StoryEditor

Začiatok výstavby má v rukách Brusel

12.05.2016, 00:00
Investor čaká už len na súhlasné stanovisko Európskej komisie a Úradu pre verejné obstarávanie.

Vyše desaťročiu plánovania, upravených projektov či vizualizácií, zmenených podmienok štátnej pomoci a nekonečného posúvania termínu výstavby Národného futbalového štadióna je, zdá sa, koniec. Rezort školstva v čele s ministrom Petrom Plavčanom (nominant SNS) včera informoval, že už takmer nič nebráni začiatku výstavby novej pýchy slovenského. Jedinou brzdou je dnes súhlasné stanovisko Európskej komisie o tom, že ide o oprávnenú štátnu pomoc. Kladné vyjadrenie k oprávnenosti celého projektu a jeho oddelenia na komerčnú a nekomerčnú časť musí tiež odobriť Úrad pre verejné obstarávanie. „V prípade, že dostaneme súhlas, a myslím si, že ten proces by nemal byť priečny, je otázka niekoľkých týždňov, keď sa začne s výstavbou,“ povedal Peter Borák, projektový poradca pri výstavbe štadióna zo spoločnosti KPMG.

Záhadná cena za štadión
Rezort školstva pripomenul informácie z prechádzajúceho dňa, že štát sa bude na projekte podieľať maximálne sumou 75,2 milióna eur bez DPH. Pritom 27,2 milióna je dotácia na výstavbu a zvyšnú sumu môže doplatiť v prípade, ak akciovka NFŠ bude mať záujem odpredať nekomerčnú časť štadióna do štátnych rúk. To sa však môže uskutočniť až v prípade, že nová aréna bude skolaudovaná, pripravená na používanie a bude spĺňať prísne kritériá štyroch hviezdičiek daných pravidlami Európskej futbalovej únie. „Ministerstvo školstva dostalo úlohu, aby bol do roku 2018 postavený Národný futbalový štadión. Toto je najefektívnejšie riešenie, ktoré odporučili právni aj ekonomickí experti na to, aby štadión v danom roku stál,“ uviedol minister školstva Peter Plavčan. U investora sme sa snažili zistiť, koľko je teda odhadovaná cena za výstavbu futbalového štadióna. Ten zatiaľ túto informáciu nespresnil. Povedané po lopate, spoločnosť podnikateľa Ivana Kmotríka môže postaviť štadión povedzme aj za 100 miliónov eur, no od štátu môže v priebehu výstavby čerpať iba dotáciu vo výške 27,2 milióna. Zvyšných maximálne 48 miliónov zaplatí štát až po dokončení stavby, po jeho kolaudácii a splnení všetkých podmienok.

Kontrolóri za 660-tisíc
Vo výraznom posune, čo sa týka začiatku výstavby Národného futbalového štadióna, hrá okrem výsledku parlamentných volieb dôležitú úlohu aj spomínaná poradenská spoločnosť KPMG. Tá bola vysúťažená v júni minulého roka vo verejnom obstarávaní práve na nájdenie ideálneho právneho aj ekonomického riešenia tak, aby bol štadión čo najskôr postavený. Za dva a pol roka poskytovania služieb dostane 660-tisíc eur bez DPH. „Štát si nechal priestor na to, aby v prípade výstavby existoval kontrolný mechanizmus v podobe nezávislého poradcu, ktorý bude overovať dodržiavanie postupov a nepreháňanie nákladových položiek,“ konštatuje Borák. To znamená, že investora – firmu NFŠ, a. s., bude v priebehu výstavby kontrolovať a dohliadať, aby sa výstavba nepredražila.

Natískala sa však otázka, či ešte Slovensko potrebuje Národný futbalový štadión po tom, čo bol vlani koncom leta otvorený moderný takmer 18-tisícový štadión City Arena, Štadión Antona Malatinského v Trnave. Odpoveď ministra školstva bola jednoznačná: „Určite áno. Sme jeden z mála štátov v Európe, ktorý ešte nemá svoj národný futbalový štadión. Tento projekt pre štát nevýhodný určite nebude,“ dodal Plavčan.

Príbeh Národného futbalového štadióna
Jún 2006
Prezentácia novej arény a dohoda medzi najväčšími bratislavskými klubmi, Artmediou, Slovanom a Interom, že v nej budú hrávať svoje stretnutia.

Január 2007
Začalo sa s hľadaním vhodnej lokality na výstavbu. Uvádzali sa tri alternatívy – súčasný štadión Slovana na Tehelnom poli, stánok mužstva ŠKP Devín v Dúbravke alebo neznáme miesto na „zelenej lúke“.

November 2008
Futbalový klub Slovan Bratislava mal odohrať posledný duel na starom futbalovom štadióne na Tehelnom poli, ktorý sa mal búrať a na jeho mieste mal „vzniknúť“ Národný futbalový štadión.

Január 2009
Vyskytol sa nový problém: finančná kríza, ktorá nedovolí súkromným investorom postaviť „chrám“ nášho futbalu iba z vlastných zdrojov. Preto musel do hry zasiahnuť štát.

Júl 2009
Národný futbalový štadión v Bratislave nakoniec zaplatí štát. Vláda Roberta Fica schválila financovanie výstavby tohto projektu sumou zhruba 70 miliónov eur. Štadión mal byť postavený v roku 2012, s výstavbou sa malo začať v januári 2010.

Apríl 2011
Nový chrám slovenského futbalu mal vyrásť na najväčšom slovenskom sídlisku v bratislavskej Petržalke. Po rokovaní výkonného výboru to potvrdilo vedenie nášho futbalu na čele s prezidentom zväzu Jánom Kováčikom. Napokon však z toho zišlo.

Júl 2013
Po piatich rokoch od prvých vyhlásení sa konečne začne búrať starý štadión na Tehelnom poli a vytvorí sa tak priestor na výstavbu novej arény. Tá sa má financovať najmä zo súkromných zdrojov podnikateľa Ivana Kmotríka s ešte neurčenou podporou štátu.

Február 2014
Pôvodný štadión bol zbúraný a priestor bol pripravený na výstavbu. Plány zdržalo mesto, ktoré žiadalo viac peňazí za prenájom pozemkov. K dohode prišlo až koncom roka.

Mája 2015
Ivan Kmotrík odstúpil od plánov postaviť Národný futbalový štadión. Do hry o výstavbu sa vrátil štát: „Ideme do toho,“ vyhlásil premiér Robert Fico.

December 2015
Vláda schválila návrh ďalšieho postupu v súvislosti s výstavbou štadióna. Jej súčasťou malo byť rozdelenie pôvodnej spoločnosti Národný futbalový štadión na komerčnú a nekomerčnú časť projektu.

Máj 2016
Ministerstvo školstva podpísalo s investorom zmluvu o budúcej zmluve o dostavbe a odkúpení nekomerčnej časti nového Národného futbalového štadióna.

01 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 02 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 13:36