StoryEditor

Široký chce dostať Slovan do Česka. Majitelia klubov to budú riešiť

03.04.2015, 10:08
Autor:
TASRTASR

 Slovenský hokejový klub Slovan Bratislava sa opäť zaujímal o možnosť účinkovania v českej extralige. Informáciu v piatok priniesol portál sport.aktualne.cz prostredníctvom vyjadrení šéfa najvyššej súťaže Josefa Řezníčka, podľa ktorého majú v súčasnosti rozhodujúce slovo majitelia českých klubov.

Oficiálny web "belasých" však následne informoval, že prioritou ostáva KHL a v najbližších týždňoch sa bude klub zaoberať práve touto možnosťou. Pôsobenie v nadnárodnej EBEL lige sa tak zrejme dostalo na vedľajšiu koľaj, keďže záväzná uzávierka podania prihlášok v nej končí už 15. apríla.

"Dostali sme podnet od pána Juraja Širokého, majiteľa Slovana Bratislava, či by sa majitelia klubov mohli zaoberať účasťou Slovana v českej extralige," potvrdil webu šéf extraligy Josef Řezníček.

Rokovať budú o desať dní

Majitelia extraligových klubov sa 13. apríla zídu na stretnutí, kde budú debatovať o možnosti rozšíriť súťaž od budúcej sezóny aj na územie Slovenska. "Belasí" sa po konci v KHL v minulých týždňoch vážne zaujímali o prijatie do najvyššej českej súťaže, oficiálnu prihlášku však nepodali. Ešte minulý týždeň Řezníček v rozhovore pre iDnes.cz uviedol, že je na prijatie Slovana neskoro. "Jeho účasť už je pre mňa sci-fi," povedal.

Šéfovia českého hokeja dali totiž dopredu vedieť, že na prijatie Slovana potrebujú súhlas od Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (VV SZĽH). Lenže ten chýbal a klub o "prestup" ani nepožiadal, a tak VV SZĽH na svojom zasadnutí 11. marca Slovan neriešil.

"Počítali sme s tým, že tam nejaké rozhodnutie padne. A že sa Slováci ozvú, ale nestalo sa tak. Až teraz," pokračoval Řezníček, ktorý sa neodvážil predpovedať výsledok rokovania klubov a už vôbec sa nemienil púšťať do diskusií, čo by sa dialo, keby majitelia Slovákov v Česku prijali. "Ani na to nemôžem odpovedať, môžem mať úplne iný názor ako všetkých štrnásť zástupcov klubu," povedal pre aktuálne.cz s tým, že to teraz ani nemá cenu viac komentovať. "Teraz je to na majiteľoch klubov," dodal.

V hre sú ďalšie varianty

Slovan Bratislava pracuje aj s ďalším variantmi - návratom do slovenskej extraligy či vstupom do nadnárodnej EBEL ligy. Rakúske médiá však v stredu informovali, že sa jej účastníkom nestane a podľa portálu hockey-news.info sa jeden z najúspešnejších slovenských klubov po dlhotrvajúcich rokovaniach napokon v utorok mal dohodnúť s predstaviteľmi KHL na zotrvaní v ruskej súťaži. Generálny manažér "belasých" Maroš Krajči však pre TASR tieto informácie poprel. "Nie je to pravda, stále prebiehajú rokovania. Definitívne sa vyjadríme až koncom apríla," vysvetlil.

Podľa ďalších informácií spomínaného portálu by mali dokonca "belasí" zotrvať v KHL. Slovanu sa údajne podarilo zohnať nových sponzorov, ktorí by mohli naplniť potrebný rozpočet. Navyše, od KHL mali dostať mimoriadny súhlas, lebo noví partneri, ktorých mená zatiaľ nie sú zverejnené, sú konkurentmi existujúcich ligových sponzorov, čo odporuje regulám súťaže.

Vedenie Slovana trápia od konca novembra uplynulého roku finančné problémy. V dôsledku nelichotivej situácie v Rusku a na východe Ukrajiny s ním ukončil spoluprácu kľúčový sponzor.

KHL je naďalej prioritou

Napriek nejasnej budúcnosti ostalo jeho prioritou pôsobenie v nadnárodnej KHL. To však nastane len v prípade, ak bude finančne vykrytá celá budúca sezóna. "V nej je jednoznačnou snahou HC SLOVAN vyhnúť sa podobným problémom a zabezpečiť plynulý, bezproblémový chod klubu počas celého ročníka," povedal na oficiálnom webe klubu člen predstavenstva klubu Juraj Široký ml.

Generálny manažér Maroš Krajči absolvoval uplynulý týždeň s ostatnými zástupcami klubu rokovanie v Moskve. Jeho cieľom bola ďalšia budúcnosť klubu v nadnárodnej súťaži. "KHL sa v troch ročníkoch ukázala ako skvelý produkt po športovej, ako aj po marketingovej stránke a svojou atraktivitou lákala na tribúny," prezradil Krajči.

Na vedľajšej koľaji preto zrejme ostáva možnosť pôsobenia v EBEL lige, pretože záväznú prihlášku je možné podať len do 15. apríla. Ako však informuje web hcslovan.sk, vedenie klubu sa v najbližších týždňoch bude sústrediť na KHL, kde je oficiálna uzávierka na konci mája. Ak by sa mu nepodarilo uspieť, do konca spomínaného mesiaca sa môže prihlásiť aj do slovenskej extraligy na základe rozhodnutia riadiacieho orgánu Pro-Hokej z roku 2012.

01 - Modified: 2007-05-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako oslavovali Sviatok práce vo svete
01 - Modified: 2024-03-30 19:00:38 - Feat.: - Title: Slovan zdolal Podbrezovú v skupine o titul. Tri body zariadil v prvej minúte nadstavenia Marcelli 02 - Modified: 2024-03-26 14:11:36 - Feat.: - Title: České kluby zacielili na hviezdne mená z našej extraligy. Slovenské tímy tak môžu prísť o kľúčových hráčov 03 - Modified: 2024-03-21 18:34:32 - Feat.: - Title: Liga majstrov bude bez našich klubov. Prestížne, no nerentabilné, nie je to až také terno, tvrdí funkcionár 04 - Modified: 2024-03-06 16:04:10 - Feat.: - Title: Legendárny hokejista Kroták pre HN: Poprad sa spočiatku hľadal, tím bol rozháraný. Zabral príchod nového kouča 05 - Modified: 2024-02-23 12:05:57 - Feat.: - Title: Polícia riešila pri štvrtkovom zápase Slovana viaceré prípady porušenia zákona
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 14:56