Slovenský hokejista Marek Hrivík. Snímka: TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Odmietol oveľa vyšší plat. A preto si Slovák splnil svoj sen

22.02.2016, 23:00
Po siedmich rokoch a odohratí vyše štyroch stoviek zápasov v juniorských a nižších zámorských súťažiach v USA a Kanade sa dočkal.

Útočník Marek Hrivík nastúpil na prvý zápas v slávnej NHL a stal sa tak 79. hokejistom spod Tatier so štartom v najlepšej lige sveta. V drese New York Rangers pomohol svojmu klubu k víťazstvu nad Detroitom Red Wings 1:0 po predĺžení.

Hrivíkov vstup do zámorskej profiligy je výnimočnejší o to viac, že pre dlhoročný sen zvaný NHL odmietol vlani v lete lukratívnejšie peniaze z Kontinentálnej hokejovej ligy. Kým v nižšej lige AHL zarobí túto sezónu 80-tisíc dolárov, ponuky z Ruska mu mohli priniesť ročne viac ako štvrť milióna. „Športová ambícia v jeho prípade prevýšila možnosť zarobených peňazí. V KHL mohol zarobiť aj štyrikrát viac,“ povedal pre HN skaut New York Rangers Ján Gajdošík.

Poctivosť a húževnatosť

Štart Hrivíka v NHL je výnimočnejší o to viac, že sa dokázal dostať do zostavy jedného z najkvalitnejších tímov v celej súťaži. A navyše sa mu to podarilo bez toho, aby bol draftovaný. Inak povedané – v tínedžerskom veku si ho do svojej organizácie nevybral žiadny klub z NHL.

„On je dôkazom, že aj bez draftu sa dá dostať do najprestížnejšej súťaže sveta. Dokázal to vďaka húževnatosti, poctivosti a preto, že ani po takmer štyroch rokoch na farme sa nevzdal,“ hovorí Gajdošík. Nevedel si spomenúť, či sa v minulosti podarilo niektorému zo Slovákov zahrať si v NHL bez toho, aby bol draftovaný. Dokázalo to len šesť hráčov – Stan Mikita, Marián a Peter Šťastný, Ľuboš Bartečko, Radoslav Suchý a Peter Sejna.

„Je to extrémny úspech dostať sa do New York Rangers bez draftu. Osobne som tomu neveril. No ak sa snažíte a robíte hokej poctivo, možné je všetko,“ uviedol pre náš denník otec 24-ročného nováčika v zámorskej profilige Vladimír Hrivík.Podľa neho mu k účasti v prvom mužstve dopomohla aj vytrvalosť, ktorú v posledných rokoch v súvislosti so šancou na štart NHL niekoľkokrát prejavil.

Podľa komentárov v zámorských médiách Hrivík pri debute nesklamal a vyzerá to tak, že by v tíme „jazdcov“ mohol zotrvať nielen zopár dní, ale niekoľko týždňov. „Toto je pre Mareka životný test. Ak v prvom tíme uspeje, môže sa v lete dočkať novej zmluvy,“ konštatuje vyhľadávať talentov Gajdošík.

Tisíce dolárov za deň

Marek Hrivík má v tejto hokejovej sezóne dvojcestnú zmluvu s New York Rangers. To znamená, že jeho ročný plat pre NHL predstavuje 575-tisíc dolárov, pre nižšiu súťaž AHL je to iba 80-tisíc. Každý jeden deň strávený v prvom tíme New York Rangers aktuálne pomáha Hrivíkovi k vyššiemu príjmu. „K pôvodnému platu v AHL sa mu odteraz pripočítava aj pomer dní z toho druhého príjmu z NHL,“ uviedol manažér nášho hokejistu Peter Kadleček. A tak, keďže je dnes Hrivík v prvom mužstve Rangers už tretí deň, k pôvodným 80-tisíc dolárom môže už teraz počítať s ďalšími vyše 9-tisíc dolármi.

Ak by napríklad vydržal v klube až do samotného konca základnej časti NHL, k príjmu z AHL by mu pribudlo ďalších 146-tisíc dolárov. „Každý jeden deň navyše tu zohráva úlohu. Čím dlhšie je hokejista ,hore‘, tým vyšší príjem z kontraktu v NHL získa,“ doplnil Kadleček. Hrivíka a hokejistov New York Rangers čaká tento týždeň séria zápasov na klziskách súperov. Už dnes nastúpia na ľade New Jerse Devils, vo štvrtok proti St. Louis a sobotu v Dallase proti miestnym Stars.

Naši nováčikovia v NHL (za posledných päť rokov)

Január 2011 Tomáš Tatar – pri debute v NHL sa tešil hneď aj z prvého gólu v súťaži v zápase proti New York Islanders. Odvtedy už Tatar odohral za Detroit Red Wings 241 stretnutí, v ktorých sa tešil zo 69 gólov. V súčasnosti už patrí medzi najväčšie hviezdy „červených krídel“.

Február 2013 Richard Pánik – v porovnaní s Tatarom čakal na svoj prvý duel v elitnej súťaži o dva roky dlhšie. Šance sa dočkal v mužstve Tampa Bay Lightning. Dnes je už Pánik hráčom Chicaga Blackhawks. Za štyri sezóny stihol v NHL nastúpiť doteraz na 168 stretnutí.

December 2013 Martin Marinčin – zaznamenal jeden z najrýchlejších a najmenej očakávaných vstupov do NHL, keď na prvý duel nastúpil už ako 21-ročný. Navyše iba dve sezóny strávil v nižšej AHL. Výhodou však bolo, že vtedy patril najslabšiemu klubu súťaže Edmontonu.

December 2013 Tomáš Jurčo – vďaka úspešnému pôsobeniu v AHL, v ktorej okrem iného získal aj prestížny Calderov pohár, sa už ako 20-ročný dočkal debutu za Detroit Red Wings. Po troch rokoch má za sebou už 135 stretnutí, no na produktívnu sezónu v NHL stále čaká.

Október 2014 Marko Daňo – jediný slovenský hokejista, ktorý sa do NHL dostal aj vďaka pôsobeniu v Kontinentálnej hokejovej lige, v ktorej odohral dve sezóny za Slovan. Daňo upútal vlani v tíme Columbusu, v tejto sezóne si neudržal miesto v Chicagu Blackhawks. Vladimír Trávniček

01 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 02 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 03 - Modified: 2024-04-16 06:00:21 - Feat.: - Title: Černák skóroval, no Tampa podľahla Buffalu. Islanders si zaistili miestenku v play off 04 - Modified: 2024-04-13 05:10:18 - Feat.: - Title: Hokejisti Vegas spečatili postup do play off NHL, Pospíšil prispel dvoma asistenciami k triumfu Flames 05 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 20:23