala najviac,“ spomína na synove prvé hokejové kroky Miroslav Godla, ktorý ho v štyroch rokoch priviedol na zimný štadión do Kežmarku.

Gény, tréner a hokejbal

Brankársky talent zdedil po otcovi, ktorý sa okrem hokeja v minulosti venoval aj futbalu – a jeho miesto bolo práve medzi tromi žrďami. „Mohol niečo odo mňa získať, no pri jeho vývoji mal najvýraznejší vplyv tréner Milan Jankura,“ hovorí otec reprezentačného gólmana. Pod vedením Jankuru rástol od tretej po ôsmu triedu základnej školy. Výhodou pre neho tiež bolo, že jeho tréner bol tiež gólmanom. „Odmalička bol výnimočný a prevyšoval rovesníkov. Vždy chytával v mužstvách, kde pôsobili minimálne o dva ročníky starší chlapci,“ uviedol pre HN Jankura. Podľa neho už v desiatich rokoch udivoval nepredvídateľnými zákrokmi a podobne ako Fínov, aj v detstve starších hokejistov súpera privádzal do zúfalstva. „Neprekvapuje ma, že sa mu darí. Taký talent sa rodí raz za desať rokov,“ tvrdí Jankura. Zaujímavosťou je, že okrem hokejových tréningov a zápasov stíhal naplno sa venovať aj hokejbalu. A to nielen tak pre zábavu, ale na vrcholovej úrovni. „V žiackych a dorasteneckých kategóriách vychytal pre Kežmarok tri tituly majstrov Slovenska. Navyše s reprezentáciou do 16 a 18 rokov sa stal vicemajstrom sveta,“ povedal HN Ladislav Kalasz, prezident a zakladateľ hokejbalového klubu Worms Kežmarok. Už v štrnástich rokoch sa rozhodol opustiť hokejový klub v rodnom meste a zamieril do neďalekej Spišskej Novej Vsi. Prečo?„Chcel napredovať a chytať v lepšom klube a kvalitnejšej súťaži,“ konštatuje Miroslav Godla. Jeho syn odmalička žil iba pre hokej a hokejbal. Navyše začal chodiť v Poprade na súkromnú Obchodnú akadémiu.

Škola na vedľajšej koľaji

Na strednej škole v Poprade však nemohol mať individuálny študijný plán – no a v Spišskej Novej Vsi už trénoval s mužmi ráno aj popoludní. „Nestíhal, málo chodil do školy. Po roku štúdium na Obchodnej akadémii ukončil,“ hovorí otec. Následne ho prihlásil na Strednú školu geodetickú v Spišskej Novej Vsi, kde musel začínať opäť od prvého ročníka. Tam síce mohol študovať individuálne, no i tak padlo v rodine rozhodnutie, že prednosť dostane hokejová kariéra. Súviselo to aj s podpisom zmluvy so Slovanom Bratislava, klubom z Kontinentálnej hokejovej ligy. „Mrzí nás to, no urobili sme tak po dohode s Denisom. Videli sme, že môže niečo v hokeji dokázať. Dúfam, že sme urobili dobrý krok a nebude to v budúcnosti ľutovať,“ tvrdí Miroslav Godla. V tom čase už zastupoval hráčske záujmy Godlu hokejový agent Marcel Sakáč a jeho agentúra International Sports Management. Čím ho upútal mladý Denis?„Viackrát sme sa boli pozrieť na jeho zápasy v doraste Spišskej Novej Vsi, videli sme v ňom veľký potenciál. Mal veľmi dobré brankárske grify na taký mladý vek,“ hovorí Sakáč. Talent mladíka učaroval aj jeho otcovi – dvojnásobnému majstrovi sveta v drese Československa, Marcelovi Sakáčovi staršiemu. „Mal v sebe skromnosť, pokoru a chuť neustále sa zlepšovať. Výkony ako na MS v Kanade ho môžu v kariére opäť posunúť vyššie,“ konštatuje brankárska legenda.

V oku skautov z NHL

Manažér Denisa Godlu prezradil, že ešte pred štartom svetového šampionátu do 20 rokov v Kanade ho kontaktovali skauti viacerých klubov z NHL. Dokonca sa boli aj pozrieť na výkony brankára v drese dvadsiatky v slovenskej extralige, do ktorej ho pre potreby reprezentácie zo Slovana uvoľnili. No faktom je, že v žiadnych prognózach talentov pre výber klubov do NHL v lete 2015 jeho meno nefiguruje. „Ale zaujímajú sa o neho. To, že nie je v prognózach, ešte nemusí nič znamenať. Jeho meno si zapísalo viacero skautov. A teraz, po výkonoch, aké predvádza v drese Slovenska, si ho môžu ešte výraznejšie podčiarknuť,“ hovorí Sakáč mladší. Zmluva Godlu v bratislavskom Slovane sa skončí až v lete 2016 a podľa našich informácií v nej nie je žiadna klauzula o možnosti jej predčasného ukončenia v prípade možnosti pôsobenia v zámorí. No podľa otca je dnes ešte ťažké povedať, aká budúcnosť čaká mladého Denisa Godlu. „Dôverujeme pánovi Sakáčovi. Možno ostane v Slovane, možno ho budú chcieť v Slovane. Kariéru má rozbehnutú dobre a držíme mu v nej palce,“ dodal Miroslav Godla.

01 - Modified: 2007-02-03 23:20:12 - Feat.: 0 - Title: Správa IPCC 2007: Čo z toho plynie pre nás?
01 - Modified: 2024-01-06 11:27:54 - Feat.: - Title: MS20: Slovenskí hokejisti spoznali svojich súperov na budúcoročnom turnaji 02 - Modified: 2024-01-05 17:20:10 - Feat.: - Title: Česko – Fínsko 8:5. Juniori oslavujú bronz, Česi v závere zavŕšili obrat 03 - Modified: 2024-01-02 16:10:28 - Feat.: - Title: Česi oslavujú senzačný postup, Kanadu potopili 11 sekúnd pred koncom 04 - Modified: 2023-12-26 15:12:12 - Feat.: - Title: Reakcie českých médií: Nečakaná demolácia a hanba. Od Slovákov sme schytali debakel, súper hral výrazne lepšie 05 - Modified: 2023-12-26 15:38:00 - Feat.: - Title: MS20: Federálne derby bolo v jednoznačnej réžii Slovákov. Obhajcovia striebra z Česka prehrali o štyri góly
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 23:13