StoryEditor

Šampionát vyjde na poldruha milióna

14.01.2016, 23:00
Organizátori môžu zarobiť najmä na diváckom záujme. Predaj vstupeniek naznačuje, že budú úspešní.

Približne 25-tisíc ľudí na tribúnach v priebehu piatich dní,162 športovcov z viac ako tridsiatich štátov a stovky hodín televíznych prenosov do krajín z celého sveta. Už o necelé dva týždne bude Bratislava po štvrtýkrát v histórii hostiť krasokorčuliarsku elitu starého kontinentu. Podľa zistení HN sa rozpočet majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní – najväčšieho športového podujatia na Slovensku v tomto roku, pohybuje na úrovni 1,5 milióna eur. Okrem dobrej prezentácie krajiny, spokojnosti športovcov, delegátov a členov Medzinárodnej korčuliarskej únie je cieľom organizátorov – čiže našej krasokorčuliarskej federácie – na podujatí zarobiť. „Ekonomicky je pre nás veľmi dôležité robiť takéto podujatia v rozumných časových odstupoch. Významne to pomáha nášmu športu,“ povedal pre HN šéf organizačného výboru ME Martin Letenay.

Rozhoduje počet divákov

O finančnom úspechu šampionátu rozhoduje podobne ako v prípade majstrovstiev sveta v hokeji záujem fanúšikov. A najmä ideálne nastavenie ceny vstupeniek na jednotlivé dni majstrovstiev Európy. „Doterajší predaj lístkov ukazuje, že šampionát bude úspešný a prevýši aj naše opatrné očakávania,“ hovorí Letenay. Zaujímavosťou je, že ako prvý z piatich súťažných dní bola vypredaná záverečná nedeľná exhibícia, na ktorú sa dali zakúpiť lístky v najvyššej cene od 49 po 79 eur. Na sobotňajšie voľné jazdy športových dvojíc a tanečných párov zostáva už len pár desiatok vstupeniek. „Už z minulých šampionátov bolo známe, že najťažšie je vypredať program v piatok, štvrtok a najmä stredu. Krátky program žien sa vtedy začína už o desiatej ráno a ťažko predpokladať, že si kvôli tomu budú ľudia brať dovolenky,“ konštatuje Letenay. Upozorňuje však, že práve v stredu, keď sa okrem žien v krátkom programe predstavia aj muži, majú diváci možnosť vidieť najvyšší počet krasokorčuliarov v jeden deň. Navyše, popoludní sa uskutoční aj otvárací ceremoniál, ktorého súčasťou budú mladí krasokorčuliari, fujaristi a folklórny súbor Trávniček.

Rozpočet naplní najmä únia

Najvyššími nákladovými položkami pre organizátorov šampionátu sú cestovné, ubytovacie a výdavky na stravovanie pre zhruba 500 ľudí – krasokorčuliarov, ich trénerov a ďalších členov tímu. Ďalší vysoký náklad tvorí prenájom Zimného štadióna Ondreja Nepelu, kde sa podujatie uskutoční. „Financovanie je jednoduché. 90 percent na pokrytie rozpočtu tvorí príspevok od Medzinárodnej korčuliarskej únie. Ona predáva televízne a reklamné práva a dopredu nám oznámili sumu, s ktorou pri organizácii môžeme od nich počítať,“ konštatuje Letenay. Zvyšné percentá musí pokryť práve predajom vstupeniek a ďalšími aktivitami organizačný výbor. „Celé plánovanie sme prispôsobili tomu, aby sme neskončili v dlhu a nedopadli tak, ako napríklad v minulosti neuskutočnená deflympiáda,“ hovorí šéf organizátorov. Podľa neho veľkému záujmu fanúšikov o podujatie pomohla bohatá krasokorčuliarska história Slovenska, ako aj hlad divákov po veľkom podujatí, ktoré sa do metropoly Slovenska vracia po dlhých 15 rokoch.

Možnosť ísť zadarmo

Z dôvodu voľných lístkov sa organizátori rozhodli, že v prvý deň šampionátu v stredu 27. januára umožnia študentom či dôchodcom vstup na štadión zadarmo. No Letenay upozorňuje, že títo záujemcovia nesmú prísť na podujatie jednotlivo, ale v skupinách. „Na webovej stránke šampionátu ecbratislava. sk sa musia najskôr zaregistrovať ako skupiny, ktoré musia mať minimálne pätnásť ľudí. Na základe registračného čísla ich potom usadíme na vyhradené miesta,“ dodal Letenay. Dnes je posledný deň, keď sa tieto skupiny môžu na voľný vstup na šampionát prihlásiť.

01 - Modified: 2022-02-21 14:45:05 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode 02 - Modified: 2022-02-18 16:10:31 - Feat.: - Title: Drsný pád talentu storočia. Ako trénerka nemala s Valijevovou zľutovanie 03 - Modified: 2022-01-09 07:09:28 - Feat.: - Title: Vzrušujúca história ľadového dopravného prostriedku. Korčule používali už pravekí lovci 04 - Modified: 2021-09-21 13:16:38 - Feat.: - Title: Športový psychológ Peter Kuračka: Mentálny tréning je veľmi dôležitý 05 - Modified: 2021-08-10 11:41:39 - Feat.: - Title: Vek nie je len číslo
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 16:14