Fanúšikovia Leicester CityReuters
StoryEditor

Stávkový biznis môže prísť o milióny. Je za tým zázrak z Anglicka

07.04.2016, 00:00
Autor:
vtrvtr
Ak získa outsider Premier League titul, stávkové kancelárie na ostrovoch vyplatia tipujúcim takmer desať miliónov libier.

Zo zábavy stavíte na priemerný futbalový klub s vierou, že sa možno v tejto sezóne stane zázrak a za jedno euro môžete zinkasovať až 5-tisíc. No pravdepodobnosť toho, že sa medzi bohatými veľkoklubmi presadí outsider, sa rovná takmer nule. Anglický tím Leicester City však postavil všetky prognózy na hlavu. A čím bližšie je k zisku majstrovského titulu v Premier League, tým vyššie je riziko, že bookmakeri prídu o milióny libier. Aktuálne má Leicester na čele tabuľky šesť kôl pred koncom už sedembodový náskok. Ak svoju rozprávkovú cestu zavŕši vysnívaním titulom, najväčšia britská stávková kancelária William Hill vyplatí tipujúcim takmer desať miliónov libier. „Rozprávka je pre tipujúcich definitívne reálna a nočná mora pre bookmakerov sa stáva skutočnosťou,“ uviedol pre portál espn.com Greame Sharpe, hovorca William Hill.

Znižujú straty, vykupujú tikety
Zástupca bookmakera prezradil, že spolu prijali 25 tiketov s určením Leicestru ako víťaza Premier League pri kurze 5 000 : 1. Najväčšou prijatou stávkou bolo 20 libier s predpokladanou výhrou rovných 100-tisíc. No stávková kancelária sa snaží znížiť predpokladané straty tým, že predčasne vykupuje tikety obsahujúce Leicester ako nového šampióna Premier League. Ako v prípade fanúšika Leicestru Leigha Herberta, ktorý za päť libier mohol vyhrať až 9 500 libier. No s bookmakerom sa dohodol a dostal v predstihu 60 percent z tejto sumy – čiže zhruba 5 700 libier. „Som veľký priaznivec Leicestru a silne verím, že získa titul. Ale snúbenica ma oboznámila tým, že treba myslieť nielen srdcom, ale aj hlavou,“ uviedol vo vyhlásení spoločnosti Wiliam Hill tipujúci Herbert. Britský bookmaker dodáva, že ak sa napokon podarí Leicestru získať titul, bude kurz 5 000 : 1 historicky najvyššie dosiahnutým na tipovaní ligového majstra pred začiatkom sezóny. „Dnes je už situácia úplne opačná ako pred štartom ročníka. Už by bolo veľkým prekvapením, ak by Leicester titul napokon nezískal,“ hovorí David Williams zo spoločnosti Ladbrokes.

Slováci Leicestru neverili
V dvoch našich najväčších stávkových kanceláriách Niké a Fortuna sme zisťovali, či sa na Slovensku našli odvážlivci, ktorí by si stavili pred sezónou na víťazstvo Leicestru v Premier League. „Pred sezónou sme nemali žiadnu stávku na to, že Leicester bude majster. Tejto možnosti ľudia veria až v posledných týždňoch,“ povedal pre HN Richard Slušný, riaditeľ pre kurzové stávky Niké. Najvyššiu stávku na Leicester prijali za 500 eur, no už len pri kurze 1,5 : 1 – čiže predpokladaná výhra predstavuje 750 eur. Rovnako ako Niké, ani spoločnosť Fortuna pred štartom anglickej ligy neprijala tiket na takéto „šialené prekvapenie“. Podľa marketingového manažéra Fortuny Tibora Švardu je dôvod jednoduchý. „V porovnaní s tipovaním na ostrovoch sa u nás uprednostňujú stávkové príležitosti, ktoré sa konajú v najbližších dňoch, pred takými, ktoré budú rozhodnuté až o niekoľko mesiacov,“ hovorí Švarda. No zaujímavosťou je, že od minulého roka už naši bookmakeri ponúkajú tipujúcim možnosť predčasného vykúpenia tiketu tak, ako sa to teraz deje v súvislosti so stávkami na Leicester v Anglicku. Slušný nám poskytol príklad takejto možnosti vykúpenia z desivým koncom. „Tipujúci mohol za dve eurá vyhrať 130-tisíc, keď správne uhádol 47 zo 49 stretnutí. Pred poslednými dvoma mal možnosť predať tiket za 40-tisíc. Odmietol,“ uviedol Slušný. Poslednými dvoma zápasmi boli odvety štvrťfinále Ligy majstrov. Osudným sa pre tipujúceho stal duel medzi Manchestrom City a Dynamom Kyjev. Stávkar zvolil víťazstvo domáceho tímu – zápas sa skončil 0 : 0.

Ako Gréci či zlato z Göteborgu
Tak Slušný, ako aj Švarda sa zhodli, že senzačná cesta Leicestru sa dá z hľadiska vysokého výherného kurzu na jednorazovú udalosť porovnať v nedávnej histórii azda len s víťazstvom Grécka na majstrovstvách Európy vo futbale 2004. Riaditeľ pre kurzové stávky Niké pridáva, že vysoký počet tipov a vysoký kurz zaznamenali aj v roku 2002, keď tipujúci verili, že sa Slovensko stane majstrom sveta v hokeji. „Nikto našim neveril, ani bookmakeri, a pred MS sme ponúkali kurz 100 : 1 na to, že Slovensko sa stane majstrom sveta. Využili to desiatky tipujúcich, aj keď je pravda, že nie za vysoké vklady,“ dodal Richard Slušný.

Šokujúci majstri v top ligách (za 25 rokov)
V Španielsku a Taliansku sa žiadne veľké prekvapenie medzi víťazmi súťaže nekonalo. HN vybrali tri kluby z anglickej a nemeckej ligy, ktoré nečakane vybojovali titul. Najbližšie k prípadnému úspechu Leicestru sa približuje
triumf Kaiserslauternu spred osemnástich rokov.

1. Kaiserslautern, ročník 1997/98
Mužstvo vedené trénerom Ottom Rehagelom dokázalo ovládnuť Bundesligu z pozície nováčika v ligovej súťaži. V konečnej tabuľke vtedy o dva body predstihlo favorizovaný Bayern Mníchov. Kaiserslautern k titulu doviedli
najmä góly elitného kanoniera Olafa Marschalla, druhého najlepšieho strelca sezóny.

2. Blackburn Rovers, ročník 1994/95
Patril síce do okruhu favoritov, spoliehal sa na schopnosť slávneho Alana Shearera, no napriek tomu možno považovať
titul Blackburnu Rovers za prekvapujúci. Tím manažéra Kennyho Dalglisha predbehol o jediný bod Manchester
United.

3. Wolfsburg, ročník 2008/09
Pri senzačnej majstrovskej ceste Wolfsburgu v Bundeslige bol aj slovenský reprezentačný obranca Peter Pekarík, ktorý v úspešnej sezóne nastúpil v jarnej časti na šestnásť stretnutí a videl dve žlté karty. Pod trénerskou taktovkou Felixa Magatha vtedy zažiaril útočník Edin Džeko.

01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 07:18